"Orbitor" de Mircea Cărtărescu - "Cartea anului 2007"

"Orbitor. Aripa dreaptă", ultima parte a trilogiei scrise de Mircea Cărtărescu, a fost aleasă "Cartea anului 2007", miercuri, seară, la Clubul Prometheus, de Fundaţiei Anonimul şi revista România literară.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului "Orbitor" de Mircea Cărtărescu - "Cartea anului 2007"

"Orbitor" de Mircea Cărtărescu - "Cartea anului 2007"

"Vreau să cer iertare celorlalţi nominalizaţi, vreau să-l asigur pe Nicolae Manolescu că am rămas acelaşi, din momentul în care m-a cunoscut. Nu sunt decât un poet, de asta şi astăzi mi se par nişte zei prozatorii. Am încercat întotdeauna să mă ţin de cuvânt, de promisiunea pe care a făcut-o lui Nicolae Manolescu cu prima cronică pentru prima mea carte. Atunci n-am avut de ales, ştiam că trebuia să mă ţin de o promisiune pe care nu am făcut-o eu", a spus Mircea Cărtărescu, la primirea premiului.

Ioana Pârvulescu a enunţat douăsprezece motive pentru care îi place romanul lui Cărtărescu, cum ar fi faptul că este un proiect extrem de riscant, "într-o lume a zidului părăsit şi neisprăvit", pentru că, dacă-l deschizi, nu-l mai închizi, pentru că e convingător, pentru că nu are nimic "provincial, căznit", pentru umor şi tragism, pentru că are "totul" şi pentru că este "Levantul în proză al lui Mircea Cărtărescu".

Nicolae Manolescu, preşedintele juriului, a deschis cea de-a cincea gală de premiere amintindu-i pe câştigătorii din ediţiile anterioare, precum şi nominalizările. "Anul acesta, Fundaţia Anonimul a decis să mai acorde un premiu pentru Opera Omnia unui foarte cunoscut scriitor român, un premiu care onorează fundaţia, şi ne onorează şi pe noi. Mircea Ivănescu este unul dintre promotorii unei noi poezii care s-a făcut la noi în anii '80, un poet care, la debutul lui, nu spunea mare lucru unor critici. Mircea Ivănescu venea cu o cultură din altă parte a planetei literare (...) care citise multă poezie americană, este cunoscut şi ca un eminent traducător, care a tradus Kafka şi Joyce, doi autori aproape imposibil de tradus", l-a caracterizat criticul pe poetul de la Sibiu.

Mircea Ivănescu nu a putut fi prezent la Bucureşti, premiul său, în valoare de 10.000 de lei, urmând să-i fie dus de Ioana Crăciunescu.

Alex Ştefănescu a vorbit, la rândul său, despre "Jiquidi", de Nicolae Breaban, volum nominalizat şi el la premiul Cartea Anului 2007, spunând că este un roman care "aduce în prim-plan un personaj malefic, Jiquidi, reprezentativ pentru ce se întâmplă în societatea românească".

Nicolae Breban a răspuns că este "puţin jenat" ca, la vârsta şi cariera, să mai candideze la un premiu.

De asemenea, Marina Constantinescu, membră a juriului, a citit un extras dintr-un alt volum nominalizat, "Cartea Psalmilor" de Şerban Foarţă, afirmând că, prin această carte, autorul încearcă un exerciţiu de a se regăsi pe sine pe un altfel de drum.

Al patrulea nominalizat la premiu a fost Ioan Lăcustă, cu romanul "Luminare", despre el vorbind criticul literar Gabriel Dimisianu. Acesta a declarat că Lăcustă este un prozator care a consacrat o formulă ce a făcut carieră - "La uşa domnului Caragiale", făcând "o punte cu un clasic, peste timp". "Ioan Lăcustă vine cu acest roman, un roman puternic, foarte elaborat şi foarte interesant, cu această formulă în text, realistă şi textualistă", a mai spus criticul. Autorul s-a arătat "onorat" pentru nominalizare, precizând că, iniţial, a crezut că este o farsă.

La premiul Cartea Anului 2007 au mai fost nominalizate "Cronologia Bucureştilor", de Gheorghe Parusi şi "Noaptea lui Iuda", de Dan Stanca.

Juriul condus de Nicolae Manolescu şi format din Ioana Pârvulescu, Marina Constantinescu, Adriana Bittel, Gabriel Dimisianu şi Alex Ştefănescu, a acordat câştigătorului un premiu de 10.000 de lei, oferit de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul.

Nicolae Manolescu a apreciat că nominalizările din această ediţie a premiului sunt reprezentative. Despre Nicolae Breban, Manolescu a spus că este unul dintre cei mai importanţi romancieri născuţi după război, "a cărui călcătură grea se vede pe orice pagină". "Micea Cărtărescu este scriitorul cel mai important care a ieşit din toată literatura postbelică, indiferent ce a făcut la nivelul cel mai de sus. Şerban Foarţă e cel mai ingenios, ludic, şocant dintre toţi poeţii. Ioan Lăcustă are şi şcoala reportajului, are multe deprinderi colaterale, orice iese de sub mâna lui este rezultantul unui talent literar. Pasiunea lui Parussi a scos la iveală o carte care trece dincolo de cronograf are o şi anumită substanţă literară. Dan Stanca reprezintă o categorie care n-a prea existat la noi, a scriitorului de profesie, este un scriitor care vine cu altceva", a spus Nicolae Manolescu.

Anul trecut, Cartea Anului a fost "Mircea Eliade. Prizonierul istoriei", de Florin Ţurcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici