- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.07.2012, 17:17)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patapievici: Bursierii ICR protestează faţă de acuzaţiile nefondate şi refuză să fie folosiţi politic
Preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a catalogat acuzele aduse bursierilor ICR, că ar fi agenţi de propagandă, "o campanie de denigrare" împotriva Institutului şi a prezentat protestul acestora, miercuri într-o conferinţă de presă organizată de ActiveWatch.
Urmărește
299 afișări
Patapievici: Bursierii ICR protestează faţă de acuzaţiile nefondate şi refuză să fie folosiţi politic (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)
ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei a organizat, miercuri, o conferinţă de presă pentru punerea în discuţie a acuzaţiilor care au fost lansate de unii jurnalişti şi politicieni USL la adresa unor jurnalişti care lucrează în presa internaţională, printre care şi actuali şi foşti bursieri ai Institutului Cultural Român (ICR), implicaţi în programele de traduceri literare ale instituţiei.
La conferinţă, Patapievici a citit protestul trimis de bursierii ICR "împotriva acuzaţiilor iresponsabile şi nefondate care le-au fost aduse, în ultimele zile, de către ziarişti şi politicieni români".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Nu suntem nici spioni, nici agenţi, aşa cum afirmă cei care ignoră în mod deliberat şi tendenţios datele cu privire la activitatea noastră, desfăşurată cu maximă transparenţă şi mediatizată permanent atât în România, cât şi în ţările noastre. Ne permitem să-i trimitem pe detractorii noştri la Dicţionarul explicativ al limbii române (cu care am fost dotaţi în mod subversiv de către ICR!), pentru a se documenta cu privire la diferenţa dintre un «agent literar» şi un «agent de spionaj»", se spune în comunicatul de protest.
"Refuzăm să fim folosiţi ca arme într-un conflict politic în care nu suntem implicaţi în niciun fel şi cerem Guvernului şi Parlamentului să se delimiteze oficial de toţi cei care au demarat această campanie obscenă", se arată în încheierea comunicatului.
Înainte de citirea protestului, Patapievici a enumerat declaraţii ale unor jurnalişti şi politiceni la adresa bursierilor ICR, printre care: "Cine va cerceta Raportul ICR va observa că, pe bani publici, s-au acordat mii de burse unor ziarişti sau traducători, care, ulterior, erau folosiţi în campaniile regizate de puterea pedelistă de la Bucureşti. (...) majoritatea celor finanţaţi prin această adevărată agentură sunt plătiţi pentru cu totul alte activităţi decât cele culturale" (Ion Spânu, cotidianul.ro), "Această reţea, cel puţin cea aflată sub umbrela ICR (…) a ales să provoace daune ţării noastre şi să târască forţele politice, dacă nu chiar şi ţara, în noroiul dezinformării" (Cornel Nistorescu, cotidianul.ro), "întreaga structură de ofiţeri acoperiţi ai Institutului Cultural Român, nenumăraţi propagandişti sub epoleţi, care acţionează în ţară şi în străinătate, în presă şi nu numai" (Sorin Roşca-Stănescu, Jurnalul Naţional), solicitarea Noricăi Nicolai ca ICR să prezinte "de urgenţă" un raport în legătură cu situaţia bursierilor săi, constatând că foarte mulţi dintre aceştia sunt "agenţi de presă plătiţi din banii publici ai regimului Băsescu", declaraţia lui DaDaniel Chiţoiuministru al Economiei, care s-a referit la bursierii ICR ca la "vectorii de imagine plătiţi din bani publici prin ICR sau alte instituţii ale statului care în loc să-şi facă treaba pentru serviciul pentru care au fost trimişi afară ei, în schimb, au denigrat România".
Patapievici a încheiat amintind de o declaraţie făcută duminică seară la Antena 3 de Crin Antonescu, preşedintele interimar al României, "cu aplombul cunoscut": "Această campanie (speculaţiile că ar fi urmat să-l graţieze pe Adrian Năstase, n.r.) este stranie cu atât mai mult cu cât noi nu regăsim în declaraţiile unor instituţii sau oameni politici serioşi din Europa tema asta. O regăsim în propaganda internă şi probabil în anumite colţuri de pagină ale unor organisme de presă chiar serioase din Occident, dar tot prin filiera vreunui fost sau actual bursier ICR".
Patapievici a catalogat aceste intervenţii drept "o campanie de denigrare împotriva ICR", realizată printr-un "instrument de presă discreditat" - cotidianul.ro, care a lansat acuzaţiile, preluate de Jurnalul Naţional şi difuzate de Antena 3 prin vocea politicienilor amintiţi, ajungând până la conducerea USL.
Preşedintele ICR a explicat rolul bursierilor pe care ICR i-a avut din 2006, în programul "Traducători în formare", iniţiat în contextul lansării programului de traduceri din literatura română TPS (Translation and Publication Support) şi lipsei traducătorilor, cu ajutorul cărora opere literare româneşti să fie publicate la edituri din străinătate.
Bursierii au fost selectaţi de fiecare dată de comisii externe, nu de ICR, şi numele lor au fost anunţate pe site-ul institutului după fiecare selecţie, a precizat Patapievici, punând la dispoziţie şi lista acestor bursieri. Până în prezent, peste 120 de traducători au beneficiat de acest program de formare al ICR, iar prin TPS s-au tradus circa 330 de cărţi în şase ani.
Totodată, pe lângă cursurile de formare de care au beneficiat, traducătorii bursieri ai ICR s-au putut întâlni cu scriitorii români care le-au trezit interesul şi au luat contact şi cu viaţa culturală din România, "cea reală, zona underground, cea nonconformistă, dinamică", a mai spus Patapievici, adăugând că bursierii au fost duşi, printre altele, la muzee, la festivalul de film organizat de Mircea Dinescu la Cetate, nu la Cotroceni sau la Guvern.
"Au devenit pentru noi nişte vectori de imagine (...), au amintiri foarte bune despre România", în urma acestor burse, a mai spus Patapievici, în conferinţa de miercuri.
Vineri, ICR a transmis într-un comunicat că "publicişti şi traducători din străinătate care s-au dedicat promovării culturii române au devenit ţinte ale dezinformării şi calomniilor proferate de foşti ziarişti şi preluate imediat de unii politicieni din România" şi că "«revelaţia» care a prilejuit aceste atacuri este informaţia (publică, prezentă în rapoartele ICR) că jurnalistul Raúl Sánchez Costa, autorul unui interviu cu prim-ministrul ViVictor Pontapărut în cotidianul spaniol El País, a beneficiat în 2006 de o bursă ICR". Jurnalistul spaniol l-a întrebat pe premierul Victor Ponta în acel interviu dacă îşi va da demisia dacă este găsit vinovat de plagiat.
"Calomniatorii nu pun în discuţie pertinenţa întrebărilor sau realitatea răspunsurilor, ci incriminează faptul că un interviu cu prim-ministrul român a fost realizat de un jurnalist care a avut ocazia să cunoască România cu sprijinul unei instituţii româneşti (sprijin acordat cu şase ani înainte de realizarea interviului în cauză). Selecţia bursierilor a fost întotdeauna făcută de către jurii independente de ICR, fapt care poate fi verificat cu uşurinţă", se mai preciza în comunicatul citat.
"De la această «dezvăluire» se ajunge la afirmaţia halucinantă că publicişti, oameni de cultură şi traducători din străinătate care au beneficiat, într-un fel sau altul, de sprijin din partea ICR ar forma, în realitate, o reţea de agenţi de influenţă politică", au mai spus reprezentanţii ICR.
"Protestăm cu indignare faţă de calomnierea unor oameni a căror singură vină este interesul şi, adesea, pasiunea, pentru România şi cultura română", se arăta în încheierea comunicatului ICR în sprijinul bursierilor săi.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24