- Home
- Cultură-Media
- (01.07.2021, 08:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Partidului Comunist Chinez îşi marchează centenarul. Cum a apărut şi cum şi-a menţinut puterea în secolul XXI
- China marchează astăzi centenarul Partidului Comunist Chinez.
- Partidul Comunist Chinez are aproximativ 92 de milioane de membri, ceea ce reprezintă aproximativ 6,6% din întreaga populaţie chineză.
- Partidul Comunist din China este al doilea cel mai mare partid politic din lume, dar este la jumătate din dimensiunea Partidului Bharatiya Janata din India.
Urmărește
613 afișări
Inspiraţi de Revoluţia Bolşevică din Rusia, un grup de revoluţionari chinezi au fondat în secret Partidului Comunist Chinez( PCC) în oraşul Shanghai în iulie 1921, relatează Al Jazeera.
Cu sprijinul unei populaţii în mare parte rurale, în 1949, PCC a reuşit să învingă guvernul naţionalist din Chiang Kai-shek, care s-a retras în insula Taiwan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
„Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
La 1 octombrie al aceluiaşi an, preşedintele PCC, Mao Zedong, a proclamat Republica Populară Chineză la Beijing.
Odată ajuns la putere, Mao a încercat să accelereze dezvoltarea industrială a Chinei cu politici îndrăzneţe, dar uneori dezastruoase, care au inclus "Marele Salt" din 1958 - o campanie de colectivizare agricolă care a dus la aproximativ 30 de milioane de oameni morţi de foame.
Un alt moment controversat în era Mao Zedong a fost în 1966, când a lansat Revoluţia Culturală şi a distrus toate vestigiile „culturii feudale” a Chinei. Istoricii cred că până la două milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în anarhia care a cuprins ţara în acea perioadă, relatează Al Jazeera.
Când Mao a murit în 1976, noii lideri ai PCC s-au angajat într-o serie de reforme politice şi economice, inclusiv deschiderea ţării către comerţul internaţional şi investiţiile. În cele cinci decenii de atunci, PCC a supravegheat o creştere economică puternică, care a scos zeci de milioane de oameni din sărăcie şi a transformat China într-o putere globală majoră.
La 100 de ani în acest an, PCC este unul dintre puţinele partide comuniste care au menţinut puterea în secolul XXI. Sub preşedintele Xi Jinping partidul şi-a pus şi mai mult aprenta asupra societăţii chineze şi a adus la tăcere disidenţa, inclusiv în Tibet, Xinjiang şi Hong Kong.
Mulţi analişti spun că Partidului Comunist Chinez se află în vârful puterii sale la marcarea centenarului. Totuşi partidul se confruntă cu o nouă serie de provocări, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Acestea includ inegalitatea economică, degradarea mediului şi tensiunile cu Statele Unite şi alte naţiuni dezvoltate în ceea ce priveşte comerţul, politica şi drepturile omului.
Sursă foto: Captura Al Jazeera
Ce este şi cum funcţionează Partidului Comunist Chinez
- În ciuda numelui său, PCC a încetat să lucreze în mod activ către conceptul utopic al lui Marx de comunism care include proprietatea comună asupra mijloacelor de producţie şi abolirea claselor sociale şi a statului.
- În 1978, liderul chinez Deng Xiaoping a iniţiat măsuri de „reformă şi deschidere” care au pus bazele unei economii de piaţă în expansiune, ducând la o reinterpretare a ideologiei partidului la „socialism cu caracteristici chineze”.
- Cu toate acestea, PCC păstrează un model leninist de autoritarism şi îşi păstrează ferm regula guvernului unic.
- Partidul Comunist Chinez are aproximativ 92 de milioane de membri, ceea ce reprezintă aproximativ 6,6% din întreaga populaţie chineză.
- Înfiinţat iniţial ca un partid pentru ţărani şi muncitori, PCC a devenit din ce în ce mai divers. În 1982, şi-a mutat accentul pe recrutarea studenţilor, iar în 2002 a început să primească antreprenori privaţi.
- Bărbaţii domină partidul, femeile reprezentând doar 28,8% din membri. Toţi cei şapte membri ai conducerii partidului sunt bărbaţi, relatează Reuters.
- Membrii partidului trebuie să fie atei laici, renunţând la religii, inclusiv budismul şi taoismul, care sunt prezente în societatea chineză de secole.
- Partidul Comunist din China este al doilea cel mai mare partid politic din lume, dar este la jumătate din dimensiunea Partidului Bharatiya Janata din India.
- Structura partidului şi a guvernului sunt împletite la anumite niveluri. Partidul domină braţul legislativ deţinând două treimi din Congresul Naţional al Poporului.
- PCC supraveghează organele guvernamentale centrale, provinciale şi locale. Partidele mai mici admise în Congresul Naţional al Poporului (NPC) sunt cele care acceptă PCC drept principalul jucător de putere.
- O dată la cinci ani se întruneşte Congresul Partidului Naţional al PCC şi se întâlnesc aproximativ 2.000 de delegaţi (numărul variază de la lider la lider) pentru a finaliza membrii selectaţi pentru Comitetul Central, care este format din aproximativ 200 de persoane. Comitetul central se întruneşte o dată pe an şi alege Biroul Politic (Biroul Politic), care poate include până la 25 de persoane.
- Secretarul general este ales din Biroul Politic, care este singura autoritate generală a partidului. Forţele armate, sistemul judiciar şi toate celelalte organisme guvernamentale sunt supravegheate de preşedintele Chinei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe