- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.06.2010, 16:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OTV şi Realitatea TV - cele mai multe greşeli de folosire a limbii române, potrivit CNA
OTV şi Realitatea TV au înregistrat cele mai multe greşeli de folosire a limbii române în emisiunile pe care le-au difuzat în perioada 1 - 30 aprilie, iar tendinţa generală este una de menţinere a numărului de erori la posturile TV şi radio, comparativ cu monitorizările din anul 2009, potrivit CNA.
Urmărește
159 afișări
OTV şi Realitatea TV - cele mai multe greşeli de folosire a limbii române, potrivit CNA (Imagine: Andreea Balarea/Mediafax Foto)
Au fost monitorizate 12 posturi de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24 Plus, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural) şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM). O echipă a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române, coordonată de Rodica Zafiu, a monitorizat în special emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate de aceste posturi.
Astfel, s-a constatat că, în comparaţie cu ultima monitorizare, realizată în perioadele 20 martie - 20 aprilie 2009, 20 mai - 20 iunie 2009 şi 20 septembrie - 20 octombrie 2009, posturile de televiziune şi radio au înregistrat un număr aproximativ egal de greşeli de folosire a limbii române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Chiar în condiţii de buget drastic redus reuşim şi în acest an să continuăm proiectul nostru de monitorizare a limbii române în audiovizual (...) Prin acest proiect avem şi în acest an trei monitorizări. Prima s-a desfăşurat în luna aprilie, a doua va fi în iunie, iar a treia va fi în septembrie", a anunţat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, marţi, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate rezultatele monitorizării.
"În comparaţie cu monitorizările din anul 2009 se observă un număr aproximativ egal de greşeli la majoritatea posturilor monitorizate. O diminuare semnificativă a numărului de greşeli se înregistrează la Pro TV şi la N24. Singurul post care înregistrează o creştere a greşelilor este OTV", a spus Răsvan Popescu, precizând că la televiziunile de ştiri continuă să se înregistreze un număr mare de greşeli, similar cu cel de anul trecut.
Popescu a mai spus că se constată "o cronicizare a greşelilor, ceea ce înseamnă că jurnaliştii nu fac efortul de a se corecta".
În mod concret, potrivit monitorizării, cele mai multe greşeli de folosire a limbii române s-au înregistrat la OTV (112 de greşeli) şi Realitatea TV (78 de greşeli). Ele sunt urmate de posturile TVR 1 (75), B1 TV (74), Antena 3 (65), N24 Plus (64), Prima TV (61), TVR 2 (58), Kanal D (58), Antena 1 (56), TVR Cultural (28) şi Pro TV (25).
Pe de altă parte, în cazul radiourilor monitorizate, la Radio România Actualităţi s-au înregistrat 21 de greşeli de folosire a limbii române, iar la Europa FM - 20.
Rodica Zafiu, cea care a coordonat cercetarea, a spus că greşelile sesizate sunt asemănătoare la toate posturile TV monitorizate. "Nu numai că nu e o diminuare vizibilă a numărului de greşeli, din păcate sunt foarte asemănătoare. Şi noi suntem în situaţia de a repeta nişte lucruri pe care le-am mai spus", a spus Rodica Zafiu.
Potrivit acesteia, s-a constatat persistenţa îngrijorătoare a unor erori elementare. În textele scrise care apar pe ecran s-au înregistrat greşeli de ortografie şi punctuaţie. Astfel, au fost înregistrate mai multe cazuri de scriere greşită cu un singur "i" final, în loc de doi ("Rromi sărbătoresc!", deşi forma corectă este "Romii sărbătoresc"; "Nu va fi prezent la funerali" (corect: "funeralii"); "nu ai cum să şti" (corect: "nu ai cum să ştii").
Alte greşeli sunt cele de pronunţare. Potrivit cercetării, cele mai grave neglijenţe sunt ilustrate de forme ca: "ştofă" (corect: "stofă"), "şpreiul" (corect: "spreiul"), "servici" (corect "serviciu"), "uşe" (corect: "uşă").
În domeniul morfologiei, s-a constatat răspândirea unor forme neacceptate de normă, precum formele hibride de indicativ imperfect: "vroiam, vroia, vroiau", deşi formele corecte sunt cele fără "r" în radical: "voiam, voia, voiau".
Frecventă este şi folosirea verbului "a trebui" la indicativ prezent cu forma de persoana a III-a plural "trebuiesc", în locul formei unice de prezent "trebuie". Forma de conjunctiv "să aibe" a verbului "a avea" persistă în locul formei corecte "să aibă".
În sintaxă, s-a înregistrat din nou utilizarea fără prepoziţia "pe" a pronumelui relativ "care" cu funcţie de complement direct: "din informaţiile care le am până acum" (forma corectă: "informaţiile pe care le am până acum"). A fost observată şi extinderea abuzivă a folosirii prepoziţiei "pe": "spune că pe imagini a mai recunoscut şi alţi poliţişti" (corect: "în imagini").
Construcţia greşită "ca şi", cu "şi" parazitar (atunci când "ca" are sensul "în calitate de" şi în contextele în care nu se pune problema evitării unei cacofonii) se păstrează la fel de frecventă, la multe posturi: "sunt chemaţi ca şi martori" (corect: "sunt chemaţi ca martori").
Semiadverbul "mai" nu trebuie să fie plasat înaintea auxiliarului sau a pronumelui neaccentuat: "cine mai o susţine pe doamna Mincă" (corect: "o mai susţine"). În titrări se întâlnesc frecvent sintagme nominale în care relaţiile sintactice dintre cuvinte nu sunt marcate: "Părinte pacient" (corect: "Părintele pacientului").
De asemenea, potrivit cercetării, se răspândesc unele calcuri sintactice, construcţii traduse din engleză şi neconforme cu tiparele româneşti: "Staţi sănătoşi!" (corect: "Fiţi/ Rămâneţi sănătoşi! (cf. engl. "stay healthy").
În plan stilistic, un fenomen "îngrijorător" este, potrivit aceleiaşi cercetări, frecvenţa formulărilor vulgare: "turismu' e făcut muci", "să se buricească".
Totodată, Narcisa Iorga, membru al CNA, a solicitat reprezentanţilor Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române să monitorizeze şi meciuri de fotbal. Ea a făcut referire la expresii precum "a ratat de puţin poarta"/ "a ratat de puţin pe lângă poartă". "Poate aşa reuşim să îndreptăm această eroare", a spus Iorga.
În plus, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că în şedinţa viitoare a Consiliului va propune sancţiuni pentru posturile care înregistrează un număr mare de greşeli de folosire a limbii române.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe