Video Ovidiu Iuliu Moldovan a fost înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu (Video ProTv)

Ovidiu Iuliu Moldovan a fost înmormântat sâmbătă, în jurul orei 15.00, pe aleea actorilor din Cimitirul Bellu, la ceremonie fiind prezente câteva sute de persoane, printre care familia sa, colegi şi prieteni.

Urmărește
3647 afișări

Ovidiu Iuliu Moldovan, care a murit miercurea trecută, din cauza unei ciroze decompensate, a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, în cadrul unei ceremonii care s-a derulat pe parcursul unei ore, între 14.00 şi 15.00. Moldovan a fost comemorat şi printr-o slujbă oficiată în faţa mormântului de cinci preoţi greco-catolici, printre care şi preotul duhovnic al actorului. În predica sa, preotul duhovnic a recitat o strofă din poezia "La steaua" de Mihai Eminescu şi a transmis mesajul Episcopului greco-catolic de Alba Iulia.

În plus, la mormântul lui Ovidiu Iuliu Moldovan s-au tras trei salve de puşcă, fanfara cântând onorul în amintirea cunoscutului actor.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Moldovan a fost înconjurat de câteva sute de persoane, printre care familia şi colegi, precum Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

Trupul său a fost depus pe aleea artiştilor, într-un loc asigurat de UNITER, după cum a anunţat Ion Caramiru, în cadrul ceremoniei care s-a desfăşurat, sâmbătă, în foaierul Sălii Mari din Naţionalul bucureştean, unde Ovidiu Iuliu Moldovan a fost depus între orele 9.00 şi 13.00. Acolo persoanele care l-au cunsocut, familia, prietenii şi colegii, i-au putut aduce un ultim omagiu cunoscutului actor.

"Am constatat tot felul de declaraţii cum că ar fi murit în braţele mele. Am ajuns la spital după ce a murit", a spus Ion Caramitru, precizând că Ovidiu Iuliu Moldovan nu era sărac, aşa cum s-a afirmat în mai multe rânduri. "Avea din ce trăi, câştiga bani din meseria sa, nu a avut nevoie de ajutorul material al nimănui. A fost un bărbat adevărat, iar un bărbat adevărat nu poate să trăiască în mizerie (...) Pe aleea artiştilor nu era niciun loc de veci liber, dar Primăria Capitalei a concensionat un loc pentru UNITER în care să fie îngropat", a mai afirmat directorul TNB, coleg de generaţie şi de facultate cu Moldovan.

În acest context, Ion Caramitru a promis că va povesti mai multe lucruri despre prietenia sa cu actorul într-o carte de memorii pe care intenţionează să o scrie. În plus, Caramitru a făcut apel la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), pentru ca în satul natal al Moldovan să fie ridicat un monument al artistului Ion Vlasiu, în memoria tatălul actorului.

Coşciugul cu trupul lui Ovidiu Iuliu Moldovan a fost despus, sâmbătă, începând cu ora 9:00, în foaierul Sălii Mari a TNB, transformat într-o sală de ceremonii, în onoarea actorului. O cortină neagră a încadrat intrarea din interiorulul Naţionalului bucureştean, instituţie care a găzduit multe dintre succesele actorului. Câteva zeci de coroane cu flori, printre care una trimisă de preşedintele Traian Băsescu, şi altele de la familie, prieteni, teatrele bucureştene şi Uniunea Cineaştilor din România, au înconjurat sicriul actorului.

În acelaşi timp, circa 100 de persoane, printre care familia, colegii - Ion Caramitru, Mircea Daneliuc, Mihai Mălaimare, Ştefan Iordache, Eugen Cristea, Gheorghe Dinică, Ilinca Tomoroveanu - , politicieni, precum Cosmin Guşă, au venit la Teatrul Naţional pentru a aduce coroane, flori şi a se reculege la sicriul lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Totodată, Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, a transmis în cadrul ceremoniei de la TNB mesajul ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

"A fost un mare prieten şi un model de viaţă pentru ceea ce se numeşte un actor cultivat, dotat cu un har cu totul ieşit din comun şi cu un simţ al umorului de cea mai bună calitate", a spus în cadrul ceremoniei actorul Eugen Cristea.

Politicianul Cosmin Guşă a apreciat că Ovidiu Iuliu Moldovan a fost "un om extraordinar", însemnând "foarte mult" pentru "orice român care a iubit teatrul şi filmul", în timp ce colegii actorului şi-au prezentat omagiile, în stil milităresc, stând drepţi, câte patru, în jurul sicriului.

Totodată, cei care au venit să-l vadă pentru ultima dată pe Moldovan au putut să asculte şi înregistrări în care cunoscutul actor recita din propriile roluri.

El a încetat din viaţă, miercuri seară, la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Dispariţia lui Ovidiu Iuliu Moldovan a întristat lumea artistică românească, actori şi regizori, Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Alexa Visarion şi Sergiu Nicolaescu exprimându-şi regretul faţă de această pierdere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici