- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (27.10.2009, 12:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paleologu: 0,2 la sută din PIB pentru cultură este lamentabil, ne situează pe ultimul loc în UE
Ministrul Culturii, Teodor Paleologu, a declarat, marţi, la Cluj, că este "lamentabil" şi "jalnic" că pentru cultură a fost alocat doar 0,2 la sută din PIB, situând România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, şi că trebuie înţeles faptul că banii alocaţi acestui domeniu sunt o investiţie.
Urmărește
31 afișări
Paleologu: 0,2 la sută din PIB pentru cultură este lamentabil, ne situează pe ultimul loc în UE (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
Teodor Paleologu a participat, la Cluj-Napoca, la un forum despre cultură şi dezvoltare urbană, unde a declarat că lipsa fondurilor din cultură situează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
"M-am plâns de lipsa fondurilor în cultură şi argumentul nu este văicăreală, vai de mine nu avem destui bani pentru cultură, ci este vorba de investiţie. 0,2 la sută pentru cultură e lamentabil, jalnic, ne situează pe ultimul loc în UE. Dar cultura aduce bani, industriile creative aduc mai mult la PIB decât aduce mineritul. De 20 de ani dăm 0,2 la sută din PIB, Franţa dă 1 la sută, foste ţări comuniste au buget mult mai substanţial alocat culturii, am avea mult de recuperat. Apoi, este falsă antinomia între dezvoltare şi prezervarea patrimoniului, ideea că vin investitorii şi rad patrimoniul este o prostie, de fapt cele două aspecte trebuie echilibrate, păstrarea patrimoniului este un factor de dezvoltare pe termen lung," a afirmat Paleologu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Ministrul a spus că problemele culturii nu trebuie delimitate total de cele politice, dar cultura ar trebui să ţină prima pagină a ziarelor.
"Prima pagină ar trebui să fie a culturii, nu umplută cu alte tâmpenii. Există un risc al politizării culturii, risc de a politiza în sensul partizanatului, prin numiri de oameni de partid, tendinţă periculoasă puternică la noi şi este important să îi rezistăm. Dar nu trebuie negată dimensiunea politică a culturii, dar nu ca politică de partid, care trebuie ţinută departe de cultură. Nu trebuie să castrăm din punct de vedere politic cultura, marii creatori au avut o componentă politică în creaţia lor: Balzac, Shakespeare, Dostoievski", a afirmat Paleologu.
Paleologu a povestit că primul lucru pe care l-a făcut ca ambasador la Copenhaga a fost să cumpere un pian.
"Ca diplomat rolul culturii este foarte important. La Copenhaga am cumpărat un pian care a schimbat dinamica ambasadei, am putut organiza serate literare, concerte, iar în lumea în care trăim globalizat, activitatea diplomatică este tot mai mult de transfer, de mediator cultural, dacă diplomatul îşi înţelege cu adevărat misiunea, fără a neglija politica şi economia, pentru că şocurile lumii contemporane sunt şocuri culturale. Scandalul caricaturilor este un exemplu de şoc cultural, această criză ilustrează rolul diplomatului ca mediator cultural. Sunt pasionat de acest program al «Fabricii de Pensule», şi, deşi sunt între două scaune, de fost ministru şi de viitor ministru, nu problema scaunului îmi dă mie indispoziţii, cultura ne uneşte atât pe plan intern, cât şi pe plan extern", a adăugat ministrul Culturii.
Evenimentul "Forum Cluj - Cultură şi Dezvoltarea Urbană este organizat de Fundaţia AltArt şi A Soul for Europe şi are loc marţi şi miercuri la centrul de artă contemporană "Fabrica de Pensule".
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă