Peru: Piaţă de ceremonii veche de 5.500 de ani

O piaţă de ceremonii veche de 5.500 de ani a fost descoperită în Peru, arheologii anunţând, după datarea cu carbon 14, că aceasta este una dintre cele mai vechi structuri descoperite pe continentul american.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Peru: Piaţă de ceremonii veche de 5.500 de ani

Citadela peruană Caral, cu o vechime de aproximativ 5.000 de ani (Sursa: Medifax Foto)

O echipă de arheologi germani şi peruani au scos la lumina zilei piaţa circulară, cu un diametru de 14 metri, care era îngropată sub o altă piesă de arhitectură, la ruinele cunoscute sub numele de Sechin Bajo, în Casma, la aproximativ 360 kilometri de Lima. Lângă piaţă au fost descoperite o friză cu un luptător înarmat cu un cuţit şi trofee.

"Este o descoperire impresionantă; comunitatea ştiinţifică şi arheologică este foarte fericită", a declarat Cesar Perez, cercetător la Institutul Naţional de Cultură din Peru, coordonator al proiectului. "Ar putea modifica datele despre istoria ţării", a spus acesta.

Înainte de descoperirea de la Sechin Bajo, arheologii au crezut că citadela peruană Caral este una dintre cele mai vechi structuri din emisfera vestică, aceasta având o vechime de aproximativ 5.000 de ani. Caral, localizată la câteva sute de kilometri distanţă de Sechin Bajo, era unul dintre cele şase locuri din lume - alături de Mesopotamia, Egipt, China, India şi Mezoamerica - în care oamenii au început să trăiască în urmă cu 5.000 de ani.

Datările anterioare au atribuit structurii Sechin Bajo vechimea de 3.600 de ani, dar există mai multe piese în zonă mai vechi decât noua piaţă. Specialiştii spun că mai există patru sau cinci pieţe îngropate mai adânc, ceea ce înseamnă că structura a fost reconstruită de mai multe ori, poate la fiecare 100 - 300 de ani.

Sute de situri arheologice împânzesc Peru şi multe dintre structurile în ruine au fost construite de culturi care au precedat-o pe cea incaşă, al cărei apogeu s-a înregistrat în secolul al 16-lea, cu puţin timp înainte de cucerirea spaniolă. Specialiştii se confruntă însă cu problema jefuitorilor de morminte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici