OTV - amendat cu 30.000 lei

CNA a amendat, miercuri, OTV cu 30.000 de lei, pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Dan Diaconescu Direct", în care s-a prezentat o anchetă despre berea Redd's, spunându-se că "este cancerigenă", membrii Consiliului considerând că postul nu a informat corect telespectatorii despre acest produs.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului OTV - amendat cu 30.000 lei

OTV - amendat cu 30.000 lei

CNA a analizat în şedinţa de miercuri emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată pe 9, 10, 11 şi 22 iunie, după ce în şedinţa de joia trecută Consiliul amânase luarea unei decizii în acest caz.

Potrivit CNA, în emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din data de 9 iunie, care a fost difuzată de la ora 19.04, a fost invitat jurnalistul Silviu Alupei.

Pe ecran, în partea de sus, a apărut scris "Berea cancerigenă Ursus (Redd's ) cu E-uri mascate şi caramel, a invadat România!". Invitatul a avut în emisiune două cutii de bere Redd's Fresh şi Redd's Sun. La început, Silviu Alupei a citit un comunicat de presă al lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, potrivit căruia în România se comercializează bere cu aditivi, jurnalistul fiind de părere că acest comunicat se referă la berea Redd's , fabricată de Ursus, spunând că va furniza dovezile necesare în sprijinul acestui lucru. Jurnalistul a scris ingredientele de pe etichetele celor două sortimente de bere. Cu ajutorul unui tratat despre aditivi, el a analizat toate E-urile folosite în cele două sortimente de bere Redd's şi efectele nocive ale acestora. El a turnat într-un pahar conţinutul dozelor de bere aduse în mod demonstrativ şi i-a invitat pe telespectatori să observe culoarea berii.

În finalul emisiunii, Silviu Alupei a luat în discuţie şi berea "Ambrozie", comercializată de Kaufland şi al cărei producător este "incert", spunând: "Putem vorbi în momentul de faţă despre o mafie a berii, deci la ora actuală avem...".

Şi în emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 10 iunie, de la ora 19.05, au fost invitaţi Silviu Alupei şi Nicolae Rădulescu Dobrogea, inginer chimist, cercetător şi preşedinte Ecocivica. În partea de sus a ecranului a apărut scris "Berea cu E-uri mascate Ursus - cancer bucal şi cancer hepatic Ursus". Silviu Alupei a "dezvăluit" reţeta după care se fabrică berea Ursus, "cu E-uri mascate, E-uri cancerigene, cea care poate genera, la consum în timp, deci nu dacă ai băut o bere, gata, mori, să fim clar înţeleşi, aditivii respectivi sunt dozaţi, într-o anumită cantitate, conform standardelor".

Potrivit CNA, în data de 10 iunie, în emisiune s-a prezentat o scrisoare cu poziţia companiei Ursus.

În emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 11 iunie, difuzată de la ora 10.09, a fost invitat din nou Silviu Alupei. La începutul emisiunii, el a reamintit că în emisiunea anterioară s-a dezvăluit formula berii Redd's, produsă de Ursus, şi că ingredientul principal al acesteia este siropul de zahăr. Pe ecran a apărut scris "Ursus (Redd's ), berea cu E-uri cancerigene, făcută din sirop de zahăr fermentat".

Subiectul a fost reluat şi în emisiunea din 22 iunie a emisiunii "Dan Diaconescu Direct", pe ecran a apărut scris în permanenţă: "Berea cu E-uri mascate Ursus (Redd's) Cancer bucal, Cancer Hepatic".

În urma acestor emisiuni, SC Ursus Breweries SA, societatea care produce berea Redd's, a făcut o plângere la CNA, spunând că în emisiunile "Dan Diaconescu Direct" din 9, 10 şi 11 iunie, "titlurile înscrise pe ecran, precum şi informaţiile suspuse atenţiei publicului au fost prezentate distorsionat, neîncadrându-se în categoria de informaţii obiective şi corecte, ce prezintă fapte şi evenimente ce favorizează libera formare a opiniilor".

"În mod repetat, jurnalistul Silviu Alupei (...) a susţinut verbal şi în scris (pe suportul de hârtie aflat în studio) că berea Redd's 's produsă de Ursus Breweries este cancerigenă, prin conţinutul său de caramel, acid citric, acid lactic sau acid malic (...) Pe parcursul acestor emisiuni, deşi subiectul lor declarat în mod repetat a fost berea Redd's şi conţinutul său, jurnalistul Silviu Alupei a introdus în mod voit de mai multe ori referiri la berea Timişoreana sau Ursus, deşi aceste beri nu au nicio legătură cu categoria de bere din care face parte Redd's. Considerăm că acest lucru nu a fost întâmplător, cuvântul Timişoreana sau Ursus fiind introduse în context de mai multe ori, când se folosea termenul "cancerigen" despre berea Redd's sau alăturându-le în mod demonstrativ când se vorbea de modul de preparare a acidului citric (respectiv în asociere cu cuvintele acid cianhidric, cianura, cancer)", se arată în plângerea Ursus Breweries.

La şedinţa CNA din 25 iunie a participat Diana Klusch, Director de Corporate Affairs Ursus Breweries. "Mi se pare foarte trist că am ajuns în această situaţie să ne apărăm şi să ne plângem de un post tv. Plângerea se referă la doar trei emisiuni, dar acest demers a apărut în jurul datei de 8 martie (...) Poziţia noastră este prezentată distorsionat, cu un vădit caracter de a dezinforma publicul. Se prezintă doar partea negativă, nu şi cea pozitivă (...) Domnul Dan Diaconescu ne-a atacat cu nişte informaţii incredibile", a spus Diana Klusch.

Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României, prezent şi el în şedinţa CNA din 25 iunie, a spus că în emisiunile de la OTV se vorbeşte despre Asociaţie "ca despre o mafie a berii".

Prezent la şedinţa de joi a CNA, Silviu Alupei a spus că i-a contactat oficial, în 15 mai, pe reprezentanţii Ursus, înainte de începerea seriei de emisiuni despre berea Redd's de la Ursus, pentru a chema un reprezentant al companiei la emisiunea de la OTV. Compania a refuzat să-şi trimită reprezentant în emisiunile de la OTV, a mai spus Alupei, precizând că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor s-a sesizat cu privire la berea Redd's.

"Afirmaţiile (despre berea cu E-uri, n.r.) nu sunt ale mele, sunt susţinute de doctori ingineri în chimie şi în protecţia consumatorilor. Toţi invitaţii s-au precizat cu privire la toxicitatea berii", a mai spus Alupei. "Am prezentat un raport al Institutului de Sănătate Iaşi. Miezul emisiunii a fost apărarea interesului public şi sănătatea consumatorului", a spus Silviu Alupei.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA, a spus, joi, că problema este "în ce măsură se găsesc aceste elemente în berea Redd's şi în ce cantităţi".

În acest sens, Diana Klusch a spus că produsele companiei Ursus Breweries sunt etichetate, consumatorii putând cunoaşte ingredientele din care este făcută berea. "Ingredientele sunt permise de legislaţia europenă", a mai spus Klusch.

Spusele ei au fost susţinute de Constantin Bratu, care a precizat că aditivii respectivi sunt autorizaţi, în anumite cantităţi, la nivelul Uniunii Europene şi de Ministerul Sănătăţii.

"Ei spun că berea Redd's este una naturală, fresh. Lumea crede că e o bere naturală din malţ. Culoarea naturală de malţ e dată de caramelul amoniacal", l-a contrazis Silviu Alupei.

"Este o bere cu aromă fresh", i-a răspuns Diana Klusch.

Membrii CNA au discutat îndelung această problemă, atât joi, 25 iunie, cât şi miercuri, 1 iulie.

"Indiferent cum ar fi acest jurnalist, a făcut o investigaţie jurnalistică. Eu trebuie să-i acord şi lui prezumţia de nevinovăţie. Eu nu mai beau berea asta", a spus Mihai Mălaimare, precizând că, în acest caz, compania ar trebui să dea în judecată postul OTV şi să demonstreze că nu sunt adevărate afirmaţiile făcute în cadrul emisiunilor "Dan Diaconescu Direct". "Dumneavoastră veniţi la noi, apăraţi-ne pe noi, marele trust de bere. Sunt de acord că acest tip de jurnalism este păgubos, dar dumneavoastră nu aţi spus că nu este adevărat", a mai spus Mălaimare.

"Dumneavoastră trebuie să demonstraţi că aveţi dreptate. El s-a documentat cu tot felul de mijloace. Puneţi-l la punct pe omul ăsta dacă susţineţi că nu este adevărat", a spus şi Grigore Zanc.

Diana Klusch a ezitat să spună că OTV va fi dat în judecată, pentru că "ar putea fi alimentat un scandal". "Din punct de vedere juridic instrumentele pe care le avem la îndemână sunt destul de limitate. Suntem puşi în faţa unui astfel de fapt să venim să ne plângem (...) Nu este vorba despre faptul că nu ne putem apăra, ci de scandalul care s-ar putea crea", a spus Diana Klush.

"Eu cred că suntem în faţa unui fenomen grav şi care tinde să se prolifereze, respectiv jurnalismul de investigaţie care merge dincolo de obiectivitate, care porneşte de la concluzie şi cu vehemenţă încearcă să o demonstreze (...) Cred că ce s-a întâmplat aici e scandalos şi se impune o sancţiune exemplară", a spus Christian Mititelu. El a precizat că în emisiunile de la OTV s-a folosit şi termenul "genocid", fiind "un afront adus telespectatorilor".

El a fost susţinut de Narcisa Iorga, care a spus că CNA trebuie să reacţioneze pentru că postul OTV face "publicitate negativă" unui produs. "A face o campanie de acest fel nu face decât fie să ascundă un şantaj asupra unui producător de bere, fie să facă antireclamă unui produs pentru a favoriza un altul. Şi eu cred că e un precedent periculos, cu care OTV-ul ne-a obişnuit", a spus şi Narcisa Iorga. "Dumneavoastră, tăcând şi neavând niciun fel de reacţie, lăsaţi postul OTV să convingă că produsul este cancerigen", i-a spus Narcisa Iorga Dianei Klush.

"Moderatorul, în loc să-l tempereze (pe Silviu Alupei, n.r.), a făcut el cele mai grave acuzaţii", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

CNA a decis să amendeze cu 30.000 de lei postul OTV, la propunerea lui Ioan Onisei. Sancţiunea a fost votată cu şapte voturi pentru şi două împotrivă (Mihai Mălaimare şi Constantin Duţu).

Nemulţumit, Mihai Mălaimare a atras atenţia că "problema gravă rămâne". "Silviu Alupei aparţine OTV. Nu cumva un jurnalist de investigaţie care nu aparţine OTV se va simţi prost, pentru că un jurnalist care face o investigaţie este sancţionat, deşi nu s-a demonstrat că nu are dreptate?", a mai spus Mihai Mălaimare.

"Acum staţi liniştiţi, berea dumneavoastră este perfectă", i-a spus Mihai Mălaimare reprezentantei Ursus, Diana Klush.

Potrivit CNA, postul OTV a încălcat art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", dar şi art. 71, alin. 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate", dar şi a art. 78, litera e din Cod - "În cadrul emisiunilor cu caracter informativ, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: e) în enunţarea unor ipoteze sau a unor relaţii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite şi un punct de vedere al unei persoane cu competenţă în domeniu".

Totodată, OTV a încălcat şi art. 42, alin. 3 din Cod - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici