- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.12.2012, 17:13)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OUG - Legea audiovizualului: CNA recomandă Guvernului să consulte toate părţile interesate de modificarea legii
CNA a decis în şedinţa de miercuri să transmită Guvernului o scrisoare în care să îi recomande să consulte toate părţile - radiodifuzori, agenţii de publicitate, cablişti etc. - care ar putea fi interesate de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului.
Urmărește
322 afișări
OUG - Legea audiovizualului: CNA recomandă Guvernului să consulte toate părţile interesate de modificarea legii (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii audiovizualului numărul 504 din 2002. La şedinţa CNA au participat şi reprezentanţii International Advertising Association (IAA), ai Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), pe lângă reprezentanţii principalelor posturi de televiziune, care participă în mod tradiţional la şedinţele Consiliului.
În urma a circa patru ore de dezbateri aprinse, membrii CNA nu au reuşit să formuleze un punct de vedere comun pe textul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă. Asta în ciuda faptului că, încă din deschiderea discuţiei pe această temă, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, a propus ca membrii CNA să aibă în vedere regimul sancţionatoriu nou din textul proiectului, respectiv acea prevedere care spune că o sancţiune aplicată de CNA unui radiodifuzor poate fi atacată în instanţă şi se suspendă de drept până la o sentinţă definitivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
"Haideţi să solicităm Guvernului să menţină actualul regim sancţionatoriu. Cred că este lucrul care ne priveşte în cea mai mare măsură, după ce s-a renunţat la tot ce privea în mod direct Consiliul", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a făcut referire la faptul că din proiectul de OUG transmis CNA de către Ministerul Comunicaţiilor au dispărut prevederile referitoare la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii membri ai CNA. De asemenea, Popescu a propus CNA să susţină solicitarea Guvernului să menţină actualul regim sancţionatoriu.
Însă Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că, de la prima variantă de OUG, "totul nu a fost altceva decât un simulacru de consultare a celor implicaţi, a celor la care se referă proiectul de OUG".
Potrivit lui Onisei, a fost încălcată Legea privind transparenţa, cât şi Constituţia României. "Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă numai în situaţii extraordonare, motivând urgenţa. Motivele prin care se justifică urgenţa acestei Ordonanţe sunt de-a dreptul rizibile", a spus Onisei, precizând că, în forma lui actuală, proiectul de OUG încalcă două Directive europene.
Onisei a mai spus că proiectul de OUG păstrează acele dispoziţii potrivit cărora orice sancţiune emisă de CNA, dacă este atacată în instanţă, devine efectivă numai după ce e definitivă, "ceea ce înseamnă din practica curentă o medie de circa 2 ani". "De asemenea, se instituţie un regim discriminatoriu în ceea ce priveşte radiodifuzorii şi cabliştii. În timp ce în cazul radiodifuzorilor sancţiunile pot fi suspendate, în timp ce în cazul cabliştilor deciziile sancţionatorii intrând imediat în executare. În opinia mea 'must carry' (principiul din Legea audiovizualului, potrivit căruia cabliştii sunt obligaţi să retransmită anumite posturi TV, n.r.) se va întoarce împotriva publicului", a spus Ioan Onisei.
Şi Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat marţi seară că punctele de vedere pe care CNA, ANCOM şi Curtea Constituţională le vor formula cu privire la proiectul de OUG "vor fi luate în considerare doar dacă sunt foarte bune". "Consideraţi, domnule preşedinte al CNA, că veţi trimite un punct de vedere foarte bun? Ne luaţi şi pe noi în considerare aştia cinci care respirăm greu (membrii CNA care au protestat faţă de proiectul de OUG atât într-o conferinţă de presă, cât şi într-o scrisoare adresată autorităţilor europene, n.r.)", a spus Narcisa Iorga, precizând că, atât ea, cât şi ceilalţi patru membri ai CNA care au avut o poziţie comună cu ea, au fost "ridiculizaţi" şi acuzaţi de "politizare".
"Poziţia noastră nu are nicio legătură cu politica, avem legea de partea noastră. CNA este aici ca să apere legislaţia audiovizualului, nu grupuri, nici persoane, indiferent cine ar fi ele. Faţă de proiectul iniţial pe care noi l-am contestat şi proiectul oficial şi care, întăresc, că abia ieri (4 decembrie, n.r.) a intrat în posesia mea, nu există nicio diferenţă, cu excepţia renunţării la condiţiile pe care viitorii membri ai CNA ar trebui să le îndeplinească pentru a accede în această instituţie. Noi nu am comentat niciodată necesitatea excluderii acestor criterii", a spus Iorga.
Şi Gelu Trandafir a fost de părere că în cazul proiectului de OUG este vorba "de un simulacru". "Este o problemă legată de legalitatea acestui demers. Sunt proceduri care nu au fost respectate şi într-un fel noi, prin poziţia noastră, prin a trimite un punct de vedere care să fie de folos consultării, nu înseamnă decât a oferi o imagine de legalitate acestui demers. Nici astăzi nu a venit cineva de la Ministerul Comunicaţiilor să susţină acest proiect. Pe site-ul Ministerul Comunicaţiilor nu există acest proiect. Prin poziţia noastră şi prin această şedinţă nu facem decât să asigurăm o aparenţă de legalitate unui demers care nu a respectat procedurile legale", a spus Trandafir.
Răsvan Popescu i-a explicat însă că nu există obligativitatea ca reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor să prezinte în faţa CNA proiectul de OUG. "Ordonanţele de Urgenţă nu se avizează de către CNA. Este doar o procedură de consultare", a mai spus Popescu.
Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus însă că Guvernul îi desconsideră pe membrii CNA. "Niciunul dintre dumneavoastră nu aţi avut proiectul, niciunul nu v-aţi putut exprima. Sunteţi folosiţi într-o explicaţie penibilă cum că această Ordonanţă de Urgenţă ar aduce venituri la bugetul de stat, noi locuri de muncă. Făcând o similitudine între comportamentul de zi cu zi al Guvernului şi ceea ce se întâmplă aici, observ din nou acelaşi caracter de minciună care predomină. Această Ordonanţă de Urgenţă nu face decât că scadă veniturile la bugetul de stat", a mai spus Jucan.
"Ăsta este un populism pe care eu nu îl accept", i-a spus, în schimb, Cristina Trepcea, membru al CNA, lui Valentin Jucan.
Moment în care Răsvan Popescu i-a rugat pe ceilalţi membri ai Consiliului să încerce să "dea la o parte atacurile politice", însă Narcisa Iorga i-a răspuns: "Atacurile politice le-aţi dat dumneavoastră".
Prezent la dezbaterea CNA, George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a spus că, din perspectiva asociaţiei pe care o reprezintă, membrii CNA ar trebui să se intereseze în mod special de "aspectele de fond" şi să consulte industria în legătură cu aspectele din textul Ordonanţei.
Pe de altă parte, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), a spus că Ordonanţa de Urgenţă a fost deja aprobată, iar acum toate părţile vizate sunt puse în faţa unei dezbateri care vine "post-mortem, după ce această Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată şi pe drumul ei către Monitorul Oficial, drum pe care-l străbate pe trei cărări, una este CNA, alta este ANCOM, alta este Consiliul Concurenţei".
"Nemulţumirea noastră derivă din faptul că textul, aşa cum arată proiectul de OUG acum, instituie o penalitate de 3% din cifra de afaceri care se aplică din momentul în care această Ordonanţă de Urgenţă este publicată în Monitorul Oficial, pentru că parametrii tehnici şi alte articole din această Ordonanţă de Urgenţă sunt inaplicabile. Practic, noi suntem trimişi în ilegalitate din primul moment în care această Ordonanţă de Urgenţă este tipărită în Monitorul Oficial", a spus Radu Petric.
La rândul său, Victor Dobre, directorul executiv al IAA România, a spus că, dacă OUG va fi publicată în Monitorul Oficial, impactul acesteia va fi "devastator"."Piaţa de media TV se va restrânge cu cel puţin 20% după estimările noastre. Toţi jucătorii vor pierde, începând de la falimente şi concedieri masive de personal până la pierderi semnificative de buget. Nu în ultimul rând va pierde şi statul, prin taxe şi impozite mult reduse şi prin impactul social pe care concedierile îl vor avea", a spus Dobre.
După audierea punctelor de vedere ale părţilor afectate de acest OUG, Narcisa Iorga a propus ca membrii CNA să transmită "o propunere Guvernului de a consulta piaţa înainte de a publica această Ordonanţă de Urgenţă". "După ce va consulta această piaţă şi va veni eventual cu o altă propunere, o să ne putem şi noi spune punctul de vedere. Consider că Ordonanţa nu ar trebui să primească un punct de vedere de la CNA astăzi, în aceste condiţii", a spus Iorga.
În schimb, Cristina Trepcea a spus că membrii CNA ar trebui să aplice "prezumţia de bună-intenţie". "Şi să sperăm că Guvernul are intenţia bună de a nu trimite acest act la Monitorul Oficial dacă el nu este susţinut de noi şi de întreaga piaţă", a spus Trepcea, care a propus şi ea ca discuţia din şedinţa de miercuri a CNA "să se termine cu o solicitare de dezbatere publică" adresată Guvernului.
La rândul său, Răsvan Popescu a spus că este "o utopie" ca membrii CNA să creadă că vor putea fi "armonizate" toate punctele de vedere cu privire la această OUG.
Totuşi, în cele din urmă, membrii CNA au decis să transmită o scrisoare Guvernului în care să îi recomande să consulte toate părţile care ar putea fi afectate de proiectul de OUG.
La finalul şedinţei, Răsvan Popescu a declarat pentru presă: "Nu am ajuns la un punct de vedere comun. De altfel, sunt puncte de vedere în Consiliu foarte diferite, divergente chiar. De asemenea, sunt puncte de vedere diferite şi între actorii de pe piaţa media. Televiziunile par mai mulţumite decât reprezentanţii cabliştilor, ai agenţiilor de publicitate, ai clienţilor din aria publicităţii. Toate astea au făcut să nu putem ajunge la un punct de vedere comun pe care să îl putem trimite Guvernului. Vom trimite o adresă către iniţiator - Ministerul Comunicaţiilor -, în care îi vom spune ceea ce am făcut astăzi, că am avut această amplă dezbatere şi considerăm că mai departe consultarea publică trebuie dusă de către iniţiator. Noi vom participa oricând la tot ce ţine de zona noastră de competenţă, însă considerăm că iniţiatorul nu trebuie să consulte numai CNA, ANCOM şi Consiliul Concurenţei, ci şi toţi actorii importanţi de pe piaţă. Aceasta este adresa pe care o trimitem Guvernului şi vom vedea ce reacţii vor fi la aceasta".
Popescu a mai subliniat că Ordonanţa de Urgenţă a fost trimisă CNA în forma de "proiect". "Faptul că a avut loc o discuţie în Guvern pe marginea unui proiect este una şi faptul că proiectul ne-a fost trimis pentru un punct de vedere este un lucru bun, respectă articolul 17 din Legea audiovizualului, care presupune consultarea Consiliului în tot ce înseamnă modificări de legislaţie de audiovizual. Deocamdată, problema se întoarce la iniţiator, care trebuie să consulte cât mai mulţi dintre actorii din piaţă", a mai spus Popescu.
De această decizie a CNA au fost mulţumiţi şi reprezentanţii IAA România, cât şi Asociaţia Cabliştilor.
"Suntem aici ca să prezentăm punctul de vedere al asociaţiei. Cred că este o concluzie rezonabilă să se recomande Guvernului consultarea industriei. Este absurd să reglementezi ceva fără să consulţi exact jucătorii principali şi anume agenţiile, clienţii şi media, precum şi asociaţiile care îi reprezintă", a spus Victor Dobre, directorul executiv al IAA România, după finalizarea şedinţei CNA.
"Având în vedere că suntem puşi în faţa unei dezbateri care vine post-mortem, după ce această Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată şi pe drumul ei către Monitorul Oficial, drum pe care-l străbate pe trei cărări - una este CNA, alta este ANCOM şi alta este Consiliul Concurenţei -, considerăm că CNA face ceea ce trebuie. Este un garant al interesului public şi a declanşat aceste dezbateri. De altfel, este a doua oară când ne întâlnim pe această temă, făcând gestul pe care Guvernul României, Ministerul Comunicaţiilor, ca iniţiator, trebuia să-l facă mai demult. Trebuia să discute cu industriile afectate şi să vadă exact care este impactul şi ce trebuie reglementat cu adevărat în domeniul audiovizual", a mai spus Petric.
Trimiterea proiectului de OUG spre analiză la CNA implică faptul că Ordonanţa de Urgenţă nu a fost aprobată încă în Guvern, aşa cum a sugerat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, pe 27 noiembrie.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat pe 28 noiembrie că OUG care modifică Legea audiovizualului nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial pentru că ministerele Justiţiei şi Finanţelor trebuie să dea forma finală a acestei, în urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanţă toate referirile la CNA.
Ponta a precizat că din OUG au fost scoase condiţiile impuse viitorilor membri ai CNA, el argumentând că tot ce se doreşte de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nefiind o urgenţă. Premierul a reiterat faptul că OUG a operat modificări doar la partea de fiscalitate.
Cu o zi înainte, Victor Ponta a declarat, în momentul în care a fost întrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG şi care era urgenţa, că s-a apelat la Ordonanţă pentru a introduce transparenţa fiscală în contractele de publicitate, el arătând că Guvernul face bugetul pe 2013 şi trebuie să ştie toate veniturile.
Pe de altă parte, cinci dintre membrii CNA au trimis, pe 30 noiembrie, Comisiei Europene, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului.
Documentul, remis şi MEDIAFAX, este adresat membrilor CE Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, şi Androulla Vassilliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism, tineret şi sport, şi este semnat de Ioan Onisei (vicepreşedinte CNA) şi membrii Consiliului Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deacă şi Valentin Jucan.
"Actul Guvernului aduce importante prejudicii industriei şi ne ridică îngrijorări majore cu privire la funcţionalitatea statului de drept în România, având în vedere că emiterea Ordonanţei s-a făcut fără consultarea Consiliului Naţional al Audiovizualului şi a Consiliului Concurenţei şi fără a fi supusă dezbaterii publice. Au fost ignorate criteriile de transparenţă prevăzute de Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenţa decizională în administraţia publică. Au fost inculcate prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi Legea concurenţei nr. 21/1996 care obligă la consultarea CNA şi a Consiliului Concurenţei la elaborarea reglementărilor în domeniu", se arată în scrisoarea deschisă.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Asociaţia Cabliştilor a sesizat Comisia Europeană privind OUG de modificare a Legii audiovizualului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe