Paleologu despre achiziţionarea fondului Cioran: Se ajunsese la o sumă pe care ministerul nu o avea

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a declarat, vineri, la Sibiu, că în 2009 a vrut "foarte mult" să achiziţioneze fondul de documente care i-au aparţinut lui Emil Cioran, evaluat la suma de 100.000 de euro, dar "se ajunsese la o sumă pe care ministerul nu o avea".

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Paleologu despre achiziţionarea fondului Cioran: Se ajunsese la o sumă pe care ministerul nu o avea

Paleologu despre achiziţionarea fondului Cioran: Se ajunsese la o sumă pe care ministerul nu o avea (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Theodor Paleologu a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în anul 2009, pe vremea când era ministru al Culturii, a fost foarte interesat de achiziţionarea fondului de documente ce i-au aparţinut lui Emil Cioran, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Despre manuscrisele respective ştiam din vara lui 2009. Îmi atrăsese atenţia asupra lor un critic de teatru care se văzuse cu Eleonora Cioran. Ştiam despre ele, nu a fost vorba încă despre o ofertă, dar, evident, m-a interesat foarte mult subiectul şi am vrut foarte mult ca ministerul să le achiziţioneze şi s-a făcut o evaluare. Prima dată o evaluare rapidă, apoi şi una completă şi se ajunsese la o sumă, în euro, pe care ministerul nu o avea la acea dată", a declarat Theodor Paleologu.

El a susţinut că a sperat ca rectificarea bugetară de la finalul anului 2009 să rezolve problema banilor pentru cumpărarea documentelor, dar, pe lângă bani, a fost vorba şi de proceduri extrem de complexe care nu au fost îndeplinite până la încheierea mandatului său de ministru.

Paleologu a spus că nici Kelemen Hunor, care l-a succedat la şefia ministerului, nu a reuşit achiziţionarea documentelor, pentru că bugetul pentru anul 2010 a fost aprobat abia în aprilie.

"Bugetul pe 2010 a venit târziu, Ministerul Culturii nu s-a putut mişca atât de repede, iar doamna Cioran s-a răzgândit", a spus Paleologu.

Fostul ministru al Culturii a afirmat că ceea ce s-a întâmplat cu documentele lui Emil Cioran "demonstrează încă odată că bugetul Ministerului Culturii este foarte redus şi este greu să facă faţă unor astfel de provocări".

Kelemen Hunor a declarat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a primit în 2009 o ofertă de a cumpăra manuscrisele lui Cioran de la cumnata acestuia, iar în 2010 Biblioteca Naţională a României le-a evaluat la 100.000 de euro, între timp acestea fiind scoase la licitaţie la Paris.

Pe 7 aprilie, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.

Marţi, Brăiloiu a anunţat la Academia Română, că va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici