- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.07.2011, 21:53)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pascal Bruckner a vorbit la Bucureşti despre iubire, infidelitate, romi şi atentatele din Norvegia
Pascal Bruckner a fost întâmpinat miercuri la Bucureşti de peste o sută de cititori, care s-au înghesuit în librăria Cărtureşti pentru a asista la lansarea cărţii sale "Paradoxul iubirii" şi a-i pune întrebări despre iubire şi infidelitate, dar şi despre romii din Franţa şi atentatele din Norvegia.
Urmărește
609 afișări
Scriitorul francez Pascal Bruckner (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)
Pascal Bruckner a fost primit ca o adevărată vedetă internaţională, ceainăria Cărtureşti - unde era programat să aibă loc lansarea - dovedindu-se neîncăpătoare, coada de oameni întinzându-se până la intrarea în librărie. Cei mai mulţi dintre cititori aveau volumele lui Bruckner, pentru a primi autografe de la scriitorul francez. Stocul de volume "Paradoxul iubirii" s-a dovedit astfel insuficient, iar organizatorii au trebuit să-l suplimenteze.
Lansarea a fost mutată la mansarda librăriei Cărtureşti şi mulţimea cititorilor a asistat cu stoicism, în căldură, la evenimentul care a început în jurul orei 18.30, cu o jumătate de oră întârziere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
-
Turcia vrea să încheie un acord maritim cu Siria
Pe lângă scriitor, la lansare au mai luat cuvântul regizoarea Chris Simion, cea care pune în scenă "Paradoxul iubirii", criticul literar Dan-Silviu Boerescu şi directorul editorial al editurii Trei, Magdalena Mărculescu.
În cadrul evenimentului, Pascal Bruckner a prezentat cea mai recentă carte a sa - "Paradoxul iubirii", ce are ca temă evoluţia iubirii, şi a răspuns la întrebările cititorilor.
Cele mai multe întrebări s-au axat pe tema cărţii, relaţia de cuplu, fidelitatea şi infidelitatea, viitorul căsniciei, dar au existat şi curiozităţi privind părerea autorului despre chestiuni ca romii din Franţa sau atentatele din Norvegia.
Scriitorul a apreciat că în ziua de astăzi, în condiţiile emancipării din anii 60, occidentalii cunosc o sacralizare a iubirii şi o desacralizare a căsniciei. În cartea sa, Bruckner spune că analizează consecinţele revoluţiei sentimentale care a avut loc. "Am inversat priorităţile (referindu-se la iubire şi căsnicie, n.r.). Trăim astăzi consecinţele minunate şi îngrijorătoare ale acestui fapt. Această frumoasă nebunie a căsătoriilor din dragoste este pariul contemporanilor", a spus Bruckner, precizând că dacă pariul anilor 60 a fost să se termine cu teatrul pasiunilor şi cu suferinţa, iar cei care se iubesc să se bucure doar de plăcere, s-a dovedit că gelozia şi patimile nu au dispărut.
Audienţa la evenimentul de lansare a cărţii "Paradoxul iubirii" a fost în mare parte feminină. Unele dintre doamnele prezente la manifestare au fost preocupate ca Pascal Bruckner să vorbească în franceză şi nu în engleză. De altfel, scriitorul a ales să se exprime în limba franceză în cadrul evenimentului.
Unii dintre cititorii mai în vârstă au ţinut să ştie ce crede Bruckner despre fidelitate, cum vede viitorul căsniciei şi dacă scrie din imaginaţie sau din experienţa proprie, inclusiv sexuală. Scriitorul a răspuns spre amuzamentul celor prezenţi că este vorba atât de inspiraţie, cât şi despre propria experienţă.
La remarca unui cititor că mariajul nu mai este luat în serios, Bruckner a spus că şi neluată în serios căsătoria este tot mai puţin dorită, existând tendinţa logodnei eterne. Heterosexualii se îndreaptă către concubinaj, iar homosexualii către căsătorie, crede Bruckner.
În ceea ce priveşte fidelitatea, scriitorul a făcut distincţia între acest sentiment faţă de sine şi faţă de persoana iubită, apreciind că în numele fidelităţii faţă de sine partenerii într-o relaţie îşi permit să aibă aventuri. De asemenea, el a spus că nu s-a găsit un antidot pentru tentaţia de a căuta în altă parte ceea ce partenerul nu mai găseşte în relaţie şi că i se pare mai gravă "fidelitatea din lene", adică tendinţa de a nu înşela pentru a nu avea probleme.
Pascal Bruckner a mai afirmat că sunt foarte multe feluri în care cineva poate fi infidel fără a înşela fizic partenerul, privându-l de un zâmbet, de tandreţe sau de sex. Cel mai grav caz de infidelitate este cel în care cuplul îşi pierde pasiunea şi cade în monotonie, a mai spus Bruckner. "Există forme de infidelitate care întăresc legătura între doi parteneri", a precizat autorul. El a adus astfel în discuţie şi practica schimbării partenerilor între două cupluri, cu deplinul consimţământ al celor implicaţi, spunând că speră să nu-i şocheze pe cei prezenţi. "Ştiu că aveţi standarde morale foarte înalte".
Totodată, autorul a mai spus că dragostea este atât "un egoism extrem", manifestat prin teama de a nu-l pierde pe celălalt, dar poate fi şi "sacrificiul" pentru cel care reprezintă totul pentru o persoană.
Pe de altă parte, Pascal Bruckner a spus că nu crede că sexualitatea debordantă face o societate mai dreaptă, dând exemplu cazul membrilor familiei Borgia, al căror comportament din care nu au lipsit orgiile nu a dus la un nivel mai ridicat de moralitate a societăţii.
Întrebat ce sfaturi ar avea pentru cititorii români, Bruckner a remarcat că există în general un pericol pentru culturile naţionale şi că trebuie să ne păstrăm identitatea. "Trebuie să ne afirmăm mereu identitatea culturală, chiar în interiorul Europei unificate", a spus Pascal Bruckner.
Pe de altă parte, la întrebările unor cititori, Pascal Bruckner a abordat pe scurt şi chestiunea romilor din Franţa, dar şi cea a atentatelor din Norvegia.
În privinţa romilor, Pascal Bruckner a spus că aceştia nu reprezintă principala problemă a Franţei şi că există forme de violenţă mult mai periculoase în suburbiile franceze, de exemplu.
Pe de altă parte, în cazul atentatelor din Norvegia, scriitorul consideră că a fost vorba de "o criză de narcisism", "un individ care se crede investit de Dumnezeu" şi începe să tragă şi să pună bombe, ceea ce nu este ceva nou. Problema, crede Bruckner, este că acest lucru s-ar putea întâmpla în continuare, în multe locuri.
De asemenea, Pascal Bruckner a fost întrebat ce autori l-au influenţat în mod deosebit, el citându-i printre alţii pe scriitorii de origine română Eugen Ionescu şi Emil Cioran.
După lansarea propriu-zisă a cărţii "Paradoxul iubirii", scriitorul a acordat timp de peste o oră autografe cititorilor săi veniţi la eveniment.
De la ora 21.00, are loc premiera spectacolului regizat de Chris Simion şi pus în scenă de compania de teatru D'AYA după "Paradoxul iubirii", la Sala Rapsodia din Capitală, la care a fost invitat şi Pascal Bruckner. Chris Simion a spus că de Pascal Bruckner o leagă începutul carierei sale de regizor, deoarece în 1999, când a pus în scenă "Copilul divin", scriitorul a venit cu ideea de a înfiinţa compania de teatru D'AYA, al cărei preşedinte onorific este autorul francez.
Pascal Bruckner, în vârstă de 62 de ani, este autorul mai multor romane, printre care se numără bestsellerul "Luni de fiere", precum şi al numeroase eseuri - "Euforia perpetuă", "Mizeria prosperităţii", "Tirania penitenţei", "Noua dezordine amoroasă", scris împreună cu Alain Finkielkraut. Toate aceste cărţi au apărut în România la editura Trei.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe