Penguin şi Random House ar putea fuziona, pentru a crea un gigant pe piaţa de carte mondială

Proprietarii editurilor Penguin şi Random House sunt în negocieri pentru a fuziona şi a crea un gigant pe piaţa mondială a editării de carte, sub umbrela corporaţiei media germane Bertelsmann.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Penguin şi Random House ar putea fuziona, pentru a crea un gigant pe piaţa de carte mondială

Penguin şi Random House ar putea fuziona, pentru a crea un gigant pe piaţa de carte mondială (Imagine: www.penguin.com)

Compania Pearson, care deţine editura Penguin, se află în negocieri cu Bertelsmann pentru ca grupul german de media să preia peste 50% din acţiunile editurii, informează dailymail.co.uk.

Speculaţiile privind viitorul editurii Penguin au apărut după ce Marjorie Scardino, directorul executiv al Pearson, şi-a anunţat retragerea din această funcţie.

Sub conducerea ei, compania Pearson s-a centrat pe dezvoltarea business-ului educaţional la nivel internaţional, care în prezent asigură trei sferturi din veniturile grupului. Analiştii cred că, după plecarea sa, noul şef, John Fallon, va renunţa la diviziile care nu mai sunt la fel de profitabile pentru grupul Pearson, inclusiv editura Penguin şi publicaţia Financial Times.

Vânzarea editurii Penguin, înfiinţată în 1935, ar pune capăt tradiţiei britanice a acestei companii celebre pentru cărţile sale.

Scriitorii Zadie Smith, Clare Balding şi Steven Pinker se numără printre autorii publicaţi în prezent de Penguin. Dacă discuţiile vor fi finalizate, aceştia se vor alătura unor nume precum Dan Brown, Bill Bryson, John Grisham şi Toni Morrison, care sunt în prezent publicaţi de Random House.

Conducerea grupului de media german Bertelsmann a anunţat recent noua strategie a companiei, gândită pe o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani, care prevede şi "câteva achiziţii majore şi parteneriate strategice".

De cealaltă parte, Random House a dat lovitura în această vară cu romanul pentru adulţi "Fifty Shades of Grey", ale cărui vânzări au afectat editura Bloomsbury, care a publicat un al hit în domeniul editorial - "Harry Potter".

Editura Penguin a fost înfiinţată în Marea Britanie, în anul 1935, de Sir Allen Lane, şi a revoluţionat piaţa de carte internaţională, prin calitatea cărţilor, dar şi prin preţul nu foarte ridicat al titlurilor sale. În prezent, editura Penguin este deţinută de Pearson PLC, o companie de media internaţională, care deţine şi Financial Times, dar şi alte business-uri în domeniul educaţional şi tehnologic.

Editura Random House a fost înfiinţată în Statele Unite ale Americii, în 1925, de Bennett Cerf şi Donald Klopfer. Din 1998, Random House este deţinută de grupul Bertelsmann. În prezent, Random House, Inc. este cea mai mare casă de editură din lume.

Compania germană Bertelsmann, unul dintre cele mai importante grupuri media din lume, are business-uri în 63 de ţări şi deţine pachetul majoritar de acţiuni la grupul de televiziune şi radio RTL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici