- Home
- Cultură-Media
- SANTIAGO DE CHILE, (12.05.2011, 17:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pablo Neruda ar fi fost asasinat din ordinul lui Pinochet; Fundaţia Neruda dezminte această ipoteză
Un fost colaborator al poetului Pablo Neruda, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1971, a declarat că celebrul autor chilian a fost asasinat din ordinul dictatorului Augusto Pinochet, însă această ipoteză a fost dezminţită de Fundaţia Neruda, informează AFP.
Urmărește
15 afișări
Potrivit versiunii oficiale, Pablo Neruda a murit pe 23 septembrie 1973, la vârsta de 69 de ani, din cauza unor complicaţii provocate de cancerul de prostată cu care era diagnosticat, agravate de o puternică depresie emoţională - moartea poetului s-a produs la două săptămâni de la lovitura de stat a generalului Pinochet, care a luat puterea de la Salvador Allende, un bun prieten al celebrului autor şi politician chilian.
Însă fostul lui secretar, care îi era totodată asistent personal şi şofer, Manuel Araya, a declarat recent într-un interviu acordat revistei mexicane Proceso, iar apoi şi pentru presa din Chile, că Neruda a fost asasinat pentru a nu deveni, din exil, un opozant influent al noului regim politic chilian.
"Pinochet este asasinul, el a ordonat uciderea lui Neruda pentru a-l împiedica să fugă din ţară, pentru că era un intelectual pe care el (Pinochet, n.r.) nu dorea să îl aibă drept opozant", a declarat Araya, în prezent în vârstă de 65 de ani.
Manuel Araya, care s-a aflat alături de poet până cu câteva ore înainte de moartea acestuia, susţine că Neruda a fost internat în clinica Santa Maria din Santiago de Chile "nu din cauza unei agravări a stării lui de sănătate, ci pentru securitatea sa", deoarece poetul era "neliniştit şi tensionat" şi credea că noul regim urmează să îl asasineze.
Potrivit spuselor lui Araya, Pablo Neruda i-ar fi mărturisit că era foarte neliniştit din cauza unei injecţii ce i-a fost făcută în plină noapte de către un medic din acea clinică.
Un avion şi un permis de liberă trecere îl aşteptau pe Pablo Neruda, care urma să ajungă în Mexic pe 24 septembrie, însă poetul a murit în noaptea precedentă.
Fundaţia Pablo Neruda, care administrează fondurile rezultate din comercializarea operelor poetului chilian, a respins, miercuri, ipoteza asasinatului: "Niciun indiciu, nicio dovadă de orice natură nu sugerează faptul că Pablo Neruda a murit din altă cauză în afară de cancerul în stare avansată de care suferea".
"Nu este rezonabil să se eşafodeze o nouă teorie despre moartea lui doar pe baza părerilor şoferului său, Manuel Araya, care nu exprimă niciun alt element decât propria părere", se afirmă în comunicatul emis de Fundaţia Neruda.
Pablo Neruda, pe numele său adevărat Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, s-a născut în 1904 la Parral, dar şi-a petrecut copilăria în Temuco, un orăşel feroviar de a cărui amintire se va simţi întotdeauna legat. Pablo Neruda şi-a descoperit de foarte tânăr talentul literar, primul său volum de versuri fiind publicat pe bani proprii în 1923, când poetul avea 19 ani. În paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat în viaţa socială a ţării sale, începând de foarte devreme o carieră diplomatică - a fost consul al Chile în India, Singapore, Birmania, Spania, Franţa -, continuată cu funcţia de senator şi candidatura la preşedinţie din partea Partidului Comunist, în care s-a înscris în 1945.
Recunoaşterea internaţională a poetului Neruda a culminat în 1971 prin acordarea premiului Nobel pentru literatură. Motivaţia Academiei Suedeze este cât se poate de elocventă în acest sens: "pentru opera lui, care, cu suflul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi visurilor unui întreg continent".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe