Patapievici: Dacă CC decide că este constituţională trecerea ICR în subordinea Senatului, toată conducerea Institutului îşi dă demisia

Horia Patapievici a declarat că dacă Curtea Constituţională va decide în 5 iulie că este constituţională ordonanţa prin care Plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.

Urmărește
1231 afișări
Imaginea articolului Patapievici: Dacă CC decide că este constituţională trecerea ICR în subordinea Senatului, toată conducerea Institutului îşi dă demisia

Patapievici: Dacă CC decide că este constituţională trecerea ICR în subordinea Senatului, toată conducerea Institutului îşi dă demisia (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională ia în discuţie, în 5 iulie, sesizarea Avocatului Poporului care a reclamat neconstituţionalitatea OUG 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului

"În această situaţie, din punctul de vedere al actualei conduceri avem de-a face cu o lovitură împotriva unei instituţii care şi-a dovedit capacitatea de a promova cultura română şi a gestiona un buget mic. Vom interpreta acest lucru ca pe un atac împotriva unei instituţii româneşti şi ne vom da demisia", a declarat, miercuri seară, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, într-un interviu pentru Digi24.

Patapievici a declarat că a fost total surprins de ordonanţa de urgenţă.

"Dramatic e ca va fi numită pe un algoritm politic conducerea executivă. Structura de concurenţă politică va fi transportată din Biroul permanent al
Senatului în interiorul ICR", a susţinut acesta.

Patapievici a mai spus că "ICR nu e o uzină despre care ştim că are de făcut şaibe sau ţevi, funcţionează fundamental pe o viziune referitoare la ce este cultura română şi cum poate fi promovată în străinătate".

Horia Roman Patapievici a mai declarat ca prin noua ordonanta de urgenţă, atenţia cade numai pe programe care au ca obiect românii din afara ţării.

"ICR se va ocupa numai de diaspora românească, dar într-un spirit naţionalist, arhaic, ce nu se potriveşte vremurilor noastre", a explicat sursa citată.

Preşedintele ICR a criticat grupurile naţionaliste din Senat care obiectează faţă de gusturile şi abordările sale "cosmopolite". El a explicat că atunci când a vorbit în faţa Comisiei de cultură din Senat, săptămâna trecută, i s-au pus întrebări ostile gen "De ce nu vorbeşti valorilor naţionale?", "De ce ai atitudini anti-româneşti?".

Dacă ordonanţa de urgenţă va fi declarată constituţională în 5 iulie, toate programele vor fi "afectate sever", a subliniat actualul preşedinte al ICR, care a precizat că oricum bugetul Institutului a fost redus anul acesta, iar în 2013 a scăzut de la 44 la 36 de milioane de lei.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/ 2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat, în 19 iunie, cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.

Premierul Victor Ponta a spus despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", a spus Ponta. El a mai susţinut că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici, iar "agitaţia" creată pe această temă relevă că cineva are ceva de ascuns.

Pe de altă parte, apelurile din străinătate se alătură celor din România, din partea artiştilor, oamenilor de cultură şi de afaceri (Asociaţia Erudio) şi a altor figuri publice (Alianţa pentru o Românie Curată), care au strâns mii de semnături. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă - "Mişcarea papioanelor" - având loc în 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.

Totodată, Alianţa pentru o Românie Curată i-a solicitat Avocatului Poporului să demareze de urgenţă procedurile pentru contestarea la Curtea Constituţională a OUG 27/2012, care a sesizat CC neconstituţionalitatea actului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici