- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.11.2014, 15:12)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paleologu:1 Decembrie înseamnă realizarea unui ideal politic şi un moment suprem în istoria României
Deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat, pentru MEDIAFAX, că 1 Decembrie reprezintă realizarea unui ideal politic şi un moment suprem în istoria României, considerând că românii cunosc importanţa acestei zile.
Urmărește
169 afișări
Paleologu:1 Decembrie înseamnă realizarea unui ideal politic şi un moment suprem în istoria României (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Ziua Naţională a României trebuie sărbătorită protocolar. (...) Eu mi-aş dori să fie marcată şi ziua de 10 mai pentru că este o dată foarte importantă şi în mai e mult mai frumos afară şi lumea se poate bucura pe când de 1 Decembrie e întotdeauna frig, e neplăcut, e o sărbătoare exclusiv oficială", a spus Theodor Paleologu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
De asemenea, Paleologu a precizat că, din punct de vedere istoric, 1 Decembrie a însemnat realizarea unui ideal politic. "Anume unitatea din 1918, lucru care nu ar fi putut fi realizat fără 10 mai, fără ceea ce reprezintă 10 mai, şi anume consolidarea statului suveran şi monarhic", a mai spus fostul ministru al Culturii.
Theodor Paleologu a precizat că pentru el ziua de 1 Decembrie are "o valoare simbolică extrem de importantă", dar "nimic extraordinar în raport cu ce reprezintă pentru ceilalţi români". "Sunt ţări în care Ziua Naţională este foarte puţin marcată în vreun fel de ceremonii publice. Raportarea la Ziua Naţională în cadrul unei societăţi variază de la o ţară la alta, nu este peste tot la fel. Poate că în Statele Unite este foarte mult celebrată această Zi Naţională, în Franţa destul de mult, în alte ţări mult mai puţin. În Danemarca nu este ceva care să suscite un entuziasm sau o participare nemaipomenită. Cred că în România este mai cu seamă o celebrare oficială, are un caracter foarte oficial prin forţa lucrurilor pentru că este o perioadă nepotrivită din an şi ce s-ar putea manisfesta ca participare din partea societăţii este redus la minim", a mai spus acesta.
El a mai spus că ziua de 1 Decembrie - care va fi marcată în acest an lângă Palatul Parlamentului, şi nu la Arcul de Triumf - este în "mare măsură o serbare care se limitează la reprezentanţii statului şi oficialităţi".
"Nu mă duc la Arcul de Triumf decât dacă am o poziţie oficială care mă obligă să o fac, nu o să mă duc de nebun la Arcul de Triumf să-l văd pe preşedinte cum stă în tribună. Foarte puţină lume se duce la aşa ceva, pe când, în alt moment din an, este cu totul altceva. Lumea se poate bucura pentru că este frumos afară, poate ieşi împreună cu prietenii, cu familia, nu ai cum să faci lucrul acesta în decembrie. E imposibil. Plus că vin sărbătorile, lumea este preocupată de sărbători, la începutul lui decembrie sunt o mulţime de evenimente care au loc concomitent, sărbători prin întreprinderi, sărbători de dinainte de Crăciun şi atunci 1 Decembrie este golit de substanţa lui", a mai afirmat Paleologu.
Acesta a precizat că dacă s-ar dori un eveniment cu o mai multă participare populară, ar trebui gândită "o a doua zi naţională, şi anume 10 mai". "Asta nu ia nimic din importanţa zilei de 1 Decembrie. 1 Decembrie, o ştim cu toţii, este o zi care marchează un moment suprem în istoria României", a completat acesta.
De asemenea, Paleologu a precizat că majoritatea românilor cunoaşte importanţa acestei zile, "încărcătura simbolică" fiind maximă. "Eu am fost în urmă cu câţiva ani şi în alte părţi, în Harghita, de exemplu, şi am îngheţat, a doua oară nu mai merg acolo, am făcut-o din patriotism pentru că aveam o obligaţie de ordin civic şi politic. (...) Dacă nu mai suntem noi la putere, las pe alţii. Să se ducă ei să îngheţe acolo. Eu am plătit preţul", a completat fostul ministru al Culturii.
Pe de altă parte, Paleologu a precizat că lucrările la Arcul de Triumf trebuiau terminate până la parada de 1 Decembrie, apreciind că monumentul este actorul principal al acestei sărbătorii. "Trebuiau să facă reparaţiile mai repede. Încă un eşec al Guvernului actual. Trebuiau să se grăbească cu reparaţiile pentru că, de 1 Decembrie, actorul principal este Arcul de Triumf, nu este preşedintele, nu este primul ministru. Acela este elementul simbolic cel mai important pentru că ne aminteşte de ceea ce au făcut înaintaşii noştri în Primul Război Mondial. Iar Casa Poporului simbolizează megalomania unora şi distrugerea a ceea ce au făcut înaintaşii noştri. Fiecare dintre noi sau mulţi dintre noi avem câte un bunic sau străbunic care a fost rănit sau a murit în Primul Război Mondial sau măcar a participat la efortul Primului Război Mondial. Pentru mine, de exemplu, şi cred că foarte multă lume este într-o situaţie similară, pentru mine celebrarea Primului Război Mondial şi a victoriei din Primul Război Mondial este extrem de importantă şi face să rezoneze nişte fibre patriotice şi personale foarte profunde", a mai spus Paleologu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe