- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.04.2021, 14:16)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ouăle încondeiate, înscrise în lista elementelor vii de patrimoniu cultural
Ministerul Culturii a anunţat miercuri că în 2022 ouăle încondeiate vor fi înscrise în lista elementelor vii de patrimoniu cultural.
Urmărește
207 afișări
Ouăle încondeiate, înscrise în lista elementelor vii de patrimoniu cultural
„În anul 2022, Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va realiza fişa de înscriere a ouălor încondeiate în Inventarul Naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial”, a anunţat Ministerul Culturii.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului, specialiştii consideră că obiceiul vopsirii ouălor a apărut şi s-a manifestat, cu precădere, în zona dintre Munţii Balcani şi până la ramificaţiile nordice ale Munţilor Carpaţi, pe cursul inferior şi mijlociu al Dunării, fiind ulterior împrumutat în regiunile din jurul acestui areal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„În spaţiul locuit de români, prima menţiune documentară despre asocierea sărbătorii pascale cu ouăle roşii apare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, într-o notă din jurnalul unui călător turc care poposise în acea perioadă în Oradea”, se arată într-un istoric al acestei tradiţii întocmit de reprezentanţii Ministerului Culturii.
Conform acestuia, ouăle se vopsesc în ziua de joi (la aromâni, de exemplu: Gioia mari) sau vineri din ultima săptămâna Postului Mare (în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş), numită şi „Vinerea ouălor”, sau în sâmbăta dinaintea Paştelui (în restul regiunilor).
Pentru vopsirea ouălor, în spaţiul românesc, culorile tradiţionale sunt: roşul (simplu, cărămiziu, întunecat, aprins, potolit, purpură, culoarea macului, vişină putredă ş.a.), apoi galbenul, verdele, maroul, negrul, albastrul, movul ş.a.m.d.
Cele mai răspândite ouă ornamentate la români sunt cele încondeiate, dar există şi ouă ornamentate prin gravare (zgâriere), prin aplicare de mărgele, folosirea petalelor de flori, a frunzelor.
„Există astăzi încă în spaţiul românesc anumite comunităţi în care vopsitul şi înfrumuseţarea ouălor care se consumă în perioada Paştilor este o activitate tradiţională, izvorâtă din dorinţa de a le dărui celor apropiaţi şi de a le transmite acestora mesajele unui cod cultural străvechi. De pildă, în satul Doina, din comuna Răuseni, judeţul Botoşani, ouăle roşii cu ornamente albe reprezentând simboluri astrale şi vegetale sunt realizate de câteva femei specializate din sat; spre deosebire de cele roşii simple, aceste ouă sunt cele duse la biserică spre a fi sfinţite în noaptea Învierii, precum şi mai apoi la cimitir în Lunea Luminată. Aceste ouă nu sunt exponate de muzeu sau obiecte pur estetice, ci alimente tradiţionale rituale propriu-zise”, se mai arată în document.
Conform acestuia, mai cu seamă în comunităţi rurale din zona Bucovinei (Ulma, Brodina, Frasin, Vama etc.) şi din judeţele cu care aceasta se învecinează, ouăle încondeiate sunt realizate astăzi cu o măiestrie care le transformă în veritabile obiecte de artă. Ele pot fi apreciate şi achiziţionate din târgurilor locale şi regionale de meşteşuguri organizate în perioada sărbătorilor pascale.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe