OUG cu ajutorul de stat la TV, avizat de CNA după adoptarea de Guvern. Membru CNA: E o bătaie de joc

CNA, în majoritatea sa, a avizat favorabil, joi, OUG, adoptată miercuri, potrivit căreia operatorii din audiovizual vor beneficia de ajutor de stat de 15 milioane de euro, acest fapt provocând nemulţumirea unor membri CNA, între care Dorina Rusu, care a spus că este vorba despre "o bătaie de joc".

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului OUG cu ajutorul de stat la TV, avizat de CNA după adoptarea de Guvern. Membru CNA: E o bătaie de joc

OUG cu ajutorul de stat la TV, avizat de CNA după adoptarea de Guvern. Membru CNA: E o bătaie de joc

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o adresă primită în aceeaşi zi de la Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), prin care ministrul Sorin Grindeanu informează CNA că, "în vederea susţinerii operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc şi difuzează emisiuni informativ cultural educative, s-a promovat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care s-a aprobat o schemă de ajutor de stat în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară în domeniul ajutorului de stat".

"Bugetul schemei de ajutor de stat, în sumă de 67,5 milioane lei, se asigură din bugetul de stat cu încadrarea în sumele aprobate prin legile bugetare anuale, respectiv prin legile de rectificare bugetară", spune ministrul Sorin Grindeanu.

În aplicarea schemei de ajutor de stat, Sorin Grindeanu a rugat CNA, prin intermediul aceleiaşi adrese, "ca toate procedurile şi normele referitoare la criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, categoriile de cheltuieli eligibile şi procedurile de acordare şi monitorizare să fie elaborate de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, acestea urmând a fi aprobate printr-o Hotărâre de Guvern ce va fi promovată de Ministerul pentru Societatea Informaţională".

Astfel, deşi nu avea pe ordinea de zi oficială a şedinţei de joi această adresă a ministrului pentru Societatea Informaţională, CNA a decis la începutul şedinţei să o introducă. Totodată, la şedinţa CNA de joi, au fost prezenţi doi reprezentanţi ai Ministerului pentru Societatea Informaţională, Adrian Kalapis şi Carmen Elian, şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Nicolae Conea.

În urma discuţiilor cu aceştia, CNA, în majoritatea sa, a avizat favorabil această Ordonanţă de Urgenţă, potrivit căreia operatorii economici din audiovizual vor beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 67,5 milioane de lei (15 milioane de euro).

"Pentru" au votat şase membri ai CNA - Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Guberbant, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu (vicepreşedintele CNA şi cel care conduce şedinţa de joi) şi Radu Călin Cristea -, în timp ce "împotrivă" au votat Florin Gabrea, Radu Herjeu şi Dorina Rusu. Pentru ca o decizie să fie adoptată de CNA, sunt necesare minimum şase voturi, în prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi un alt membru al Consiliului, Valentin Jucan, nu participă la şedinţa de joi. Valentin Jucan a transmis, însă, joi dimineaţă, un comunicat de presă în care spunea că OUG, adoptată miercuri, potrivit căreia operatorii economici din domeniul audiovizual vor beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 15 milioane de euro, este un mecanism de susţinere financiară a televiziunilor fidele actualului Guvern.

Pe de altă parte, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea s-au arătat, în şedinţa CNA de joi, nemulţumiţi de modul în care Guvernul a decis să procedeze cu această Ordonanţă de Urgenţă.

Astfel, Radu Herjeu a spus că OUG adoptată miercuri de Executiv "nu are absolut nicio legătură" cu ceea ce a propus CNA spre avizare până în prezent. "Întrebarea mea juridică - sigur este în eter pentru generaţiile viitoare sau pentru marţieni - este cum a mers Ordonanţa de Urgenţă ieri fără un aviz al CNA pe această ordonanţă şi cu un aviz pe un cu totul alt text, care nu are nicio legătură cu acesta. Asta este întrebarea mea, curiozitatea mea juridică. Dar, sigur, nu depinde de mine. Dacă Guvernul a adoptat-o fără avizul CNA, este probabil treaba domniei sale", a spus Radu Herjeu, în şedinţa de joi a CNA.

El a făcut referire la faptul că, în şedinţa CNA de marţi, cu o zi înainte de şedinţa Guvernului în care a fost adoptată OUG, Consiliul, în majoritatea sa, a avizat favorabil un proiect de ordonanţă care prevedea crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablişti şi, totodată, permitea ca emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic să poată continua până în 2016. Radu Herjeu, Florin Gabrea şi Dorina Rusu au votat şi împotriva acestui proiect, în timp ce Laura Georgescu nu a fost prezentă la respectiva şedinţă, în care ceilalţi şapte membri ai CNA au votat "pentru" susţinerea respectivului proiect.

Pe de altă parte, Radu Herjeu a ridicat o altă problemă, referitoare la faptul că OUG prevede implementarea unei scheme de ajutor de stat. "Eu aş fi fost foarte interesat de ce Guvernul a considerat să folosească această denumire de ajutor de stat. Eu înţeleg că acele criterii sunt conforme ajutorului de stat, dar de ce trebuia dat neapărat ajutor de stat? Se putea găsi formula de finanţare a proiectelor cultural-educative şi nu ajutor de stat. În mintea mea de om de stânga, ajutor de stat se dă unei femei cu cinci copii, al cărui bărbat a murit şi nu mai are cine să întreţină familia (...) Sau ajutor de stat este pentru o comună care nu are dispensar (...) În cele trei variante de ordonanţă care ne-au fost aduse la cunoştinţă nu s-a pomenit nicio secundă despre ajutorul de stat. Iar noi acum suntem chemaţi sau solicitaţi să facem norme pentru ajutor de stat, în condiţiile în care noi nu am avut niciun cuvânt de spus asupra acordării ajutorului de stat? Şi noi acum ce să facem? Să refuzăm? Probabil că nu vom refuza. Deci este al doilea lucru pe care nu îl înţeleg", a spus Radu Herjeu.

El a spus că mai este şi un alt lucru cu probleme, respectiv acela că unii membri ai CNA au solicitat MSI să nu fie incluse emisiunile informative în schema de ajutorare financiară, aşa cum era ea prevăzută în proiectele iniţiale de înfiinţare a Fondului Audiovizual.

Însă Carmen Elian, reprezentanta MSI, a spus în şedinţa de joi a CNA că, faţă de versiunea anterioară care a fost supusă avizării Consiliului, jumătate din acel proiect de act normativ a rămas nemodificată. Ea s-a referit la partea despre tranziţia la televiziunea digitală terestră.

"Referitor la al doilea titlu, care se referă la finanţarea unor emisiuni culturale, educative şi informative, s-a păstrat, de fapt, obiectul. Scopul acestei reglementări era de încurajare a emisiunilor cu acest conţinut. Nu s-a renunţat la scop deloc. Deci scopul a rămas acelaşi, Guvernul a hotărât să folosească o altă formă de finanţare în vederea atingerii obiectivului", a spus Carmen Elian.

Însă membrul CNA Dorina Rusu a catalogat modul în care s-a procedat cu această ordonanţă ca fiind "o bătaie de joc" la adresa Consiliului.

"Are cu totul altă formă ordonanţa decât ceea ce s-a votat de către colegii mei şi dumneavoastră veniţi şi ne spuneţi că noi o să elaborăm nişte norme, nişte hotărâri, cu care eu cel puţin nu am cum să fiu de acord. Ca să nu mai spun de formula asta cu ajutor de stat care este rizibilă şi total anti-economiei de piaţă şi anti orice norme de capitalism. Pentru ce să-i ajutăm noi? Nu înţeleg. Care este motivul şi de ce să-mi asum eu, CNA, aşa ceva? Unde este urgenţa? Dacă în formula iniţială care vorbea despre proiecte culturale, educative era o justificare (...), acum pare de fapt că ajutorul ăsta de stat dat unor televiziuni, care nu se ştie cine vor fi (...), de fapt este vorba despre clientelism politic. Aşa se poate interpreta. Şi modul în care a fost adoptat şi felul în care este formulată, totul este foarte ciudat şi aproape că e o bătaie de joc la adresa noastră", a spus Dorina Rusu.

De cealaltă parte, reprezentanta MSI, Carmen Elian, a spus că şi în versiunea anterioară a proiectului de OUG era vorba despre acele criterii care urmau să fie stabilite de CNA. "Deci nu s-a renunţat la ideea aceasta. În continuare se merge pe aceeaşi idee, să se stabilească nişte criterii de selecţie, nişte norme de aplicare", a spus aceasta. Ea a precizat că din textul OUG a fost scos şi acel Consiliu care administra Fondul Audiovizual, întrucât CNA nu a fost de acord asupra componenţei sale. "S-a propus această formulă care ne dă puţin timp şi probabil flexibilitate ca să putem apoi să venim cu o Hotărâre de Guvern în care să definim elementele necesare acordării acestor sume", a mai spus ea.

În schimb, membrul CNA Viorel Buda a spus că, chiar şi în varianta unei scheme de ajutor de stat, banii vor veni de la statul român şi este bine dacă CNA va elabora criteriile în baza cărora vor fi acordate aceste sume.

"E un proiect în care se spune: «Luaţi 15 milioane de euro». De ce să nu fiu de acord să primească audiovizualul aceşti bani? Noi aici discutăm zi de zi de situaţia financiară proastă a audiovizualului (...) Că vine de la bugetul de stat... Eu cred că trebuie ajutat acest segment", a spus şi membrul CNA Lorand Turos.

Şi membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că aşa-numitul Fond Audiovizual "rămâne neschimbat". "Cred că ăsta este lucrul fundamental (...) Dacă încercăm să construim scenarii prăpăstioase (...), sigur că imaginaţia noastră poate să o ia razna", a spus Cristea. El a remarcat însă modul "destul de ezitant" de găsire a formelor pentru accederea la acest fond. "CNA şi-a dat avizul ca să descopere ulterior că formele s-au schimbat. Colegii mei, şi mă număr printre ei, simt o oarecare frustrare", le-a spus Cristea reprezentanţilor MSI şi Ministerului Finanţelor.

În schimb, Florin Gabrea, un alt membru al CNA, a spus că i se pare că în acest moment Consiliul primeşte "un rol de Cenuşăreasă". "În care hai să-i acordăm această frumoasă reverenţă privind criteriile de eligibilitate şi cum se împarte suma de bani (...) Eu nu m-aş angrena în acest paragraf (...) E un sac enorm de informaţii prealabile, pe care CNA nu le are, dar trebuie să le rezolve şi nu se ştie dacă în final Guvernul va ţine cont de ele", a spus Gabrea.

La rândul său, vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, le-a cerut sprijinul reprezentanţilor Ministerului pentru Societatea Informaţională şi Ministerului Finanţelor pentru elaborarea criteriilor de aplicare a acestei ordonanţe. "Noi singuri nu o să reuşim să elaborăm aceste criterii, fiind vorba de ajutor de stat. Trebuie să colaborăm cu Finanţele, cu Consiliul Concurenţei", a spus Popescu.

Reprezentantul Ministerului Finanţelor i-a spus că "se va obţine şi un aviz de la Consiliul Concurenţei" pe schema de ajutor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici