- Home
- Cultură-Media
- DEVA, (04.12.2012, 21:53)
- Szasz Jutka , Nicoleta Medrea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani
Peste 1.300 de piese din aur nativ sunt expuse, începând de marţi, la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după ce a fost renovat, alături de alte peste o mie de eşantioane minerale, cele mai valoroase fiind două şopârle din aur, evaluate la peste trei milioane de dolari fiecare.
Urmărește
717 afișări
Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani (Imagine: Mihai Marginean/Mediafax Foto)
Muzeul Aurului din municipiul Brad, judeţul Hunedoara, şi-a redeschis porţile, marţi după-amiază, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, după cinci ani în care a fost renovat.
Peste 1.300 de exponate din aur nativ din Munţii Metaliferi şi mai mult de 1.000 de eşantioane de minerale pot fi văzute la Muzeul Aurului din Brad, colecţia fiind supusă unui atent proces de expertiză şi evaluare, unele dintre piese fiind cotate la cel puţin 500.000 de euro, ca valoare de asigurare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"În acest muzeu se află cele mai valoroase 4,5 kilograme de aur din lume. Unele exponate din acest muzeu au o valoare de asigurare de 500.000 de euro. Cunoaştem aurul mai mult în lingou, bijuterii, dar mai puţini cunosc aurul aşa cum l-a făurit Bunul Dumnezeu. Bijuteriile din adâncuri au fost scoase cu osteneala a peste 40.000 de mineri care au lucrat în zăcământul de la Barza, vreme de ani şi ani", a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, la inaugurarea muzeului.
Potrivit custodelui Muzeului Aurului din Brad, Ana Ursoi, exponatele din aur nativ prezentate sunt valoroase prin forma în care au fost descoperite, unele putând fi asemănate cu o şopârlă, o pană sau cu un cristal. Cele mai valoroase exponate sunt două şopârle din aur, evaluate la peste trei milioane de dolari fiecare.
"Este cea mai valoroasă colecţie de eşantioane din aur din lume. Şopârla din aur este evaluată la trei milioane de dolari. Aurul are doar câteva zeci de grame, dar să găseşti aşa ceva, nativ, este extraordinar", a declarat geologul Alexandru Nicolici.
Muzeul Aurului din Brad a intrat într-un program de reabilitare în urmă cu cinci ani, fondurile de investiţii fiind asigurate de Ministerul Economiei în cadrul programului de închidere şi ecologizare a minelor. Valoarea investiţiei efectuate în clădirea muzeului se ridică la circa trei milioane de lei, iar spaţiul va rămâne în proprietatea Companiei Minvest Deva, de care a aparţinut şi fosta Mină Barza, de exploatare a minereului aurifer.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse