PD va da în judecată, luni dimineaţa, conducerile SRTV şi SRR
Acţiunea PD este fundamentată pe articolul 30 din Legea referendumului, care arată că, în campania pentru referendum, partidele şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber prin mitinguri, adunări publice şi mijloace de informare în masă, iar mijloacele folosite în campania pentru referendum nu trebuie să contravină ordinii de drept.
Potrivit secretarului executiv al PD, Elena Udrea, conducerile SRTv şi SRR nu au permis partidelor să realizeze informarea referitoare la referendum, aşa cum prevede legea.
Ea mai spus că există şi o decizie a CNA, din 25 octombrie, care precizează că reflectarea evenimentelor legate de referendum trebuie să respecte regulile legate de imparţialitatea şi pluralismul de opinii din legislaţia audio-vizuală.
Conform Elenei Udrea, această Decizie mai arată că în emisiunile informative pot fi reflectate evenimentele legate de referendum şi pot fi reflectate modalităţile tehnice de organizare şi de desfăşurare a acestuia, în cadrul emisiunilor de dezbatere, punctele de vedere pro şi contra fiind reflectate în mod egal.
„Nu au existat astfel de emisiuni informative. Nu au organizat nicio dezbatere, prevalându-se de lipsa comisiei speciale pentru repartizarea timpilor de antenă, care să reglementeze subiectul. Dar comisia nu are legătură cu referendumul, pentru că nicăieri în legea referendumului nu se arată că se alocă timpi de antenă pentru acest subiect”, a acuzat Udrea.
Ea s-a declarat revoltată de hotărârea Comisiei pentru repartizarea timpilor de antenă, care a decis că PD are dreptul să se exprime pe durata a câte 15 minute la televiziunea publică şi la radioul public.