Orhan Pamuk îşi va întâlni cititorii români pe 23 aprilie, la Ateneul Român

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, îşi va întâlni cititorii români, pe 23 aprilie, la Ateneul Român, în public aflându-se, printre alţii, Emil Hurezeanu, Mihaela Rădulescu şi Răzvan Exarhu, transmite editura Curtea Veche.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Orhan Pamuk îşi va întâlni cititorii români pe 23 aprilie, la Ateneul Român

Orhan Pamuk îşi va întâlni cititorii români pe 23 aprilie, la Ateneul Român (Imagine: Mediafax Foto)

La întâlnirea cu cititorii români de miercuri, 23 aprilie, de la Ateneul Român, vor mai participa Carmen Muşat, Daniela Zeca - Buzura, Marius Chivu, Alexandru Bălăşescu, Cristina Simion, Cătălin Tolontan, Dan Silviu Boerescu, Ioan Stanomir, Tudor Octavian, Dragoş Bucurenci, Cătălin Avramescu, potrivit editurii.

"Venirea lui Orhan Pamuk în România este cu siguranţă evenimentul cultural al anului 2008, fiind prima dată când un câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură vizitează România, după 1990. Este un autor excepţional, pe care publicul îl aştepta de multă vreme. În plus, în acest an, editura Curtea Veche împlineşte 10 ani de prezenţă pe piaţa de carte şi doream să oferim cititorilor noştri un astfel de cadou", a declarat Irén Arsene, directorul editurii Curtea Veche.

În aceeaşi zi, Universitatea din Bucureşti îi va decerna lui Orhan Pamuk titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unui ceremonii care va avea loc în Sala Senatului Universităţii.

Programul scriitorului turc în România va continua, în 24 aprilie, când Orhan Pamuk va acorda autografe tuturor celor prezenţii în magazinul Diverta Magheru. După sesiunea de autografe, Pamuk va participa alături de invitaţii editurii Curtea Veche la cocktailul care va avea loc la Clubul Ţăranului, din incinta Muzeului Ţăranului Român.

Curtea Veche a început editarea unei serii de autor Orhan Pamuk în 2006, înainte ca scriitorul să câştige Premiul Nobel pentru Literatură. Faimos în Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk şi-a sporit notorietatea în 2005, în întreaga lume, după ce a criticat dur câteva păcate neispăşite ale ţării lui: genocidul armenilor din 1915 şi o suprimare similară a minorităţii kurde. Din cauza reacţiilor grupurilor naţionaliste, scriitorul în vârstă de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioadă, iar când s-a întors, statul s-a pregătit să-l judece pentru "insultarea" Turciei şi a identităţii naţionale. Organizaţii de protecţie a drepturilor omului şi asociaţii ale scriitorilor din toată lumea s-au arătat solidare cu Pamuk. Până la urmă, procesul a fost abandonat, în mod oficial, din cauza unei probleme de procedură.

Orhan Pamuk a fost tradus în aproape 40 de limbi şi a primit o mulţime de distincţii, inclusiv premiul Médicis étranger 2005 pentru "Zăpada" şi premiul Impac 2003, obţinut cu "Mă numesc Roşu". În 2005, la Târgul de Carte de la Frankfurt, scriitorul a primit prestigiosul Friedenspreis (Premiul Păcii), numele său alăturându-se unor laureaţi celebri: Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Susan Sontag, Peter Esterhazy şi alţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici