ORA PĂMÂNTULUI 2019: 180 de ţări, inclusiv România, sting astăzi simbolic lumina, timp o oră

Oameni din 180 de ţări, inclusiv România, vor stinge simbolic lumina sâmbătă, de la 20.30, timp de o oră, cu ocazia Earth Hour - Ora Pământului, cel mai mare eveniment dedicat mediului din toate timpurile.

Urmărește
1642 afișări
Imaginea articolului ORA PĂMÂNTULUI 2019: 180 de ţări, inclusiv România, sting astăzi simbolic lumina, timp o oră

ORA PĂMÂNTULUI 2019: 180 de ţări, inclusiv România, sting astăzi simbolic lumina, timp o oră

Sâmbătă, în toată ţara vor avea loc mai multe evenimente şi activităţi organizate pentru a sărbători Ora Pământului, precum ture cu bicicletele, concerte în aer liber şi nu numai.

Peste 180 de ţări şi teritorii se reunesc şi anul acesta pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, dar şi pentru a inspira oameni, comunităţi, companii, guverne să acţioneze pentru a stopa declinul biodiversităţii.

Kenya, de exemplu, intenţionează să planteze 1 miliard de copaci până în 2030, pentru a reface pădurile. În Malaysia, oamenii au iniţiat o petiţie pentru a pune conservarea tigrilor pe agenda publică naţională. Ecuadorul militează în capitala Quito pentru o lege care să interzică obiectele din plastic de unică folosinţă, iar Finlanda va provoca peste un sfert din populaţia ţării să adopte o dietă mai prietenoasă cu planeta.

World Wide Fund for Nature România provoacă oamenii, companiile, instituţiile să îşi creeze obiceiuri mai prietenoase cu mediul, pe care să le menţină cel puţin până la următoarea ediţie Earth Hour.

Programul Naţional Cantus Mundi organizează, la nivel naţional, evenimente muzicale cu ocazia Orei Pământului, sâmbătă, în intervalul orar 20.30 - 21.30. Peste 12.000 de copii şi tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul internaţional al World Wide Fund for Nature (WWF) "Conectează-te cu natura! Acum este momentul să acţionăm!".

Sărbătorirea "Orei Pământului" iniţiată de Cantus Mundi se va desfăşura simultan în 81 de localităţi din 33 de judeţe: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.

În Bucureşti, Ora Pământului 2019 va fi celebrată în patru zone sub egida Cantus Mundi: Promenada Mall, Opera Comică pentru Copii, Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor" şi Parcul Circului. Evenimentele din Capitală vor aduce împreună peste 950 de copii şi tineri dornici de o schimbare în bine adusă prin muzică.

Canalul Discovery se alătură şi anul acesta iniţiativei Ora Pământului, alături de World Wide Fund for Nature România, şi pregăteşte, sâmbătă, un eveniment dedicat acestei cauze în centrul comercial AFI Cotroceni din Bucureşti. Cu tema "Stinge lumina şi deschide ochii", evenimentul va încuraja oamenii să ia măsuri pentru a proteja planeta - de la stingerea luminii timp de o oră sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30, şi până la acţiuni cu impact pe termen lung, precum susţinerea proiectelor de conservare a speciilor de animale sălbatice aflate în pericol.

Astfel, între orele 10.00 - 22.00, vizitatorii centrului comercial vor putea vizita zona Discovery de lângă intrarea Galaxy (parter) pentru a folosi colţul foto special şi, între orele 12.00 - 16.00, cei mici se vor putea bucura de face painting şi vor putea afla mai multe despre tigri.

Lista completă a evenimentelor din România este disponibilă pe pagina de Facebook a organizaţiei WWF-Romania.

Evenimentul Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund - Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizaţia WWF la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câţiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie, potrivit WWF.

Evenimentul Earth Hour este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocţiu, astfel încât toate oraşele au parte de întuneric în intervalul 20.30 - 21.30.

Mesajul este acelaşi, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice şi de extraconsum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune, la nivel global. Iar vocea comună a miliarde de oameni de pe tot globul ajunge chiar şi la cele mai înalte foruri ale decidenţilor.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa "Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)", în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnaţi nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi şi să-şi schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.

În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de nouă oraşe la prima ediţie, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în iniţiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga ţară şi un eveniment popular în viaţa comunităţilor mici şi mari.

Anul acesta, pentru a 11-a oară consecutiv în România, WWF încurajează indivizi şi organizaţii, companii, instituţii publice şi centre culturale din toată ţara să stingă lumina timp de o oră, sâmbătă, de la 20.30.

De-a lungul ediţiilor anterioare, sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din luna martie. Clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii au întrerupt iluminatul şi au găzduit evenimente tematice. Printre reuşitele importante ale mişcării "Earth Hour" în România se numără faptul că Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraş de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Ora Pământului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici