Oscar 2011. Cristian Tudor Popescu susţine „The King’s Speech”. De ce ar trebui să fie premiată pelicula lui Tom Hooper

Lungmetrajul "The King's Speech", care concurează la 12 categorii, conduce în topul nominalizărilor la Oscar, fiind urmat de "True Grit", prezent la 10 secţiuni. Peliculele "The Social Network" şi "Inception" au adunat câte opt nominalizări.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Oscar 2011. Cristian Tudor Popescu susţine „The King’s Speech”. De ce ar trebui să fie premiată pelicula lui Tom Hooper

Oscar 2011. Cristian Tudor Popescu susţine „The King’s Speech”. De ce ar trebui să fie premiată pelicula lui Tom Hooper (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

Nominalizat la 12 premii Oscar, "The King's Speech", cu Colin Firth în rolul principal, este filmul care i-a câştigat pe spectatorii de rând de partea unui rege şi pe o regină de partea unui scenarist, a unui regizor şi a unui actor. Lungmetrajul spune povestea felului în care regele George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a, a fost nevoit să se lupte cu un chinuitor defect de vorbire şi a primit fără rezerve binecuvântarea actualei regine a Angliei, care l-a considerat "emoţionant". Emoţionaţi de lupta regelui (Colin Firth) cu bâlbâiala, în care aliat de nădejde îi este "doctorul" fără diplomă Lionel (Geoffrey Rush), rămân şi mulţi dintre cei care au văzut filmul.

Cristian Tudor Popescu vorbeşte despre cât de implicaţi sunt spectatorii în acţiunea filmului, lucru rar la peliculele din ultima vreme. "Am văzut filme la care am surâs mai mult sau mai puţin inteligent, filme la care am fost încântat, dar filme la care nu am participat afectiv, n-am avut tresăriri, nu mi-au dat lacrimile, nu m-a pufnit râsul. Am rămas doar la nivelul cerebral, rece, în care am apreciat sau am respins filmul. Ei bine, acest "The King's Speech" a avut darul de a mă scoate din această stare de contemplaţie rece, intelectuală, şi de a mă "cupla" - adică am trăit cu personajul, mă interesa ce se întâmplă cu el. Când ajung, la sfârşit, la discursul regelui, aproape că sunt agăţat de fiecare vorbă a lui, vreau să îl ajut, mă doare că s-ar putea să nu reuşească, reuşeşte să mă ia cu el. Or, asta se întâmplă rar în cinematografia anilor din urmă", a observat Cristian Tudor Popescu.

Citeşte continuarea editorialului semnat de Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici