"Pădurea spânzuraţilor", de Ciulei, la Berlin, pentru a marca centenarul Primului Război Mondial

Lungmetrajul "Pădurea spânzuraţilor", regizat de Liviu Ciulei, va fi proiectat, duminică, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, informează instituţia din capitala Germaniei.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului "Pădurea spânzuraţilor", de Ciulei, la Berlin, pentru a marca centenarul Primului Război Mondial

Liviu Ciulei (Imagine: Dragos Savu/ Mediafax Foto)

Astfel, proiecţia filmului "Pădurea spânzuraţilor" face parte din programul-cadru "100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial" iniţiat de ICR Berlin. Cu acest prilej, ICR Berlin organizează mai multe manifestări, precum expoziţii, proiecţii de filme documentare, prelegeri şi dezbateri istorice.

Cu acelaşi prilej, Nationalhistorisches Museum (Muzeul Naţional de Istorie din Berlin), în colaborare cu Zeughaus Kino, organizează în cursul anului 2014 o amplă serie de proiecţii cinematografice provenite din ţările implicate în conflict. Seria, intitulată "Războiul Global. Primul război mondial şi cinematografia", îşi propune să prezinte, pe lângă filme de război, şi anumite creaţii cinematografice internaţionale mai puţin cunoscute publicului german.

Filmul "Pădurea spânzuraţilor", ecranizarea volumului onomin al lui Liviu Rebreanu - primul roman psihologic din literatura română -, este considerat un vârf al cinematografiei româneşti, rezultat al scurtei experienţe regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

Tânărul sublocotenent Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), ofiţer intelectual în armata austro-ungară, supraveghează execuţia prin spânzurare a unui dezertor ceh, Svoboda, judecat şi condamnat de curtea marţială. Având conştiinţa încărcată de a fi participat la o asemenea execuţie, tânărul refuză să execute ordinele şi dezertează. Această revoltă îi va aduce moartea.

Liviu Ciulei a fost un important actor, scenograf, regizor de film şi teatru. Între 1957 şi 1964, el a regizat trei filme, care l-au propulsat în rândul regizorilor de calibru: "Erupţia", "Valurile Dunării" şi "Pădurea spânzuraţilor". Pentru cel din urmă, Liviu Ciulei a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Cannes din 1965.

Filmul va fi prezentat în limba română, cu subtitrare în engleză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici