- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (27.10.2009, 12:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paleologu: 0,2 la sută din PIB pentru cultură este lamentabil, ne situează pe ultimul loc în UE
Ministrul Culturii, Teodor Paleologu, a declarat, marţi, la Cluj, că este "lamentabil" şi "jalnic" că pentru cultură a fost alocat doar 0,2 la sută din PIB, situând România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, şi că trebuie înţeles faptul că banii alocaţi acestui domeniu sunt o investiţie.
Urmărește
31 afișări
Paleologu: 0,2 la sută din PIB pentru cultură este lamentabil, ne situează pe ultimul loc în UE (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
Teodor Paleologu a participat, la Cluj-Napoca, la un forum despre cultură şi dezvoltare urbană, unde a declarat că lipsa fondurilor din cultură situează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
"M-am plâns de lipsa fondurilor în cultură şi argumentul nu este văicăreală, vai de mine nu avem destui bani pentru cultură, ci este vorba de investiţie. 0,2 la sută pentru cultură e lamentabil, jalnic, ne situează pe ultimul loc în UE. Dar cultura aduce bani, industriile creative aduc mai mult la PIB decât aduce mineritul. De 20 de ani dăm 0,2 la sută din PIB, Franţa dă 1 la sută, foste ţări comuniste au buget mult mai substanţial alocat culturii, am avea mult de recuperat. Apoi, este falsă antinomia între dezvoltare şi prezervarea patrimoniului, ideea că vin investitorii şi rad patrimoniul este o prostie, de fapt cele două aspecte trebuie echilibrate, păstrarea patrimoniului este un factor de dezvoltare pe termen lung," a afirmat Paleologu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Ministrul a spus că problemele culturii nu trebuie delimitate total de cele politice, dar cultura ar trebui să ţină prima pagină a ziarelor.
"Prima pagină ar trebui să fie a culturii, nu umplută cu alte tâmpenii. Există un risc al politizării culturii, risc de a politiza în sensul partizanatului, prin numiri de oameni de partid, tendinţă periculoasă puternică la noi şi este important să îi rezistăm. Dar nu trebuie negată dimensiunea politică a culturii, dar nu ca politică de partid, care trebuie ţinută departe de cultură. Nu trebuie să castrăm din punct de vedere politic cultura, marii creatori au avut o componentă politică în creaţia lor: Balzac, Shakespeare, Dostoievski", a afirmat Paleologu.
Paleologu a povestit că primul lucru pe care l-a făcut ca ambasador la Copenhaga a fost să cumpere un pian.
"Ca diplomat rolul culturii este foarte important. La Copenhaga am cumpărat un pian care a schimbat dinamica ambasadei, am putut organiza serate literare, concerte, iar în lumea în care trăim globalizat, activitatea diplomatică este tot mai mult de transfer, de mediator cultural, dacă diplomatul îşi înţelege cu adevărat misiunea, fără a neglija politica şi economia, pentru că şocurile lumii contemporane sunt şocuri culturale. Scandalul caricaturilor este un exemplu de şoc cultural, această criză ilustrează rolul diplomatului ca mediator cultural. Sunt pasionat de acest program al «Fabricii de Pensule», şi, deşi sunt între două scaune, de fost ministru şi de viitor ministru, nu problema scaunului îmi dă mie indispoziţii, cultura ne uneşte atât pe plan intern, cât şi pe plan extern", a adăugat ministrul Culturii.
Evenimentul "Forum Cluj - Cultură şi Dezvoltarea Urbană este organizat de Fundaţia AltArt şi A Soul for Europe şi are loc marţi şi miercuri la centrul de artă contemporană "Fabrica de Pensule".
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe