Pascal Bruckner, la o conferinţă despre cultura română şi franceză

Romancierul francez Pascal Bruckner va discuta cu eseistul şi publicistul Alexandru Matei despre transformarea culturii române şi franceze după 1989, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris, informează institutul.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului Pascal Bruckner, la o conferinţă despre cultura română şi franceză

Pascal Bruckner, la o conferinţă despre cultura română şi franceză (Imagine: Mediafax Foto)

Participanţii la  "Culture roumaine - culture française dans le contexte européen 1989 - 2009", printre care se numără şi scriitorul francez William Marx, vor pune în discuţie modul în care schimbarea politică din estul Europei, în 1989, a dus la o transformare politică, dar şi socio-culturală, pe tot continentul.

Totodată, se va încerca stabilirea raportului între planul politic şi cel cultural, atât pentru România, cât şi pentru Franţa.

Pascal Bruckner, romancier şi eseist francez, s-a născut la Paris, în 1948. A fost profesor invitat al universităţii californiene San Diego (1986 - 1995), profesor la Institutul de Studii Politice din Paris (1990 - 1994), colaborator la Le Nouvel Observateur şi Le Monde.

Figură-cheie a intelectualităţii pariziene, Bruckner a scris eseurile "Mizeria prosperităţii", "Euforia perpetuă", "Noua dezordine amoroasă" şi romane precum "Iubirea faţă de aproape", "Hoţii de frumuseţe", "Luni de fiere", "Căpcăunii anonimi", "Palatul chelfănelii" şi "Copilul divin".

Alexandru Matei este doctor în literatură franceză contemporană la Universitatea din Bucureşti şi la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A beneficiat de o bursa doctorală din partea guvernului francez în perioada 2003 - 2006. Semnează eseuri, articole şi recenzii în majoritatea revistelor culturale din Bucureşti şi în revista Vatra din Târgu-Mureş.

A tradus "Societatea de consum", de Jean Baudrillard, la editura comunicare.ro, în anul 2005. În 2000, a debutat în poezie, la Editura Dacia, cu volumul "Tractir". Anul trecut, a publicat la editura Cartea românească volumul de critică "Ultimele zile din viaţa literaturii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici