OSCAR 2013: "După dealuri", al lui Mungiu, pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la cel mai bun film străin

Lungmetrajul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la ediţia din 2013. Este pentru prima dată când filmul unui regizor român este inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul OSCAR 2013.

Urmărește
1599 afișări
Imaginea articolului OSCAR 2013: "După dealuri", al lui Mungiu, pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la cel mai bun film străin

Cristian Mungiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la ediţia premiilor OSCAR 2013, la categoria cel mai bun film străin, cuprinde 9 filme, informează oscars.org.

Astfel, în afară de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurtă de propuneri se află: "Amour", de Michael Haneke (Austria), "War Witch", de Kim Nguyen (Canada), "No", de Pablo Larraín (Chile), "A Royal Affair", de Nikolaj Arcel (Danemarca), "The Intouchables", de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), "The Deep", de Baltasar Kormákur (Islanda), "Kon-Tiki", de Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia), "Sister", de Ursula Meier (Elveţia).

Din aceste nouă filme vor fi făcute cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013.

Nominalizările la cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 10 ianuarie.

Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.

Filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Pentru filmul "După dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană şi la premiile Satellite.

În 2008, filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre, care câştigase cu un an înainte prestigiosul trofeu Palme d'Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat. Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea "cel mai bun film străin" nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti.

La începutul lunii decembrie, Cristian Mungiu declara pentru publicaţia The New York Times, întrebat fiind dacă ştie că este celebru în istoria premiilor Oscar pentru ce i s-a întâmplat în 2008, el a răspuns: "Da (ştiu, n.r.), dar dintr-o perspectivă foarte ciudată. Însă nu mi se pare corect să am aşteptări prea mari la Oscar, la genul de filme pe care le fac. Sper că oamenii vor viziona filmul şi vor avea răbdarea necesară pentru a înţelege că acesta este un tip diferit de cinema, dar care rămâne tot cinema şi că nu e nimic rău în asta". El a adăugat: "Mă refer la comitetul Oscar, dar şi la membrii cu drept de vot din Academia de film americană. E important să existe mai multe opţiuni în cinematografie, iar spectatorii să îşi spună: «Hai să mergem, vreau să văd şi acest tip de film», să aibă această libertate, să poată să aleagă. Însă nu poţi să faci un film care să fie la fel de apreciat peste tot - la Cannes, la Oscaruri, în România. Faci doar tipul de cinema de care eşti interesat, iar apoi destinul filmului îşi urmează cursul, în contexte diferite, adresându-se unor oameni diferiţi".

De asemenea, Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia Entertainment Weekly că faptul că filmul pentru care a obţinut Palme d'Or la Cannes în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", nu a fost nominalizat la Oscar, a adus, "în mod ciudat", mai multă faimă echipei acestui lungmetraj.

"Este greu să faci filme care promovează ideea unei cinematografii diferite de cea din mainstream şi să iei un Oscar", a mai spus Mungiu pentru publicaţia americană. "Cred că este corect să acceptăm deciziile unei asemenea competiţii, cu condiţia ca filmul să fi fost văzut de votanţi. Ceea ce mă preocupă este faptul că România face propuneri la categoria «cel mai bun film într-o limbă străină», dar nu are niciodată bugetul sau abilitatea de a promova acel film într-o manieră profesionistă", a adăugat regizorul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici