OSCE solicită preşedintelui României să nu promulge legea ştirilor "pozitive"

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să nu promulge legea care impune radiourilor şi televiziunilor să difuzeze mai multe ştiri "pozitive".

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului OSCE solicită preşedintelui României să nu promulge legea ştirilor "pozitive"

Senatul României (Imagine: Mediafax Foto)

Printr-o lege care încă are nevoie de aprobarea preşedintelui Traian Băsescu, radiodifuzorii trebuie să aloce timpi egali pentru ştirile "pozitive" şi "negative" în jurnalele lor.

"Recomandarea sau chiar definirea ştiri bune versus ştiri rele reprezintă o severă intruziune a politicului în libertatea editorială", a spus Miklos Haraszti, reprezentantul pentru libertatea presei al OSCE.

"Legislaţia nu respectă nici drepturile pe care le are audienţa", a mai spus el, într-o declaraţie făcută la sediul OSCE din Viena.

"Nu văd cum faptul că li se vor comanda editorilor 50% procente de ştiri bune ar putea îmbunătăţi climatul general şi ar putea da oamenilor o privire echilibrată asupra vieţii de zi cu zi", a adăugat el.

Legea, iniţiată de de un deputat al PNL şi de un membru al opoziţiei, PRM, a fost aprobată în unanimitate de Senatul României.

CNA, organismul de reglementare al radiodifuzorilor din România, a cerut de asemenea lui Traian Băsescu să nu promulge legea.

Fost stat comunist care a aderat la Uniunea Europeană anul trecut, România se confruntă încă cu probleme legate de sărăcie şi corupţie, se arată în ştirea Reuters.

Senatul a adoptat, la sfârşitul lunii iunie, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative.

Proiectul, iniţiat de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, vizează modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002.

Conform motivării iniţiatorilor, scopul acestei propuneri este "de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional".

Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidenţiază, fără echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a stărilor psihice depresive, iar stările emoţionale şi psihice depresive conduc în mod cert la îmbolnăviri.

Cei doi parlamentari afirmă că justeţea propunerii legislative este confirmată de "exemple preluate din cărţi", ei invocând, pe larg, pasaje despre sănătate şi învăţare din "Tehnica învăţării rapide", de Sheila Ostrander şi din "Strategii pozitive de muncă şi viaţă", de Tom Rath, în care se arată că "negativismul ucide".

"Aceste probe demonstrează extraordinara nocivitate şi efectele ireversibile asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor atunci când ştirile negative ne copleşesc existenţa", mai susţin cei doi parlamentari.

Propunerea, care are caracter organic, a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici