Pelicula "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, va deschide Festivalul de Film Istoric de la Râşnov

"Closer to the Moon", cel mai recent lungmetraj al regizorului Nae Caranfil, va deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, iar printre lectorii evenimentului cinematografic se vor regăsi eseistul Theodor Paleologu şi istoricii Georgeta Filitti şi Liviu Tofan.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Pelicula "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, va deschide Festivalul de Film Istoric de la Râşnov

Pelicula "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, va deschide Festivalul de Film Istoric de la Râşnov

Programul complet al festivalului, care se va desfăşura între 1 şi 10 august, va cuprinde peste 40 de filme documentare şi de ficţiune, concerte şi evenimente speciale, cărora li se vor adăuga dezbateri legate de temele evenimentului cinematografic de anul acesta - "Marele Război", "Anul 1989" şi "Los Angeles 1984".

"Avem zece zile pline. (...) Anul acesta avem 23 de prelegeri (la Şcoala de Vară, n.r.), organizate câte două sau chiar trei pe zi, unele dintre prelegeri sunt sub formă de panel, cu mai mulţi invitaţi, vor fi primele patru zile care vor fi dedicate Primului Război Mondial şi apoi, încet-încet, vor trece către o temă care ne este foarte dragă, «Anul 1989». (...) Şcoala de Vară aduce 15 studenţi români şi 20 de studenţi din Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Sunt două şcoli de vară care s-au unit, vom avea cu această ocazie şi filme din Republica Moldova şi doi lectori din Republica Moldova", a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului, într-o conferinţă de presă organizată joi seară, în Capitală.

Prezentă la conferinţa de presă, criticul de film Irina Margareta Nistor a spus că acest festival a făcut-o să iubească istoria "mai mult ca niciodată". "Mă bucur foarte tare că va fi proiectat «Iluzia cea mare», pentru că este unul din cele 20 de filme cele mai bune ale tuturor timpurilor şi pentru că, mai ales generaţiile foarte tinere, nu mai ştiu cine este Jean Renoir şi nu mai ştiu cum făcea Renoir filme", a spus aceasta.

Printre producţiile care vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov se numără documentarele "Ultima redută", regizat de Nicholas Dimăncescu, "În spatele cortinei", de Bogdan Mustaţă, "Premier Noël dans les tranchées", în regia lui Michael Gaumnitz, "Une promesse", cel mai recent film al cineastului francez Patrice Leconte, excepţionalul "Iluzia cea mare/ La grande illusion", de Jean Renoir, drama "La France", semnată de Serge Bozon, "Die Männer der Emden", de Berengar Pfahl, şi "Walesa: Man of Hope", în regia lui Andrzej Wajda.

Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numără personalităţi precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Şerbănescu, Georgeta Filitti şi Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurenţiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac şi Sorin Ducaru, dar şi economistul Ionuţ Dumitru, sociologul Vasile Dâncu, consilierul prezidenţial Iulian Fota şi Bogdan Olteanu de la Banca Naţională a României. Totodată, la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov vor participa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei, şi profesorul Jan Rydel, din Polonia, cei doi făcând parte dintre lectorii străini ai Şcolii de Vară.

"Un nou segment important este reprezentat de evenimentele speciale. Avem zece concerte. În concertul de deschidere va fi byron, apoi fanfara Armatei Libaneze, concert unic, este pentru prima oară când vin în România într-o formulă de acest gen, cu o seară libaneză în Cetatea Râşnov, pe 3 august va fi Ozana Barabancea", a mai spus Mihai Dragomir.

Pe de altă parte, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va prezenta două expoziţii de fotografie. Una dintre acestea îl are în prim plan pe politicianul Corneliu Coposu, cealaltă fiind despre Transnistria, realizată de un fotograf român din Finlanda. Totodată, de la Cetatea Râşnov nu va lipsi un târg de carte.

Ediţia din acest an a festivalului va aduce pe marile ecrane şi filmul mut "Tabu", de Friederich Wilhelm Murnau, cu acopaniament live. De asemenea, pe 8 august, Cetatea Râşnov va găzdui un concert susţinut de Ioan Gyuri Pascu & The Blues Workers, iar, pe 9 august, va fi rândul trupei Celelalte Cuvinte.

Festivalul va fi închis de trupa britanică The Flamenco Thief şi de Junetrip din Cluj-Napoca.

Accesul la evenimentele Festivalului de Film Istoric de la Râşnov este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Ediţia din 2014 va marca împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, la eveniment fiind aşteptaţi mai mulţi sportivi români de marcă.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie şi este organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din peliculele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici