- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (08.06.2011, 10:32)
Peste 1.400 de persoane au urmărit filmul "Odessa în flăcări", proiectat la Bonţida în cadrul TIFF
Peste 1.400 de persoane au urmărit, marţi seară, în curtea Castelului Banffy de la Bonţida, proiecţia specială a filmului "Odessa în flăcări", evenimentul având loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
15 afișări
Peste 1.400 de persoane au urmărit, marţi seară, pelicula proiectată în curtea Castelului Banffy de la Bonţida, transformată în cinematograf în aer liber.
Biletele pentru această proiecţie s-au terminat încă de luni, la câteva ore de la punerea lor în vânzare.
"Odessa în flăcări", regia Carmine Gallone, 1942, este unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al doilea război mondial, recent redescoperit în arhivele de la Roma.
Atât subiectul filmului, cât şi povestea copiei, considerată până nu demult pierdută, au atras atenţia cinefililor din întreaga lume.
Pelicula răsplătită cu Marele Premiu la Festivalul de la Veneţia - ediţia 1942 este o co-producţie româno-italiană care prezintă o pagină dureroasă din istoria celui de-al doilea război mondial: drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice, de după ultimatumul din 28 iunie 1940, când URSS a somat România să îi cedeze teritoriul dintre Prut şi Nistru.
Celebra soprană Maria Cebotari, unul dintre marile staruri autohtone ale perioadei interbelice, joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia, aflată cu fiul ei în Chişinău în momentul invaziei sovietice. Băiatul este dus în Odessa, unde urmează a fi crescut după principiile bolşevice. Pentru a-şi salva fiul, mama acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri, teatre, cafenele.
Produs la iniţiativa lui Ion Cantacuzino, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei filmului românesc din prima jumătate a secolului XX, superproducţia "Odessa în Flăcări" a fost turnată după scenariul lui Nicolae Kiritescu.
Filmul urmează tradiţia primului lungmetraj autohton, "Independenţa României" (regia Grigore Brezeanu, 1912), care omagiază victoria trupelor române în războiul de independenţă din 1877.
Premiera filmului regizat de Carmine Gallone a avut loc simultan la Roma şi la Bucureşti, având un succes de casă impresionant şi cronici elogioase atât în România şi Italia, cât şi în Germania.
Filmul a fost interzis în 1944, după intrarea României în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, iar actorii au fost duşi în arest.
Timp de mai bine de 50 de ani, pelicula a fost considerată distrusă, la fel ca multe alte filme produse în acea perioadă în Germania, Italia, Europa Centrală şi de Est.
În 2005, filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor "Cinecittà" din Roma, şi în perioada următoare copia de 35 mm a fost restaurată.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început, vineri, la Cluj-Napoca, unde urmează să se desfăşoare până duminică. Ediţia de la Sibiu va avea loc între 15 şi 19 iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Povestea unuia dintre cei mai puternici executivi români şi cum a ajuns acesta să deţină o funcţie care nu a mai fost ocupată niciodată de un român într-o companie gigant americană
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
CANCAN.RO
Afacerea INEDITĂ lansată de un cuplu din Iași. Cei doi au adus mașini de epocă din SUA și le-au scos la închiriat
GANDUL.RO
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe