Pamuk: Dragostea adevărată seamănă mai mult cu un accident de trafic decât cu o ficţiune siropoasă

Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură, a declarat la Târgul de Carte de la Frankfurt, în cadrul prezentării celui mai recent roman al său, "Museum of Innocence", că dragostea adevărată seamănă mai mult cu un accident de trafic decât cu o ficţiune siropoasă.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Pamuk: Dragostea adevărată seamănă mai mult cu un accident de trafic decât cu o ficţiune siropoasă

Pamuk: Dragostea adevărată seamănă mai mult cu un accident de trafic decât cu o ficţiune siropoasă (Imagine: Mediafax/AFP)

Scriitorul turc şi-a prezentat în cadrul celui mai mare târg de carte la nivel mondial cea mai recentă carte a sa, prima publicată după câştigarea premiului Nobel pentru literatură în 2006. Intitulată "Museum of Innocence", acesta este o poveste de dragoste dintre un tânăr de familie bogată din Istanbul şi o rudă de-a sa îndepărtată, provenind dintr-o familie săracă.

Vorbind despre ce l-a motivat să scrie această carte, Pamuk a spus: "Dragostea a fost atât de mult îndulcită în cultura maselor, încât aproape uităm ce este ea cu adevărat, de aceea am vrut să răspund acestei întrebări prin acest roman. Unii dintre voi vă aşteptaţi ca o poveste de dragoste să fie dulce şi siropoasă... dar pentru mine o dragoste adevărată e mai degrabă ca un accident de trafic sau ca o boală foarte gravă".

Pamuk, un colecţionar de carte care a adunat 70.000 de volume în biblioteca sa din Istanbul, a mărturisit că iubeşte cărţile nu numai pentru conţinutul lor, ci şi pentru parfumul paginilor: "Când eram copil obişnuiam să miros cărţi înainte să le citesc... aşa am ajuns să cunosc prima dată mirosul Europei prin intermediul cărţilor pe care tatăl meu mi le aducea din Franţa".

În august 2005, Pamuk a fost acuzat de "denigrare publică a identităţii Turciei", în baza articolului 301 al codului penal al ţării sale, după ce a declarat, într-un interviu pentru o publicaţie suedeză, că "30.000 de kurzi şi un milion de armeni au fost ucişi pe aceste meleaguri şi nimeni în afară de mine nu îndrăzneşte să vorbească despre asta".

Faimos în Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk şi-a sporit notorietatea la nivel mondial, când, în 2005, a criticat dur păcatele neispăşite ale ţării lui. Din cauza reacţiilor grupurilor naţionaliste, scriitorul în vârstă de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioadă, iar când s-a întors, statul s-a pregătit să-l judece pentru "insultarea" Turciei şi a identităţii naţionale. Organizaţii de protecţie a drepturilor omului şi asociaţii ale scriitorilor din toată lumea s-au arătat solidare cu Pamuk. Până la urmă, procesul a fost abandonat, în mod oficial, din cauza unei probleme de procedură.

Cea de-a 60-a ediţie a Târgului de Carte de la Frankfurt (Germania) se desfăşoară între 15 şi 19 octombrie.

Târgul de Carte de la Frankfurt are ca invitat de onoare Turcia, prilej pentru sute de scriitori şi editori turci să se reunească pentru a sărbători "Turcia în toate culorile ei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici