Orhan Pamuk a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Scriitorul turc Orhan Pamuk a declarat, miercuri, la ceremonia de primire a tilului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti, că, în prezent, oamenii de litere scriu mai puţin pentru naţia lor şi mai mult pentru cititorii din lumea întreagă.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Orhan Pamuk a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Orhan Pamuk a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Universitatea din Bucureşti i-a acordat lui Pamuk titlul de Doctor Honoris Causa "în semn de recunoaştere a excelenţei intelectuale, de apreciere a contribuţiei sale originale la prestigiul şi evoluţia literaturii precum şi de consideraţie faţă de fermitatea convingerilor sale etice". La ceremonie a fost prezent şi scriitorul Norman Manea.

"În toată cariera mi s-a pus această întrebare-capcană: «Pentru cine scrieţi?»", a spus Pamuk în discursul de mulţumire. "În anii '70, arta şi literatura erau luxuri. Mi s-a spus că aş putea să îmi ajut ţara ca doctor sau ca muncitor", a mărturisit el. "Mama mea m-a întrebat în anii '70 pentru cine scriu. De fapt, ce voia să mă întrebe era cum o să fac bani şi cum o să trăiesc. Şi prietenii mei mă întrebau acelaşi lucru şi zâmbeau cu subînţeles".

De asemenea, el a povestit că a fost adeseori întrebat şi pentru ce categorie socială scrie. "Dacă aş fi spus că scriu pentru săraci, mi s-ar fi răspuns că urăsc burghezii". "Acum, peste 30 de ani, mi se pune din ce în ce mai des această întrebare. Mi se spune: «Dacă scrii în limba turcă, înseamnă că scrii doar pentru turci?»", a afirmat Pamuk, care a considerat că, în prezent, autorii scriu cărţi "mai puţin pentru naţia lor" şi mai mult pentru cititorii din întreaga lume. El a adăugat că romancierii scriu pentru un cititor ideal, "care este reinventat mereu de către scriitori".

"Universitatea din Bucureşti este onorată să îl aibă prezent pe scriitorul Orhan Pamuk, care vorbeşte despre această parte a lumii, Sud-Estul Europei", a spus Rectorul Universităţii din Bucureşti, Ioan Pânzaru. "Simţim că în România suntem într-o umbră, unde Estul vine cu realităţi şi Vestul vine cu idei".

Orhan Pamuk este Doctor Honoris Causa al Freie Universitat Berlin (2007) şi al Universităţii Bogazici din Istanbul. În 2006, scriitorul turc a fost "visiting professor" al Universităţii Columbia.

Programul scriitorului turc în România va continua, în 24 aprilie, când va acorda autografe tuturor celor prezenţii în magazinul Diverta Magheru. După sesiunea de autografe, Pamuk va participa alături de invitaţii editurii Curtea Veche la cocktailul care va avea loc la Clubul Ţăranului, din incinta Muzeului Ţăranului Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici