Pavilionul sud-coreean, recompensat cu Leul de Aur, la Bienala de arhitectură de la Veneţia

Pavilionul Coreei de Sud a fost recompensat sâmbătă cu Leul de Aur la cea de-a XIV-a ediţie a Bienalei de arhitectură de la Veneţia, trofeul fiind acordat pentru o operă originală comparativă între arhitecturile dintre cele două state coreene, divizate după războiul din 1950-1953.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Pavilionul sud-coreean, recompensat cu Leul de Aur, la Bienala de arhitectură de la Veneţia

Pavilionul sud-coreean, recompensat cu Leul de Aur, la Bienala de arhitectură de la Veneţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Expoziţia premiată cu Leul de Aur se intitulează "Crow's Eye View: the Korean Peninsula" şi este opera arhitectului Cho Min-Suk.

Conform temei istorice a Bienalei 2014, intitulată "Absorbirea modernităţii: 1914-2014", arhitectul coreean a explorat cu ajutorul mai multor suporturi maniera în care cele două regimuri - comunist şi capitalist - şi-au elaborat planurile urbanistice de după război.

Faptul că nu a reuşit să obţină participarea Coreei de Nord în proiectul său l-a determinat pe Cho Min-Suk să colecteze picturi, fotografii şi postere de propagandă, prin intermediul unor oameni de afaceri şi arhitecţi occidentali.

Pe de altă parte, trofeul Leul de Argint pentru participare naţională a revenit pavilionului din Chile, pentru expoziţia "Monolith Controversies".

Un simplu zid din beton armat simbolizează rănile suferite de statul chilian din partea dictaturii. Acel fragment de zid "simbolizează o viziune multiplă asupra diverselor controverse şi interpretări", a declarat Hugo Palmarola, curatorul pavilionului chilian, alături de Pedro Alonso.

Arhitecta canadiană Phyllis Lambert, care a contribuit la construirea celebrei clădiri Seagram din New York, a fost distinsă cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, datorită viziunii sale particulare asupra democratizării planificărilor urbane.

Trei menţiuni speciale au recompensat proiecte din Canada, Franţa şi Rusia.

Sub tema "Fundamentals", celebrul arhitect olandez Ren Koolhaas, desemnat curator al celei de-a 14-a ediţii a Mostrei internaţionale, spune că a dorit să exploreze contradicţiile unui secol de dezvoltări arhitecturale marcate de expansiunea mondializării.

Deschisă până pe 23 noiembrie, această ediţie a Bienalei va dura şase luni în loc de trei şi va încorpora pentru prima dată sectoare dedicate dansului, cinematografiei, teatrului şi muzicii.

În total, 65 de ţări participă la Bienala 2014, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate artei contemporane. Dintre acestea, 11 ţări, între care se numără Coasta de Fildeş, Kenya şi Turcia, sunt prezente pentru prima dată la acest eveniment.

România participă la cea de-a 14-a Expoziţie Internaţională de Arhitectură - la Biennale di Venezia cu două proiecte expoziţionale: "Site Under Construction" şi "Exploring Identity_the Nomad Archives".

Bienala de la Veneţia este unul dintre cele mai importante evenimente de gen la nivel internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici