Parisul găzduieşte o expoziţie despre Holocaustul din Ucraina

Eliminarea, prin împuşcare, a unui milion şi jumătate de evrei în Ucraina nazistă, în perioada 1941-1944, constituie subiectul unei expoziţii inaugurate săptămâna aceasta la Paris, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

Titlul expoziţiei este "Împuşcarea în masă a evreilor în Ucraina (1941-1944):Holocaustul prin gloanţe". Inaugurată săptămâna aceasta, expoziţia se va desfăşura propriu-zis în perioada 20-30 noiembrie.

Obiecte, documente, mărturii video, fotografii adesea imposibil de suportat şi rezultatul expertizelor uneia din sutele de gropi descoperite recent în Ucraina jalonează prezentarea unei pagini mai puţin cunsocute din istoria Holocaustului.

În centrul expoziţiei se află munca excepţională realizată, din 2004,în Ucraina, de părintele Patrick Desbois, responsabil de relaţiile cu iudaismul la Conferinţa episcopilor Franţei şi director al asociaţiei Yahad In Unum. "Este pentru prima dată de laîncheierea războiului când Holocaustul din Estul Europei este expus înmod sistematic, iar noi încercămsă arătăm mai ales ceea ce li s-a întâmplat exact oamenilor", a explicat părintele Desbois pentru AFP.

"Cum nu au rămas mulţi supravieţuitori, cel mai adesea sunt intervievate persoane care au făcut parte din personalul rechiziţionat" de nazişti pentru a săpa gropile,pentru a tria hainele ori pentru a extrage dinţii de aur ai morţilor. "Adesea, aceşti oameni au suferit mult. Ei plâng", a povestit preotul care a descoperit, numai pe un sfert din teritoriul deazi al Ucrainei, aproximativ600 de situri, unele adăpostind mai multe gropi comune.

"Un sit poate avea 49 de gropi. La cel mai mare sit descoperit la intrarea în Lvov (aproape de frontiera cu Polonia), am numărat 97.000 de victime", a mai spus preotul.

Cifra deun milion şi jumătate de evrei eliminaţi înUcraina în timpul celui de-al doilea război mondialeste avansată de istoricii citaţi deMemorialulShoa. Pentru directorul acestui Memorial,Jacques Fredj, aducerea la lumină a acestor gropi comune oferă, într-adevăr, amănute despre ultimele minute de viaţă ale victimelor. "Nu ne mai aflăm în domeniul statisticii, ci în cel al poveştilor personale", a afirmat el.

Circa şase milioane de evrei au fost asasinaţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în cadrul "soluţiei finale"gândite de regimul hitlerist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici