- Home
- Cultură-Media
- CONSTANŢA, (22.08.2011, 19:57)
- Cosmin Vaideanu , Florentina Mardale ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Papirusul găsit în 1959 şi trimis la Moscova, predat Muzeului de Arheologie "Callatis" din Mangalia
Papirusul descoperit într-un mormânt, în urmă cu mai bine de jumătate de secol, şi care fusese dat dispărut, după ce, trimis la Moscova pentru restaurare, fusese oprit acolo, a fost predat, luni, Muzeului de Arheologie "Callatis" din Mangalia de către autorităţile din Rusia.
Urmărește
447 afișări
Directorul Muzeului "Callatis" din Mangalia, Sorin Colesniuc, a povestit că papirusul, datat în secolul IV î.Hr., scris cu litere greceşti, a fost descoperit în Mangalia în anul 1959 şi imediat după aceea a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova, iar timp de jumătate de secol nu s-a mai ştiut nimic despre acest document.
"În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare româneşti, autorii articolelor scriau că papirusul s-a distrus în momentul când a fost scos din pământ. În realitate, el a fost restaurat şi conservat, timp de trei ani, de Mihail Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, din partea statului rus, cea mai înaltă distincţie", a spus Sorin Colesniuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a precizat că în urmă cu doi ani, atunci când a devenit director al muzeului, şi-a propus să regăsească şi să aducă acest papirus la Mangalia, aflând că documentul se afla la Moscova.
"După doi ani l-am regăsit şi, la solicitările noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Rusia, pe care a primit-o în iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, Alexander Lesovoy, a convocat şi un Consiliu ştiinţific, cu specialişti şi experţi din Rusia, pentru a analiza starea în care se află papirusul. Concluzia a fost aceea că se află într-o perfectă stare, la fel ca în anul 1961, atunci când Mihail Alexandrovski a finalizat restaurarea şi conservarea sa", a explicat directorul Muzeului "Callatis".
Profesorul de arheologie Alexandru Avram de la Institutul Arheologic Bucureşti, prezent la eveniment, a declarat că avem de-a face cu cea mai veche descoperire de acest gen din Europa.
"Este cea mai veche descoperire de acest gen din Europa. Scrisul acestui document este cu caractere epigrafice, mai precis cu litere de forma celor care figureză pe inscripţiile pe piatră, nu se foloseşte forma cursivă, care apare mai târziu începând cu secolul al III-lea î. Hr. Acest lucru este extrem de important, fiind un argument decisiv în favoare ideii că papirusul este cel mai târziu de la sfârşitul secolulul al IV-lea s-ar putea să fie chiar mai timpuriu, din prima jumătate a secolului al IV î. Hr.", a afirmat Alexandru Avram.
El a mai spus că deocamdată nu se poate spune ce conţine acest papirus, putând fi vorba de texte literare, ştiinţiifice sau cu valoare juridică.
"Aceste documente pot să conţină texte cu caracter foarte diferit. Uneori este vorba despre opere literare sau ştiinţifice, filosofice. În lipsa unei lecturi fie ea şi preliminare nu se poate spune mare lucru, singura speranţă este ca textul să fie cât mai inteligibil pentru că în ciuda efoturilor extrem de lăudabile documentul rămâne fragmentar. Speranţa ar fi să obţinem câteva cuvinte cheie care să ne permită să ne pronunţăm asupra caracterului acestui document, e un text juridic, e un text de importanţă politică, e un text literar. Poate fi absolut orice", a explicat Alexandru Avram.
Papirusul a fost aşezat în apropierea mormântului lângă care a fost descoperit în urmă cu 52 de ani şi care se află în cadrul Muzeului "Callatis".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe