Pasagerii vor avea Internet broadband fără întreruperi în avion, chiar şi deasupra oceanelor

Liniile aeriene vor putea oferi în curând pasagerilor internet de mare viteză în timpul zborului, fără întreruperi, chiar şi deasupra oceanelor, datorită evoluţiei serviciilor prin satelit, iar companiile specializate promit că, odată cu scăderea costurilor, broadband-ul în avion va deveni gratis.

Urmărește
2842 afișări
Imaginea articolului Pasagerii vor avea Internet broadband fără întreruperi în avion, chiar şi deasupra oceanelor

Pasagerii vor avea Internet broadband fără întreruperi în avion, chiar şi deasupra oceanelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conexiunile care asigură în prezent serviciile de internet în zbor, improvizate din servicii destinate telefoanelor mobile şi televiziunii DTH, vor fi înlocuite de semnale puternice, concentrate pe aeronave, transmise de sateliţi performanţi, potrivit Bloomberg.

Cererea semnificativă pentru servicii de internet de mare viteză în avion va genera suficiente afaceri pentru a facilita scăderea costurilor, astfel că broadband-ul în zbor va deveni într-un final gratis, potrivit directorilor executivi din industrie, contactaţi de Bloomberg.

În prezent, conexiunile la internet în avion oferă viteze scăzute de descărcare, sunt întrerupte de numeroase "zone moarte" şi nu satisfac pasagerii.

Grupul american ViaSat Inc. va lansa în septembrie serviciul de internet de mare viteză, prin satelit, pentru aeronave, care va fi disponibil iniţial pentru pasagerii JetBlue Airways. ViaSat promite fiecărui pasager o conexiune mai performantă în zbor decât viteza disponibilă în prezent pentru o întreagă aeronavă.

"Cu 10 ani în urmă, eram obişnuiţi să utilizăm dial-up (conexiune la internet prin linie telefonică - n.r.). Nimeni nu mai face asta acum. Aceeaşi evoluţie prin care am trecut în locuinţă va avea loc acum în aeronave", comentează pentru Bloomberg Tim Mahoney, directorul general al diviziei de tehnologie aerospaţială a grupului american Honeywell International, care oferă echipamente pentru sateliţi.

Sateliţii sunt acum capabili de aşa-numite "raze spot", care transmit un semnal concentrat, faţă de acoperirea de tip umbrelă asigurată de tehnologiile de transmisie TV. Astfel este asigurată suficientă viteză pentru a oferi un serviciu de calitate tuturor pasagerilor aflaţi într-un avion.

Grupul britanic Inmarsat intenţionează să lanseze până anul viitor trei sateliţi cu raze spot, iar Intelsat (Luxemburg) anticipează că primul satelit propriu va fi în spaţiu în 2015.

Directorul general al JetBlue, Dave Barger, a declarat recent că speră să poată oferi, până în 2015, servicii de internet broadband pentru toate zborurile operate.

Conexiunea la internet în aer este disponibilă în prezent pentru 40% dintre zborurile operate de companiile din SUA şi Canada, potrivit analiştilor. Rata de utilizare este foarte redusă, estimându-se că numai 5% dintre pasageri sunt dispuşi să plătească în plus pentru a accesa internetul în timpul călătoriilor.

JetBlue promite acces gratis la internet pe primele 30 de aeronave care vor fi echipate cu serviciul ViaSat, însă urmează să introducă o taxă suplimentară pentru pasagerii care doresc să acceseze conţinut mai intens, precum servicii video.

Odată cu răspândirea largă a noilor tehnologii şi creşterea ratei de utilizare, costurile suportate de către operatorii aerieni vor deveni comparabile cu un suc şi o pungă de alune per pasager, astfel că serviciul de internet broadband în zbor are şanse mari să devină gratis, anticipează executivii ViaSat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici