Peste 1.400 de persoane, la ceremonia de deschidere a TIFF, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Peste 1.400 de persoane au participat, vineri seară, la deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care a avut loc, în premieră, în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Peste 1.400 de persoane, la ceremonia de deschidere a TIFF, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Peste 1.400 de persoane, la ceremonia de deschidere a TIFF, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Pe covorul roşu au ajuns invitaţi de seamă, actori, regizori, producători, critici de film, membri ai juriului, şi ziarişti din toată lumea. Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a salutat prezenţa la deshiderea oficială a TIFF a ministrului Culturii, Kelemen Hunor, şi a consulului Republicii Coreea de Sud în România, Lee Yongil.

Seara a început cu un minirecital Gary Lucas, care a dat startul oficial al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Chitaristul american Gary Lucas a dat tonul muzicii de film, oferind publicului clujean o mostră de zece minute din spectacolul pe care îl pregăteşte pentru cinefili duminică, la Castelul Banffy de la Bonţida.

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, a mulţumit tuturor celor care iubesc necondiţionat filmul.

"Vreau să mulţumesc celor care iubesc necondiţionat TIFF-ul şi filmul şi vreau să spun că în spatele festivalului sunt oameni care muncesc foarte mult şi aduc filmele pentru voi. Aţi făcut din TIFF o uriaşă maşinărie cu suflet", a spus Chirilov.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a susţinut în discursul său că cinematografia românească revine în forţă la TIFF 2010 şi a spus că "pariul Piaţa Unirii", care a fost renovată recent, a fost câştigat.

"Am câştigat un pariu despre noi clujenii, pentru noi clujenii. Piaţa Unirii a fost creată pentru evenimente, şi iată că evenimentele au loc aiciÎ, a spus Apostu.

Deschiderea oficială TIFF a continuat cu două colaje de imagini drept omagiu pentru actorul Jean Constantin şi pentru criticul de film Ron Holloway, unul din susţinătorii TIFF, care a decedat în 2009.

În discursul de încheiere, Tudor Giurgiu a menţionat recordurile şi premierele pe care le aduce TIFF 2010, dar a criticat slaba implicare a autorităţilor şi a oamenilor de afaceri din Cluj în susţinerea festivalului.

"Eu şi echipa mea am obosit, TIFF-ul a devenit un copil vitreg al Clujului, şi am obosit să explic că acest festival are nevoie de susţinere. Nu sunt atacuri la persoană, vreau să reflectăm împreună la ceea ce este de făcut pentru că e momentul să trecem la fapte şi vă provoc să vedem festivalul peste 10 ani. Vă rog mult să ne ajutaţi să mergem mai departe", a spus Giurgiu.

Seara a continuat cu filmul "Soul Kitchen", o comedie bazată pe familie, amor, gastronomie şi medicini alternative, o comedie proaspătă, lipsită de pretenţii, capabilă să amuze, cu personaje haioase şi gaguri reuşite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici