Opt filme vor fi proiectate la Festivalul Filmului Francofon de la Cluj

Opt filme vor fi proiectate, în perioada 21 - 28 martie, la Festivalul Filmului Francofon de la Cluj-Napoca, dedicat Cambodgiei şi Vietnamului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
9 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Centrul Cultural Francez Cluj, organizatorul evenimentului, Zilele Filmului Francofon se desfăşoară la Cluj-Napoca în perioada 21 - 28 martie, proiecţiile având loc la Bastionul Croitorilor şi la Cafe Insomnia.

"Anul acesta, Zilele Filmului Francofon organizate de Centrul Cultural Francez Cluj sunt dedicate Cambodgiei şi Vietnamului. Patru invitaţi de onoare, proiecţii de filme cu titrare în limba română, prezentări şi dezbateri, între 21 şi 28 martie, toate cu intrare liberă", se arată în comunicat.

Luni, de la ora 17.00, la Bastionul Croitorilor va fi proiectat "Gardien de buffles", de Nghiem-Minh Nguyen-Vo (Vietnam, 2004). Filmul prezintă Indochina, în 1940, sub ocupaţie franceză. Lui Kim, un adolescent de 15 ani, îi revine sarcina de a-şi conduce cei doi bivoli departe de terenurile inundate din sud. Singura avuţie a familiei, aceşti bivoli trebuie să ajungă nevătămaţi în munţii Bâ-thé. Pe parcursul acestei călătorii pline de primejdii în peisaje acoperite de apă, Kim învaţă să fie adult. Se lipeşte de o trupă de păzitori de bivoli şi descoperă universul acestor bărbaţi, cu certuri violente, alcool şi furturi. Treptat, această violenţă lasă loc prieteniei, iubirii şi fericirii de a fi liber.

Tot luni, de la ora 19.30, la Bastionul Croitorilor va fi prezentat filmul "L’Empire du milieu du sud", un documentar de Jacques Perrin şi Eric Deroo (Franţa, 2008). Filmul cuprinde imagini de arhivă inedite din întreaga lume care acompaniază texte ale literaturii vietnameze, franceze şi americane, în timp ce Jacques Perrin şi Eric Deroo ne conduc prin istoria fascinantă şi dureroasă a Vietnamului, de la colonizarea franceză la căderea Saigonului.

Celelalte filme prezentate în festival sunt "Les gens de la rizière", de Rithy Panh (Cambodgia, 1992), "L’important c’est de rester vivant", documentar de Roshane Saidnattar (Cambodgia, 2009), "Les artistes du théâtre brûlé", documentar de Rithy Panh (Cambodgia-Franța, 2005),"Un barrage contre le Pacifique", realizat de Rithy Panh (Cambodgia, Franţa, Belgia, 2007), "Khmers rouges amers", documentar de Bruno Carette şi Sien Meta (Franţa-Cambodgia, 2007), "S 21, la machine de mort khmer rouge", de Rithy Panh (Cambodgia, 2002).

Invitaţii speciali ai festivalului sunt Roshane Saindnattar, Bruno Carette, Randal Douc şi Dane Cuypers.

Roshane Saindnattar s-a născut în 1970 la Phnom Penh. După ce a traversat trei războaie succesive în ţara sa (bombardamentele americane, genocidul kmerilor roşii şi ocupaţia de către armata vietnameză), ea fuge din Cambodgia. La vârsta de 13 ani, Roshane ajunge în Franţa, ţară care i-a permis să descopere libertatea şi dreptatea. După obţinerea licenţei în regie de film în 1998, Roshane trăieşte între Cambodgia şi Franţa. A realizat până în prezent patru documentare şi un scurt metraj. "Ceea ce contează este să rămâi în viaţă" este primul său lung metraj în care aduce mărturii privind regimul kmerilor roşii care a devastat Cambodgia.

Bruno Carette este jurnalist, reporter şi realizator de filme documentare. El a trăit şapte ani în Cambodgia, unde a lucrat în special pentru canalul France International şi pentru TVK, televiziunea de stat cambogiană. A realizat mai multe documentare despre istoria recentă şi tragică a Cambodgiei. Filmul său, "Khmers rouges amers", explorează perspectiva foştilor Kmeri roşii asupra istoriei cambodgiene, de la cei mai mici dintre ei la principalii conducători încă în viaţă.

Randal Douc s-a născut în Cambodgia, dar pleacă în Franţa în 1975, la vârsta de patru ani. Continuându-şi studiile în sfera reală, el urmează şi o formare în actorie la Ecole de Chaillot. Din 2001 în 2007, predă matematici aplicate la Şcoala Politehnică şi începând cu 2008 predă la Universitatea Telecom Sud Paris. Între 2002 şi 2004 scrie două volume - "Les Hommes désertés" şi "Rouge de la guerre", inspirate din istoria recentă a Cambodgiei. Textele sale au fost selecţionate în diverse festivaluri de literatură.

Scriitorul Dane Cuypers este specialist în deblocarea exprimării prin scris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici