Paleologu: Varianta vânzării Castelului Bran nu poate fi scoasă din discuţie

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, vineri, că varianta vânzării Castelului Bran nu a fost cu adevărat discutată, că "s-au vehiculat diverse sume şi posibili cumpărători", dar că această posibilitate nu poate fi scoasă din discuţie.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Paleologu: Varianta vânzării Castelului Bran nu poate fi scoasă din discuţie

Prinţul Dominic de Habsburg (S) şi ministrul Culturii Theodor Paleologu (D) (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Culturii a declarat, după vizita făcută la Castelul Bran împreună cu familia de Habsburg, că există două variante diferite privind administrarea Castelului: pe de o parte, un parteneriat între familia de Habsburg şi stat şi, pe de altă parte, vânzarea castelului.

"Am discutat cu Dominic de Habsburg şi am stabilit că interesul nostru comun este ca obiectivul turistic să rămână deschis publicului. Din moment ce păstrăm muzeul aici, iar colecţiile aparţin statului, evident că vom avea o participare în privinţa administrării. E o responsabilitate împărţită, în care proprietarul are o participare mai mare, iar noi ne vom ocupa de partea muzeografă a ansamblului. Proprietarul are tot interesul să dezvolte turismul în această locaţie", a spus Paleologu.

Ministrul a precizat că varianta vânzării Castelului Bran, un obiectiv turistic de categoria A, nu a fost "cu adevărat discutată". "S-au vehiculat diverse sume şi posibili cumpărători. Dar această variantă nu poate fi scoasă din discuţie. Nu e o chestiune de mare urgenţă. Posibilitatea vânzării va rămâne deschisă. Dreptul de preempţiune al statului rămâne valid. Nu statul stabileşte preţul, dar va fi primul cumpărător atunci când va exista această variantă" a adăugat ministrul Culturii.

Paleologu a spus că membrii familiei de Habsburg i-au povestit în timpul vizitei cum se jucau în castel. "Pentru mine a fost o vizită de informare, iar pentru familia de Habsburg a fost una sentimentală, deoarece aici au copilărit. Mi-au povestit pe unde se jucau, cum alergau şi se ascundeau prin cotloane", a mai spus ministrul.

La rândul lui, Dominic de Habsburg a declarat presei că nu intenţionează să locuiască în castel când vine în România, deoarece nu mai este "la fel ca altădată".

"Castelul a fost bine păstrat. Pe vremea când locuiam aici nu era la fel. Era mult mai multă culoare atunci. Dar după plecarea noastră castelul a fost tâlhărit şi multe obiecte, covoare au dispărut. Oricum, s-a încercat să se refacă atmosfera de atunci", a spus Dominic de Habsburg.

El a declarat că nu vede nicio problemă ca acest castel să devină muzeu privat şi că nu a decis dacă îl va vinde sau nu, însă este deschis la stabilirea unui parteneriat cu statul român în ceea ce priveşte colecţiile din castel care aparţin statului.

"Castelul a fost ani de zile în proprietate privată şi nu văd de ce ar fi acum o problemă", a adăugat Dominic de Habsburg.

În vizita de la Castelul Bran, Dominic de Habsburg a fost însoţit de soţia sa, Emanuela, şi de fiica acesteia şi de surorile lui, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer.

Dominic de Habsburg va sta în România până pe 2 februarie.

Familia de Habsburg a vizitat, vineri, împreună cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Castelul Bran şi primăria oraşului, prilej cu care Dominic de Habsburg a declarat că nu vede nicio problemă ca acest castel să devină muzeu privat.

Citeşte şi:

MCCPN ia în considerare două variante de exploatare a Castelului Bran

Dominic de Habsburg: Vrem să păstrăm Castelul Bran ca muzeu

Castelul Bran ar putea fi transformat într-un muzeu privat

Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran, în atenţia Parchetului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici