"Pădurea spânzuraţilor" şi "Poziţia copilului", proiectate la Festivalul de Film de la Karlovy Vary

Producţiile "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei, şi "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, vor fi proiectate, în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, care se desfăşoară între 28 iunie şi 6 iulie, informează ICR.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului "Pădurea spânzuraţilor" şi "Poziţia copilului", proiectate la Festivalul de Film de la Karlovy Vary

"Pădurea spânzuraţilor" şi "Poziţia copilului", proiectate la Festivalul de Film de la Karlovy Vary (Captură video)

Filmul "Pădurea spânzuraţilor" este ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu, primul roman psihologic din literatura română, care a fost inspirat dintr-o întâmplare reală, respectiv povestea lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului şi subofiţer în armata austro-ungară, care a fost spânzurat la Ghimeş pe data de 14 mai 1917 când încerca să dezerteze pe frontul românesc.

Iniţial, pentru rolul lui Apostol Bologa a fost distribuit Şerban Cantacuzino, care a filmat câteva cadre dar ulterior s-a decis înlocuirea lui cu Victor Rebengiuc.

Filmul este considerat un moment de vârf al cinematografiei româneşti, reprezentând şi apogeul scurtei experienţe regizorale filmice a lui Liviu Ciulei. Filmul a fost distins cu premiul de regie la Festivalul de la Cannes, 1965.

Cea de-a doua producţie românească ce va fi proiectată la Festivalul de la Karlovy Vary, "Poziţia copilului", vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult.

"Poziţia copilului", cu Luminiţa Gheorghiu în rol principal, este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor.

În acelaşi timp, filmul este o radiografie a "high-class-ului" românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Filmul a primit anul acesta marele trofeu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

Acestea nu sunt singurele producţii româneşti ce vor rula la evenimentul din republica Cehă.

"La limita de jos a cerului", o coproducţie România-Moldova, rulează în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary, în secţiunea East of the West. Filmul spune povestea unui adolescent, Viorel, care locuieşte alături de mama sa într-un oraş din Moldova. Nu are nici mari ambiţii, nici speranţe de la viaţă şi câştigă toţi banii pe care îi are din activităţi ilegale.

Scenariul filmului este semnat de Corneliu Porumboiu şi Igor Cobileanski.

Filmului lui Cobileanski i se alătură, în selecţia Festivalului de la Karlovy Vary, scurtmetrajul documentar "După fel şi chip", care prezintă comunitatea bătrânilor dintr-un sat care are o singură pasiune: aceea de a-şi face fotografii pentru propriile pietre funerare.

În deschiderea Festivalului de la Karlovy Vary va rula filmul "Mood Indigo", o adaptare a romanului lui Boris Vian "Spuma zilelor", semnată de Michel Gondry.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici