- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.05.2011, 19:36)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii va începe procedurile
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) va începe procedurile pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, care cuprinde operele lui Constantin Brâncuşi "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Coloana Infinitului", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Urmărește
739 afișări
Coloana Infinitului
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu a depus luni, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, o solicitare pentru începerea procedurilor de nominalizare pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" - creaţie a lui Constantin Brâncuşi - pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Ansamblul a fost inclus în 1991 pe lista tentativă, însă până în prezent, nu au fost reiniţiate demersurile necesare definitivării procesului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu a aprobat, printr-o hotărâre din 20 februarie 2011, începerea procedurilor pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi anume constituirea, prin dispoziţia primarului, a unei comisii de lucru care va elabora calendarul acţiunilor ce urmează a fi întreprinse.
Iniţiativa este susţinută atât de ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, cât şi de numeroşi oameni de cultură, artişti, politicieni, jurnalişti, personalităţi ale societăţii civile, iubitori ai lui Brâncuşi din ţară şi străinătate, se mai arată în comunicatul Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu.
Reprezentanţii MCPN au declarat pentru MEDIAFAX că ministerul "salută iniţiativa Consiliului Local din Târgu Jiu" şi au confirmat că ansamblul monumental este inclus pe lista tentativă a patrimoniului UNESCO.
"Acest obiectiv este o valoare a întregii naţiuni. Întocmirea dosarului este un efort imens care trebuie susţinut şi de Ministerul Culturii şi de Consiliul Local Târgu Jiu. Ministerul Culturii va asigura coordonarea ştiinţifică a proiectului în speranţa că colaborarea cu Consiliul Local va aduce roade", au spus reprezentanţii MCPN.
În mod concret, ministerul va dispune alcătuirea unui grup de lucru în vederea alcătuirii documentaţiei necesare pentru nominalizarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Potrivit site-ului centrulbrancusi.ro, Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" a fost realizat în anii 1937-1938 de Constantin Brâncuşi.
Lucrările monumentale - "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului", "Coloana Infinitului" - au fost realizate în baza unui proiect, care aşa cum mărturisea chiar Constantin Brâncuşi era alcătuit din elemente arhitecturale cu valoare simbolică: "o alee, care plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal ce în viitor ar marca şi intrarea în grădina publică, pentru ca, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar şi denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoştinţei, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălţându-se fără sfârşit, aşa cum trebuie să fie şi recunoştinţa noastră".
Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938 şi reprezintă un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial.
În aprilie 2007 la Târgu-Jiu a fost dezvelit înscrisul care atestă hotărârea Uniunii Europene de includere a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" în patrimoniul cultural european, odată cu Palatul Cantacuzino şi Ateneul Român din Bucureşti şi cetatea Histria din judeţul Constanţa.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe