Oraşul ceh Pilsen va fi capitală culturală europeană în 2015

Oraşul ceh Pilsen (Plzen), metropolă a Boemiei occidentale, a fost ales miercuri, la Praga, drept capitală a culturii europene pe 2015, un statut care îi va permite să concretizeze numeroase proiecte culturale care să atragă mai mulţi turişti.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Oraşul ceh Pilsen va fi capitală culturală europeană în 2015

Oraşul ceh Pilsen va fi capitală culturală europeană în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezidat de britanicul Robert Scott, juriul internaţional a preferat dosarul înaintat de Pilsen, axat pe tema deschiderii şi întrepătrunderea culturilor, celui propus de oraşul ceh Ostrava (nord-estul Cehiei).

Alegerea trebuie să fie ratificată oficial de instanţele europene din domeniu.

Cunoscut mai ales pentru marca sa de bere Pilsner Urquell şi tradiţia sa industrială reprezentată, de exemplu, de uzina Skoda, Pilsen va deţine titlul de capitală culturală europeană a anului 2015 alături de oraşul belgian Mons, ales deja în februarie.

Viaţa culturală a oraşului Pilsen, care numără 170.000 de locuitori, se concentrează în jurul prestigiosului teatru J.K. Tyl. Oraşul a dat culturii cehe mai multe personalităţi, precum pictorul şi regizorul de filme de animaţie Jiri Trnka (1912 - 1969), actorul şi scriitorul Miroslav Hornicek (1918 - 2003) şi cântăreţul Karel Gott, născut în 1939.

Pilsen este al doilea oraş ceh ales capitală culturală, după Praga, care a deţinut acest titlu în 2000.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

În 2010, titlul de capitală culturală europeană este deţinut de Istanbul (Turcia), alături de Pecs (Ungaria) şi Essen (Germania).

În 2009, Vilnius a avut statutul de capitală culturală europeană alături de oraşul austriac Linz, iar în 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

În 2011, acest titlu va fi deţinut de Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia), oraşele Guimaraes (Portugalia) şi Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene în 2012, iar Marsilia (Franţa) şi Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelaşi statut în 2013. Umea, un mic oraş universitar din nordul îndepărtat al Suediei, a fost desemnat capitală culturală europeană a anului 2014, devenind astfel cea mai nordică localitate europeană care obţine acest titlu, pe care îl va împărţi cu Riga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici