Video Pastila de Lectură: Criticul Cosmin Ciotloş, despre o lecţie de atitudine. „Vremuri noi, vremuri vechi”, de Mihail Radu Solcan

  • Criticul literar Cosmin Ciotloş îţi prezintă ”Vremuri noi, vremuri vechi”, un jurnal scris de Mihail Radu Solcan
  • ”E o carte derutantă şi un personaj derutant: un rapace cititor şi căutător prin anticariatele”, spune acesta
  • Cosmin Ciotloş predă literatură română modernă şi contemporană la Facultatea de Litere din Bucureşti
Urmărește
584 afișări

Criticul literar Cosmin Ciotloş prezintă ”Vremuri noi, vremuri vechi”, jurnalul inedit, restituit postum, al lui Mihail Radu Solcan:

”E vorba de un profesor al facultăţii de filosofie, absolut necunoscut pentru cei mai mulţi dintre noi. Şi asta şi pentru motivul că el însuşi, deliberat, în mod consecvent şi radical, a optat să rămână de-a lungul existenţei lui low profile”.

”În afară de cursurile de filosofie, de o ştiinţificitate marginală, pe care le ţinea la facultate, Mihail Radu Solcan şi-a exercitat dur şi demn un inventar de pasiuni particulare, intime, toate forjate cultural. Pare a fi fost unul dintre cei mai radicali, cei mai rapace cititori şi căutători prin anticariatele bucureştene”, exclamă comentatorul.

”Avem în anticariatele epocii noastre volume de secol al XVII-lea, ediţii germane vechi, avem dicţionare de translaţie între limba română şi japoneză şi o sumedenie de alte ediţii rare pe care Solcan le vâna, pe care îşi arunca aproape integral salariul şi care făceau ca intimitatea lui să fie mult mai preţioasă decât expunerea publică a altora. Am ales această carte pentru că în ea se află o lecţie de atitudine, o lecţie de înţelegere intimă, privată, a  fenomenului cultural de care cred că acum avem mai multă nevoie decât în oricare alte timpuri”, a explicat criticul literar.

Cosmin Ciotloş (n. 1983) este lector dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură română modernă şi contemporană. Din 2005 scrie critică literară. A debutat în revista România literară, unde a fost, săptămânal, până în 2016, titularul rubricii de cronică literară.

Din 2018, comentează actualitatea editorială în Dilema veche şi la Radio România Cultural. A publicat o antologie a poeziei generaţiei ’80 (Nemira, 2015, rezultat colateral al tezei de doctorat susţinute în 2013), o ediţie adnotată a poemului Levantul de Mircea Cărtărescu (Humanitas, 2016) şi un eseu detectivistic investigând opera lui Mateiu I. Caragiale, Elementar, dragul meu Rache (Humanitas, 2017). În 2019, a primit premiul pentru critică literară al Institutului „Sextil Puşcariu” din Cluj. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici