Pedro Almodovar denunţă "un plan de exterminare" a cinematografiei spaniole

Cineastul Pedro Almodovar acuză într-un articol guvernul conservator spaniol de "exterminarea" cinematografiei din ţara sa, după ce s-a anunţat că acest sector, deja slăbit de creşterea TVA-ului şi de criza economică, va fi afectat de noi reduceri bugetare în 2014.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Pedro Almodovar denunţă "un plan de exterminare" a cinematografiei spaniole

Pedro Almodovar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un articol intitulat "Cinematograful spaniol. Extincţia", publicat sâmbătă pe site-ul independent Infolibre.es, celebrul regizor în vârstă de 64 de ani denunţă "creşterea brutală" a taxelor şi a TVA-ului, care a ajuns de la 8% la 21% în 2012.

"Toate predicţiile făcute în perioada acestei creşteri (publicul nu va mai merge la cinema, multe săli se vor închide) s-au verificat, cu excepţia celor făcute de Guvern, care intenţiona să crească astfel încasările", a scris Pedro Almodovar.

"Dar rezultatul este contrar predicţiilor Guvernului: de ce miniştrii din acest sector şi Guvernul în general sunt atât de euforici? Nu poate exista decât un singur răspuns: pentru că pedepsesc cinema-ul spaniol până nu va mai rămâne nimic din el. Pentru că toate acestea se întâmplă conform unui riguros plan de exterminare", acuză cineastul.

Pedro Almodovar susţine că dreapta spaniolă nu a iertat niciodată cinematografiei mobilizarea din 2003 împotriva războiului din Irak, la care Spania a luat parte sub guvernarea conservatoare a lui José Maria Aznar.

"După ce am spus «nu războiului», cinematografia spaniolă a devenit oaia neagră a guvernanţilor PP (Partidul Popular). Loviturile şi dispreţul actual rezultă din acest «nu», pe care nu îl voi regreta niciodată", adaugă Almodovar.

Conform proiectului de buget din 2014, aprobat pe 30 septembrie în Consiliul de Miniştri, bugetul alocat Institutului de Cinematografie şi Arte Audiovizuale (ICAA) va fi în 2014 de 48,21 milioane de euro, cu 12,4 % mai mic decât în 2013, după ce scăzuse deja cu 22,6% în raport cu 2012.

Potrivit ministrului Culturii, numărul de săli de cinema din Spania a scăzut de la 1.223, în 2002, la 841, în 2012. Şi spectatorii sunt mai puţin numeroşi: în 2002 erau 140,7 milioane, faţă de 94,2 milioane în 2012.

Deja alarmaţi de anunţarea noilor reduceri, cineaştii au reacţionat dur săptămâna trecută faţă de declaraţia ministrului Bugetului, Cristobal Montoro, care a susţinut că "problemele cinema-ului nu se datorează numai subvenţiilor, ci şi calităţii filmelor, distribuirii acestora, precum şi altor numeroşi factori".

"Cineva ar trebui să spună acestui ministru şi colegului său José Ignacio Wert (ministrul Culturii) că TVA-ul pe cultură este în Franţa de 7% şi că va scădea la 5% anul viitor", a ripostat Pedro Almodovar în articolul său.

"Problema nu este că spectatorii nu vor să vadă filme autohtone, ci că nu mai merg la cinema. Dintre aceşti spectatori, din ce în ce mai puţini, un procent important a ales filmele spaniole. Dacă ministrul ar fi văzut lista celor 10 filme cu cele mai mari încasări de săptămâna trecută, ar fi constatat că patru dintre ele sunt spaniole", a încheiat regizorul spaniol.

Pedro Almodovar este cunoscut pentru comediile şi dramele sale care au ca temă centrală viaţa şi relaţiile de familie şi a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1999, cu "Totul despre mama mea/ Todo Sobre Mi Madre", dar şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, în 2002, cu "Vorbeşte cu ea/ Hable Con Ella". Cu peste 20 de lungmetraje la activ, Pedro Almodovar a construit cea mai admirată filmografie din cinematografia spaniolă după Luis Bunuel şi a lansat o întreagă generaţie de actori iberici - Antonio Banderas, Carmen Maura, Victoria Abril şi Penelope Cruz.

Printre celelalte pelicule notabile ale sale se numără filme precum "Tocuri înalte" (1991), "Sânge fierbinte" (1997), "Proasta creştere" (2004), "Îmbrăţişări frânte" (2009), "Pielea în care trăiesc" (2011). Cel mai recent film regizat de Pedro Almodovar se intitulează "Amanţii pasageri" şi a fost lansat în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici