Opere de artă în valoare de 2 miliarde de dolari, scoase la licitaţie la New York

Opere de artă impresionistă, modernă, postbelică şi contemporană, estimate la 2 miliarde de dolari, vor fi scoase la vânzare în luna noiembrie, la New York, de cele mai prestigioase case de licitaţii din lume.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Opere de artă în valoare de 2 miliarde de dolari, scoase la licitaţie la New York

Opere de artă în valoare de 2 miliarde de dolari, scoase la licitaţie la New York

Această sumă depăşeşte cu 40% totalul sumelor încasate la licitaţiile similare din primăvara acestui an. Cele mai mari preţuri sunt aşteptate la casele Christie's şi Sotheby's. Casele Phillips şi Bonhams vor scoate la vânzare opere de artă care au preţuri mai mici, informează bloomberg.com.

Printre colecţionarii de artă care îşi scot la vânzare capodoperele se numără fondatorul miliardar al unui fond de investiţii Steven A. Cohen, magnatul media Peter Brant, chitaristul Eric Clapton şi patronul echipei de baseball Miami Marlins, Jeffrey Loria.

Cel puţin 31 de opere dintre cele scoase la vânzare sunt estimate la preţuri de peste 10 milioane de dolari. Casa Christie's va scoate la vânzare 14 dintre aceste opere, în cadrul licitaţiei sale de artă contemporană, la care piesa centrală va fi tabloul "Three Studies of Lucien Freud", de Francis Bacon, care ar putea să se vândă cu peste 95 milioane de dolari.

Casa Christie's va începe seria vânzărilor cu o licitaţie consacrată colecţiei de artă deţinute de Jan Krugier, un renumit comerciant de artă decedat în 2008.

Prezentăm mai jos cele mai importante lucrări care vor fi propuse la vânzare în prima dintre cele două săptămâni de licitaţii newyorkeze.

Sculptura "Tete", de Pablo Picasso, este punctul central al licitaţiei de pe 5 noiembrie dedicate colecţiei lui Jan Krugier, unde cele 156 de loturi ar putea aduce 255,6 milioane de dolari. Acel colecţionar elveţian a fost un prieten apropiat al lui Picasso, iar "Tete" este una dintre cele 30 de sculpturi realizate de artistul spaniol deţinute de colecţionar. Estimată între 25 milioane de dolari şi 35 de milioane de dolari, această sculptură metalică reprezintă o machetă a unei sculpturi de mari dimensiuni care este expusă în faţa Civic Center din Chicago.

Tabloul "Herbstlandschaft", pictat de Vasili Kandinski în 1911, este evaluată la un preţ cuprins între 20 milioane de dolari şi 30 milioane de dolari. O pictură similară de Kandinsky a fost vândută cu 21,2 milioane de dolari de casa Christie's, la Londra, în luna iunie.

Ca o coincidenţă ciudată, două portrete de Alberto Giacometti, foarte diferite, reprezentându-l pe fratele său Diego, vor fi scoase la vânzare la Christie's şi la Sotheby's.

Un tablou din 1954, "Diego en Chemise Ecossaise", este estimat între 30 milioane şi 50 milioane de dolari, şi va fi scos la vânzare de casa Christie's pe 5 noiembrie.

Un cap din bronz, reprezentându-l tot pe Diego, desenat în 1954 şi turnat apoi în bronz în anul următor, estimat între 35 milioane şi 50 milioane de dolari, va fi scos la vânzare de casa Sotheby's, pe 6 noiembrie.

"Starurile" licitaţiei organizate de casa Sotheby's sunt 14 opere aparţinând unor curente avangardiste europene de la începutul secolului al XX-lea: futurism, cubism, dadaism şi suprarealism. Una dintre vedetele licitaţiei este tabloul "Automobile in Corsa", de Giacomo Balla, o pictură futuristă din 1913, care ar putea fi vândută cu 18 milioane de dolari.

Un portret al lui Marie-Therese Walter, pictat de Picasso în 1935, este estimat între 20 milioane şi 30 milioane de dolari. Portretele care o prezintă pe Marie-Therese Walter sunt foarte populare în rândul colecţionarilor. În 2012, miliardarul Steven A. Cohen a plătit 155 milioane de dolari pentru "Le Reve", o operă care a devenit astfel cea mai scumpă pictură a artistului spaniol ce o reprezintă pe tânăra lui amantă.

Tabloul bucolic "Le Jardin de Maubuisson, Pontoise, la Mere Bellette", de Camille Pissarro, este vedeta licitaţiei organizate de casa Bonhams pe 5 noiembrie. Estimată între 1 milion de dolari şi 2 milioane de dolari, această pictură a fost deţinută în trecut de fostul premier francez Fernand Bouisson şi a rămas în colecţia familiei acestuia încă din 1947.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici