Organizaţiile de media condamnă jurnalismul agresiv şi iresponsabil în cazul morţii Mădălinei Manole

Mai multe organizaţii de media, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent şi Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, condamnă, într-un comunicat, "modul agresiv, iresponsabil şi lipsit de deontologie în care unele medii româneşti au tratat cazul morţii cântăreţei Mădălina Manole".

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Organizaţiile de media condamnă jurnalismul agresiv şi iresponsabil în cazul morţii Mădălinei Manole

Organizaţiile de media condamnă jurnalismul agresiv şi iresponsabil în cazul morţii Mădălinei Manole (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali, Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România şi Convenţia Organizaţiilor de Media "condamnă cu fermitate modul agresiv, iresponsabil şi lipsit de deontologie în care unele medii româneşti au tratat cazul morţii cântăreţei Mădălina Manole", potrivit unui comunicat postat pe site-urile acestora.

"Dincolo de nesocotirea dreptului la viaţă privată şi a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalişti au încălcat brutal normele etice în ceea ce priveşte relatarea jurnalistică în cazuri de sinucidere. Considerăm ca deosebit de periculoasă şi iresponsabilă detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergând până la prezentarea publică a substanţei chimice utilizate şi a produsului comercial care o conţine", se arată în comunicat.

Organizaţiile de media fac trimitere şi la articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistului, potrivit căruia "Jurnalistul va evita descrierea detaliată de tehnici şi metode infracţionale, tehnici suicidale, vicii şi nu va utiliza imagini violente şi alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita să provoace, să promoveze şi să dezvolte subiecte de presă pe marginea unor evenimente morbide".

"Nu în ultimul rând, consideraţiunile pseudo-psihologice prezentate public drept "opinii" nu ţin cont de aspectele patologice ale sinuciderii, ca manifestare a unei posibile depresii, plasând în mod automat vinovăţia asupra victimei", se mai spune în comunicat.

Totodată, organizaţiile semnatare ale comunicatului fac apel la "factorii de răspundere editorială să pună capăt practicilor de exploatare senzaţionalistă a unor drame personale, chiar dacă ele aduc în prim planul atenţiei publice personalităţi care se bucură de notorietate". "Considerăm că astfel de practici sunt dăunătoare atât pentru public, cât şi pentru profesia jurnalistică, aflată în pierdere de credibilitate", se mai spune în comunicat.

Cântăreaţa Mădălina Manole a fost găsită moartă de soţul ei, miercuri dimineaţă, în locuinţa lor din localitatea Otopeni. Medicii legişti au stabilit că ea s-a sinucis cu un pesticid extrem de toxic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici