- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.01.2012, 18:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Organizaţii de media: S-au înregistrat derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor
Mai multe organizaţii de media, printre care ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, spun, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că în ultima săptămână, odată cu declanşarea acţiunilor de protest, presa s-a abătut uneori de la misiunea de a informa corect şi imparţial publicul.
Urmărește
2559 afișări
Organizaţii de media: S-au înregistrat derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Potrivit comunicatului, menţinerea interesului public ca principal reper în activitatea presei este crucială.
"Într-o situaţie cu impact major asupra vieţii sociale şi politice este explicabilă intensa preocupare a unor actori politici de a o valorifica în propriul interes. Considerăm însă că jurnaliştii au datoria de a servi dreptul publicului de a fi corect informat şi trebuie să evite orice situaţie ce ar aservi mass-media oricărui interes partinic", spun, în comunicatul remis MEDIAFAX, cele şase organizaţii de media semnatare - ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Jurnalistelor din România ARIADNA, Societatea Jurnaliştilor din Galaţi şi Asociaţia PUBLICMEDIA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Organizaţiile spun că au constatat - în perioada 13-19 ianuarie - o serie de derapaje ale presei (scrise, audio-vizuale şi online) în sensul abandonării neutralităţii şi echidistanţei cerute de bunele practici jurnalistice, accentuării senzaţionalismului şi a verificării riguroase a informaţiei.
Printre cele mai grave şi frecvente tipuri de abateri de la profesionalism, organizaţiile de media fac trimitere la "instigarea făţişă la diferite acte, fie că a fost vorba de chemarea oamenilor la proteste, fie că a fost vorba de descurajarea lor de a protesta", dar şi la "asocierea implicită şi explicită unui grup social (de exemplu, galeriile de suporteri sportivi) cu violenţa".
"Majoritatea ziariştilor au preluat şi transmis informaţii privind acte de violenţă ai căror autori ar fi fost ultraşi, fără o verificare temeinică a autenticităţii surselor", se mai spune în comunicat, precizându-se că a fost difuzată aproape exclusiv poziţia jandarmeriei, în timp ce punctul de vedere al suporterilor a fost arareori prezentat când s-au făcut astfel de acuzaţii.
În comunicat se face referire şi la "reflectarea distorsionată a realităţii din teren". "Selecţia vorbitorilor, poziţionarea camerelor conferă adeseori o imagine derizorie sau fals agresivă a pieţei.
Preocuparea pentru senzaţional ridiculizează protestul şi nu reflectă diversitatea participanţilor şi a opiniilor exprimate. Discursuri exagerate sau inflamate de la comentatorii TV din studio sau de la reporter, în timp ce imaginile comentate arătau situaţii calme", se mai spune în comunicat.
Asociaţiile de media fac referire şi la "atitudinea adeseori sfidătoare sau agresivă a reporterilor sau moderatorilor faţă de unii protestatari sau faţă de invitaţii din studio", dar şi la "abandonarea rolului de moderator în favoarea militantismului politic făţiş în unele emisiuni de dezbateri", "inducerea anumitor teme, prin întrebările adresate protestatarilor, care au avut ca rezultat expunerea unor puncte de vedere care aparţineau mai degrabă reporterilor" şi "vehicularea ideii că grupurile din piaţă acţionează în favoarea unor actori politici pe baza unor informaţii a căror sursă nu este precizată şi lansarea unor acuzaţii nesusţinute de probe la adresa celor care au pus semnul egalităţii între actorii politici de la putere şi din opoziţie".
În comunicat se mai face trimitre şi la "difuzarea aproape exclusivă a poziţiei jandarmeriei, ignorând punctul de vedere al protestatarilor atunci când au avut loc incidente violente". "De cele mai multe ori, jurnaliştii nu s-au deplasat la secţiile de poliţie unde au fost duşi cei reţinuţi în vederea identificării de către jandarmi şi nu au relatat ce s-a întâmplat cu aceştia", se spune în comunicat.
Organizaţiile de media mai vorbesc şi despre "insistenţa excesivă cu care duminică, 15 ianuarie, au fost difuzate imaginile cu actele de violenţă", ignorându-se faptul că în Piaţa Universităţii se desfăşura în acelaşi timp un protest paşnic.
"Reluarea excesivă a unor imagini, fără menţionarea datei şi orei la care aveau loc evenimentele din imagini", se numără de asemenea printre tipuri de abateri de la profesionalism enumerate de organizaţiile de media.
Totodată, organizaţiile semnatare fac un apel către jurnalişti "să relateze cu responsabilitate, echilibrat şi nepartizan evenimentele care se desfăşoară, mai ales ţinând cont de impactul puternic pe care acestea îl pot avea asupra vieţii sociale şi politice din România".
De asemenea, organizaţiile cer jurnaliştilor, fie că acţionează pe teren sau în redacţii: să relateze evenimentele pe baza factuală, fără a răspândi zvonuri sau informaţii neverificate; să nu creeze panică, prin discursuri exagerate; să menţioneze sursa informaţiilor; să sesizeze abuzurile forţelor de ordine, precum şi distrugerile aduse proprietăţii publice sau private; să delimiteze clar informaţia de opiniile personale; să nu aducă acuzaţii fără să aducă dovezi palpabile şi fără să ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere; să utilizeze cu moderaţie şi numai după verificări informaţiile venite din zona forţelor de ordine sau a serviciilor.
Protestele au fost declanşate în ţară, săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri, 13 ianuarie. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.
Sâmbătă şi duminică, protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.
Protestele din Capitală, dar şi din ţară continuă şi în acest moment, deşi marţi, fondatorul SMURD Raed Arafat a decis să revină în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
După trei zile în care manifestanţii din Piaţa Universităţii din Capitală au protestat în linişte, joi seară, persoane violente au atacat cu pietre, bucăţi de gard şi sticle forţele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au "măturat" bulevardul Magheru, reuşind ca în mai puţin de o oră să îi ridice pe manifestanţii care au provocat violenţe.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace