- Home
- Cultură-Media
- VIENA, (02.01.2009, 12:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oraşul austriac Linz a devenit capitală culturală europeană a anului 2009
Oraşele Linz, situat în nordul Austriei, şi Vilnius, din Lituania, au devenit, în noaptea de miercuri spre joi, capitale culturale europene ale anului 2009, dând startul unei serii de evenimente culturale ce vor fi găzduite de cele două localităţi.
Urmărește
260 afișări
Oraşul austriac Linz a devenit capitală culturală europeană a anului 2009 (Imagine: www.linz.at)
Momentul a fost marcat la Linz de o "Simfonie de artificii" special concepută pentru trecerea în noul an.
Pe malurile Dunării, fluviu ce traversează oraşul Linz, aproximativ 400 de corişti au "dialogat" cu efectele sonore şi pirotehnice, în cadrul unui spectacol realizat în nouă "tablouri". Potrivit organizatorilor, aproximativ 130.000 de persoane au înfruntat frigul pentru a lua parte la manifestare.
Conceput de elveţianul Martin Heller şi cu un buget de 68 de milioane de euro, programul cultural Linz-2009 include 220 de evenimente, ce se vor desfăşura pe parcursul întregului an, în special în colaborare cu festivalul local de artă video, Ars Electronica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Vineri, oraşul găzduieşte un spectacol cu marele actor austriac Klaus Maria Brandauer, realizat după "Cartea neliniştirii", volum scris de portughezul Fernando Pessoa.
În 2008, statutul de capitale culturale europene a fost deţinut de Liverpool (Marea Britanie) şi Stavanger (Norvegia). Viitoarele capitale culturale europene vor fi: în 2010 - Essen (Germania), Pécs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia), iar în 2011 - Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia).
În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.
Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, peste 30 de oraşe au deţinut acest titlu.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe