ORDA, acuzat că a retras avizul de funcţionare CREDIDAM în favoarea unei asociaţii a lui Prigoană

CREDIDAM acuză ORDA că i-a retras, în mod abuziv, avizul de funcţionare şi a avizat crearea unui organism de gestiune colectivă (OGC) "de casă", ARAIEX, înfiinţat de Silviu Prigoană şi Adriana Bahmuţeanu, în timp ce ORDA respinge acuzaţiile şi acuză CREDIDAM că a încălcat legea.

Urmărește
943 afișări
Imaginea articolului ORDA, acuzat că a retras avizul de funcţionare CREDIDAM în favoarea unei asociaţii a lui Prigoană

ORDA, acuzat că a retras avizul de funcţionare CREDIDAM în favoarea unei asociaţii a lui Prigoană (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) acuză Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor (ORDA) că a suspendat, în mod abuziv, activitatea CREDIDAM, fapt care reprezintă "încă o dovadă a intruziunii brutale şi lipsite de scrupule a politicului" asupra unei asociaţii de drept privat.

Prin Decizia Directorului General nr. 6/31.01.2012, ORDA a retras temporar avizul de funcţionare a organismului de gestiune colectivă CREDIDAM, care gestionează drepturile artiştilor interpreţi sau executanţi, măsură ce are ca efect suspendarea activităţii acestui organism de gestiune colectivă până la schimbarea administratorului general.

"Baza legală invocată: nerespectarea altor două decizii (nr.229/04.08.2011 şi nr.304/28.12.2011). CREDIDAM este gata să susţină public, cu probe, că motivele suspendării sunt fictive şi exprimă un interes oneros", se arată în comunicatul CREDIDAM.

Decizia nr. 229/2011 se referă la intrarea in legalitate a CREDIDAM, în 30 de zile de la emitere, prin declanşarea negocierilor cu televiziunile (CREDIDAM se află acum în plin arbitraj cu acestea) şi declanşarea negocierilor pentru comunicare publică/ambiental (baruri, discoteci, magazine, etc).

"CREDIDAM a depus cereri la ORDA, în 02.09.2011 şi 05.09.2011, numai că ORDA nu a emis Decizii de constituire a comisiilor de negociere, în baza cererilor CREDIDAM. Acum, ORDA a dat decizie de suspendare a activităţii CREDIDAM, deşi culpa este, în mod evident, la ORDA", se spune în comunicatul CREDIDAM.

Potrivit aceluiaşi comunicat, decizia ORDA nr. 304/2011 a fost dată după controlul pe comunicare publică/ambiental, finalizat în a doua jumătate a lunii noiembrie 2011. "Atunci, reprezentanţii ORDA au ridicat, de la sediul CREDIDAM, copii după câteva mii de documente din baza de date a organizaţiei. Scopul a fost acela de a acoperi Decizia nr.305, dată a doua zi (29.12.2011), prin care s-a luat, din răspunderea CREDIDAM, colectarea pentru comunicare publica/ambiental. Răspunderea colectării respective a fost acordată imediat, la cerere, Asociaţiei ARAIEX, fondată de Adriana Bahmuţeanu Prigoană. CREDIDAM a înaintat prompt o acţiune în justiţie, iar decizia ORDA a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti", mai spune CREDIDAM, care precizează că cele două deciziile au fost contestate în justiţie şi au termen în instanţă, peste 14 zile, la data de 15 februarie.

CREDIDAM spune că potrivit Legii nr.8/1996, "decizia poate fi atacată la instanţele judecătoreşti de contencios administrativ. În cazul nerespectării deciziei rămase definitive ORDA retrage temporar avizul prevăzut la art.125 din lege". "Nici una dintre decizii nu este definitivă, ca dovadă că au termen de judecată în 15.02.2012", mai spune CREDIDAM.

"În semn de protest faţă de maniera de lucru a ORDA, toate televiziunile ce fac parte din comisia de arbitraj au refuzat să plătească onorariul celor 5 arbitri ce funcţionează pe lângă ORDA. Acest onorariu se ridică, mai nou, la suma de 7.500 lei de arbitru. În plus, televiziunile vor contesta, in instanţă, hotărârea arbitrală", mai spune CREDIDAM.

Pe de altă parte, Iulian Vrabete, membru în Consiliul Director CREDIDAM (şi basistul trupei Holograf n.r.), spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că ORDA îşi arogă postura de stăpân peste o asociaţie de drept privat. "Prin lege, guvernul nu poate avea decât un rol de coordonare, iar ORDA a încercat, de câţiva ani, să aducă banii colectaţi sub control politic. Nereuşind în mod direct, pentru că ar fi fost evident neconstituţional, autorităţile statului au ales formula creării de organisme «de casă», cărora să le transfere colectarea, pentru ca astfel banii să poată fi dirijaţi «unde trebuie»", spune Iulian Vrabete.

"Pentru drepturile artiştilor interpreţi funcţionează, din 1996, CREDIDAM, asupra căruia s-a dus o campanie de defăimare susţinută, cu toate că, zece ani de controale de la ORDA, Ministerul de Finanţe, ANAF şi Garda Financiară nu au găsit nici un leu fraudat", spune Vrabete, precizând că în prezent CREDIDAM are peste 11.000 de membri şi reprezintă artişti din nenumărate ţări.

"Acum câteva luni, a fost creat, în mare secret, un organism paralel: ARAIEX (Asociaţia Română pentru Artişti Interpreţi sau Executanţi n.r.). Cu sprijinul ORDA, a primit în mare grabă avizul de funcţionare. Mai mult, ORDA a uitat să publice avizul respectiv pe site-ul oficial, ca nu cumva cineva să conteste această decizie. Motivul pentru care era atât de interesant un nou organism cu doar trei membri fondatori este acela că el fusese înfiinţat de dl. Silviu Prigoană, deputat PDL, şi a sa soţie, Adriana Bahmuţeanu-Prigoană (...) cei doi semnează împreună cererea de înscriere, la OSIM, a numelui şi siglei ARAIEX. La această oră, ARAIEX are mai puţin de 200 de membri. Aceştia sunt, în cvasitotalitate interpreţi de muzică populară, absolut toţi legaţi de posturile TV Etno şi Taraf, proprietate a familiei mai sus amintite", mai spune Iulian Vrabete.

El mai spune că decizia ORDA de retragere a avizului de funcţionare a CREDIDAM poate fi contestată. "Sigur că vor continua zecile de scrisori de protest de la organizaţiile internaţionale, care nu văd cu ochi buni faptul că banii artiştilor lor (unii chiar direct înscrişi la CREDIDAM, ca Elton John, Celine Dion sau Dire Straits) vor ajunge pe mâna unei firme de partid, şi că, până la urmă, tot justiţia va rezolva problema", mai spune Iulian Vrabete.

În schimb, directorul general al ORDA, Robert Bucur, a declarat pentru MEDIAFAX că ORDA a retras temporar avizul de funcţionare a organismului de gestiune colectivă CREDIDAM, care gestionează drepturile artiştilor interpreţi sau executanţi, până la schimbarea administratorului general, Ştefan Gheorghiu. El a respins toate acuzaţiile aduse de CREDIDAM şi de Iulian Vrabete.

"Retragerea avizului de funcţionare este dispusă în temeiul prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, fiind o consecinţă a gravelor încălcări de către acest organism de gestiune colectivă a legislaţiei din domeniu, dar şi vătămarii drepturilor şi intereselor artiştilor, membri sau nemembri, si utilizatori publici sau privati", a spus Robert Bucur.

El a precizat că noul organism de gestiune colectivă ARAIEX, care este condus de Florin Chilian, a fost înfiinţat în mod legal. "ORDA a avizat, iar instanţa de judecată a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru a funcţiona ARAIEX", a spus Robert Bucur.

Totodată, el a spus că, potrivit dării de seamă a CREDIDAM pe 2010, acest organism de gestiune colectivă a colectat o sumă de 6.300.000 de euro şi a repartizat în mod curios aproximativ 7.400.000 de euro. În ceea ce priveşte repartizarea sumelor către artiştii străini, CREDIDAM a repartizat, în 2010, doar 100.000 de euro, a explicat Robert Bucur. "Artiştii străini care s-au înscris la CREDIDAM nu s-au înscris că au dorit ei", a spus Bucur, precizând că CREDIDAM a fost obligat să colecteze remuneraţii şi pentru artişti străini, după ce i-au fost aduse acuze de monopol.

Directorul ORDA a mai spus că, din darea de seamă a CREDIDAM pe 2010, nu apar repartizate sume de bani către cei 700 - 800 de artişti străini pe care-i reprezintă.

"Din 2010, de când sunt director general al ORDA, am început o verificare mult mai atentă a activităţii tuturor organismelor de gestiune colectivă. ORDA nu are o problemă personală cu CREDIDAM", a spus Robert Bucur, precizând că şi activitatea Copyro - organismul care gestionează drepturilor patrimoniale de autor în domeniul operelor scrise - a fost suspendată temporar în vara lui 2011, în urma neregulilor constatate de specialiştii ORDA.

"Supărarea mare pe care o au cei de la CREDIDAM, dar şi alţii de la alte organisme de gestiune colectivă este că am impus, printr-o decizie publicată în 2011 în Monitorul Oficial, luată în conformitate cu legea, că doar 15% din sumele colectate de organismele de gestiune colectivă pot să fie folosite pentru cheltuielile de administrare (de către aceste organisme, n.r.)", a spus Robert Bucur, precizând că în cazul CREDIDAM, în trecut, aceste cheltuieli de administrare ajungeau la aproximativ 30% din sumele colectate.

"Acţiunile ORDA nu au nicio legătură cu politicul, aşa cum se sugerează în declaraţiile domnului Vrabete, ci urmăresc doar ca ORDA să verifice şi să supravegheze activitatea organismelor de gestiune colectivă, ţinând cont că acestea colectează în jur de 50 de milioane de euro anual şi aceste sume sunt în mare parte de la instituţii publice, precum TVR, SRR, teatre", a mai spus Robert Bucur, directorul general al ORDA.

Pe de altă parte, Florin Chilian, preşedintele ARAIEX, a respins acuzaţiile aduse de Iulian Vrabete ORDA şi ARAIEX.

"Domnul de cântă manele pop şi care a fost tot timpul în boardurile tuturor organismelor de colectare a drepturilor de autor şi conexe ar trebui să înţeleagă că această firmă "de familie" (TV Etno şi Taraf, n.r) a făcut plăţi de circa 100.000 de euro anual către CREDIDAM. Acei bani nu s-au întors niciodată către artişti, ba mai mult există artişti, aşa cum este doamna Ionela Prodan, care s-a găsit semnată în fals la CREDIDAM cu sume foarte mari ridicate. Nu există nicio lege pe pământul acesta care spune că trebuie să existe un singur organism. Dacă acest CREDIDAM are 11.000 de membri, cum de se fac plăţi numai către 4.000 dintre aceştia? Cum se face că din 6.300.000 de euro colectaţi în 2010, CREDIDAM a repartizat artiştilor "numai" 7.400.000 de euro? Sper ca controlul ANAF să-mi explice şi mie baza legală potrivit căreia CREDIDAM colectează sume de bani de la televiziuni, pentru că nu există norme de aplicare a legii. Toţi aceştia de la CREDIDAM care se trezesc urlând acum sunt oameni care au beneficiat de sume imense de bani de-a lungul celor 15 ani de la înfiinţarea CREDIDAM, în mare parte aceste sume fiind nemeritate. Dacă este atât de dezonorant să cânţi muzică populară, aşa cum susţine Vrabete, să-mi explice şi mie cât de onorant este să ajungi să cânţi manele pop şi pentru asta să ajungi să fii în toate consiliile de administraţie ale organismelor de colectare şi repartizare a drepturilor de autor şi conexe", a declarat preşedintele ARAIEX, Florin Chilian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici