- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.05.2009, 16:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paleologu, criticat de regizorii din vechea generaţie
Mai mulţi regizori, precum Dan Piţa, Geo Saizescu, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Nicolae Corjos, îl critică într-o scrisoare deschisă pe ministrul Culturii, Theodor Paleologu, pentru modul în care abordează problemele cinematografiei româneşti, acuzându-l de lipsă de cultură cinematografică.
Urmărește
228 afișări
Paleologu, criticat de regizorii din vechea generaţie (Imagine: Mediafax Foto)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"O minimă şi elementară cultură în domeniu v-ar fi familiarizat cu succesele notabile obţinute de mulţi dintre noi, pe parcursul anilor, în cele mai prestigioase confruntări internaţionale; v-ar fi permis să vă formaţi o idee despre felul în care milioanele de spectatori, români şi străini, au primit cu maxim interes filmele noastre; v-ar fi ajutat să aflaţi de unde a izvorât dragostea cu care, ca dascăli, am învăţat şi format generaţia de regizori care azi reprezintă cu atâta cinste filmul românesc în lume", se indică în scrisoarea deschisă.
"Prin comportamentul dumneavoastră faţă de noi aţi dovedit într-un mod impardonabil, din păcate, că vă este străină această trăsătură proprie unei fiinţe nobile", mai susţin cineaştii, nemulţumiţi de felul în care ministrul Paleologu a abordat problemele cu care se confruntă cinematografia românească, la masa rotundă "Nevoia de lumină în camera obscură a cinematografiei româneşti", organizată în luna aprilie.
Încă de la începutul întâlnirii, ministrul Culturii a mărturisit că a invitat cineaştii la o asemenea masă rotundă mai mult în scop "informativ", astfel încât să îşi facă o imagine clară despre problemele pe care i le-au semnalat regizorii şi organizatorii de festivaluri în câteva scrisori deschise:
propunerea de modificare a legii cinematografiei (iniţiată de Radu F. Alexandru şi Sergiu Nicolaescu),
schimbarea regulamentului de concurs al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi
schimbarea Consiliului de Administraţie al CNC.
"Spre stupoarea şi profunda noastră amărăciune, ceea ce ne-am imaginat ca o ocazie utilă pentru a vă informa de probleme cu care se confruntă filmul românesc şi pentru a căuta împreună soluţiile cele mai adecvate, s-a transformat într-o şuetă sterilă, fără nici o finalitate, la care aţi invitat (pentru poză, nu-i aşa?) câţiva reprezentanţi ai noii generaţii, apropiaţi dumneavoastră, opunându-i şi întorcând în modul cel mai ignobil spatele, unor oameni care slujesc de o viaţă, cu har şi devoţiune, filmul românesc", potrivit scrisorii deschise.
Semnatarii scrisorii nu au fost prezenţi la întâlnirea cu ministrul Theodor Paleologu. "E o dezamăgire de care aţi fi putut să ne scutiţi, care diminuează drastic speranţele că ceva notabil, în sensul fericit al cuvântului, s-ar mai putea petrece în ministeriatul dumneavostră", concluzionează aceştia.
Semnatarii scrisorii sunt:
Victor Antonescu,
Elisabeta Bostan,
Andrei Blaier,
Mihai Constantinescu,
Nicolae Cabel,
Nicolae Corjos,
Mircea Daneliuc,
Mircea Drăgan,
Ioan Grigorescu,
Şerban Marinescu,
Nicolae Mărgineanu,
Mircea Moldovan,
Mircea Mureşan,
Dan Piţa,
Geo Saizescu,
Constantin Vaeni.
La masa rotundă de luna trecută au participat, printre alţii, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Alexandru Solomon, Hanno Hofer, Thomas Ciulei, Ciprian Alexandrescu, Alice Panaite şi Stere Gulea.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe