Născută în 1929, în Prusia Orientală, în prezent teritoriu polonez, Christa Wolf a contribuit la apariţia unei literaturi specifice Germaniei de Est, cu romanele sale.
Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, a subliniat, joi, că romanele Christei Wolf au emoţionat şi entuziasmat naţiunea şi au împins-o la reflecţie.
A cunoscut succesul ca scriitoare în 1963, cu „Der geteilte Himmel” („Divided Heaven”). Au urmat „Nachdenken über Christa T.” („The Quest for Christa T.”), „Kindheitsmuster” („Patterns of Childhood”), „Kein Ort. Nirgends”, „Kassandra”, „Störfall” („Accident”), „Medea” şi „Auf dem Weg nach Tabou” („On the Way to Taboo”).
„Kassandra” este poate cea mai importantă carte a ei, în care reinterpretează războiul din Troia ca pe o luptă pentru putere economică şi ca marcând trecerea de la o societate matriarhală la una patriarhală. „Was bleibt” („What Remains”), scrisă în 1979, prezintă viaţa scriitoarei sub supravegherea STASI (poliţia secretă est-germană), fiind publicată în 1990.
Christa Wolf a primit, în 1980, premiul Georg-Büchner, cea mai înaltă distincţie literară germană. În 1990, a primit titlul de Ofiţer al Artelor şi Literelor din partea statului francez.