Pelicule de Muntean, Porumboiu, Mitcu şi Nanau, la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Cea de-a şasea ediţie a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc, va avea loc pe 18 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, şi va prezenta filme premiate, semnate de regizori precum Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Claudiu Mitcu şi Alexander Nanau.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Pelicule de Muntean, Porumboiu, Mitcu şi Nanau, la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Pelicule de Muntean, Porumboiu, Mitcu şi Nanau, la Noaptea Albă a Filmului Românesc (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, pelicule de ficţiune şi documentare, programul Nopţii Albe este, şi în acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.

Un film mult aşteptat ce va rula în premieră la Noaptea Albă este cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, "Un etaj mai jos", prezentat în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

Lista de titluri româneşti este continuată de premiatul film al lui Corneliu Porumboiu "Comoara", recompensat cu distincţia Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes şi cu premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Costi are o viaţă liniştită. Seara îi place să-i citească poveşti fiului său de şase ani. Favorita lor este povestea lui Robin Hood. Costi se imaginează eroul - cel care îndreaptă relele şi-i apără pe cei slabi. Într-o seară, vecinul venit în vizită îi împărtăşeşte un secret: în grădina bunicilor săi este îngropată o comoară. Costi trebuie doar să facă rost de un detector de metale şi primeşte jumătate din ce găsesc. Dacă la început este sceptic, Costi nu poate rezista. Acceptă. Cei doi complici au la dispoziţie doar un weekend ca să localizeze comoara.

Un alt film care a trezit deja mult interes şi va lăsa o amprentă puternică în rândul participanţilor la Noaptea Albă este documentarul "Reţeaua", realizat de Claudiu Mitcu, după o investigaţie jurnalistică a lui Vlad Mixich, despre o reţea umană care îi ajută pe bolnavii de cancer să aibă acces la medicamente. În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esenţiale pentru tratarea cancerului a afectat mii de pacienţi. Deşi, teoretic, statul român le garantează cetăţenilor lui dreptul la viaţă, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra şanselor lor de supravieţuire. Pentru mulţi dintre ei, ajutorul a venit de la o reţea de anonimi, cunoscută mai târziu ca "Reţeaua Citostaticelor". Timp de cinci ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor şi simpli turişti au cumpărat şi au adus în România medicamentele necesare pacienţilor aflaţi în impas şi medicilor acestora, fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul "Reţeaua", ce urmăreşte drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria până la pacienţii din România, prezintă modul în care reţeaua funcţiona, dar şi o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Spectatorii care nu au reuşit să vadă multipremiatul documentar al lui Alexander Nanau "Toto şi surorile lui" vor avea ocazia unei vizionări la Noaptea Albă. Totonel (10 ani) şi surorile lui, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni şi vor trăi departe de sărăcie, violenţă şi droguri. O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. "Toto şi surorile lui" este un documentar observaţional filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti. Premiera internaţională de la Festivalul de Film de la San Sebastian din 2014 a fost urmată de numeroase selecţii şi premii în evenimente de profil renumite din toată lumea, în România fiind recompensat cu premiul pentru cel mai bun documentar la gala Gopo 2015.

Lista documentarelor ce vor rula în noaptea de 18 spre 19 septembrie este continuată de "Omul pasăre", regizat de Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea, ce îl prezintă pe "Mami" Mihăiţă Nicolae, care, la vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă pilot român aflat încă în activitate şi doreşte să câştige pentru a zecea oară campionatul naţional de planorism. Participarea lui va marca un record pentru aviaţie şi va însemna încă o victorie importantă în lupta sa cu timpul.

Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul www.romfilmpromotion.ro şi pe pagina oficială de Facebook, www.facebook.com/NoapteaAlba.

Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde proiecţii în opt spaţii din Bucureşti - Cinema Studio, CinemaPro, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, ArCuB, Dianei 4, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar - şi două din Cluj-Napoca - Cinema Victoria şi Casa Tiff.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici